2010. február 7., vasárnap

Tejszínes krémsajt ---- végre az igazi :)

Ez már itt az elkészült, tejszínes krémsajt !! Tudjátok! a helyett a tömlős helyett, amit csak úgy az üzletek polcairól lemeltem régen, alig vártam, hogy hazaérjünk és ollót az egyik végén a tömlőnek, s már hol volt, hol nem volt tejszines krémsajtom. Na de itt most több tizdekányi van egyszerre.
Végre az az íz, végre az a harmónia, végre az, amire vágytam, s végre símán "benyalakodhatok" akár több 10 dekás tejszínes -tömlő nélküli- krémsajtot, anélkül, hogy elmormognám magamban, hogy jó jó, de miért ilyen drága? Na ez úgy sikerült, ahogy én szerettem volna mindíg is.
Hozzávalói nem más, mint a már oly sokszor elkészített házi krémsajtom, akár naturan, akár füszerezetten.
1 pohár joghurt,
1 pohár kefir,
2 pohár tejföl
(minden pohár 450 gr-ot tartalmaz)
2 dl Milli tejszín (ahhoz, hogy tejszínes krémsajtot kapjunk) de ezt már csak a legvégén a fele adag natur sajttal kevertem ki.
A tejfölt, joghurtot, kefirt, egy tülzacskóba beleöntöttem, 24 óra alatt jól lecsúrgattam. Az alatta lévő edénybe kifolyó savót mindíg elteszem továbbfelhasználásra. (kenyér és péksütemény készítéséhez) Le is lehet fagyasztani.
Most úgy döntöttem, kipróbálom a tejszínes krémsajtot, mert már elég sok füszerezettet ettünk mostanában.
Amikor a savó kicsurgott a hozzáadott anyagokból és a zacskóból kiborítottam, ilyen kemény állagú natúr krémsajtot kaptam (75-80 dkg-ot sikerül varázsolni a 4 pohárból)
A natúr krémsajtot most megfeleztem. Az egyik felét beletettem egy magasabb falú edénybe, és hozzáöntöttem 2 dl tejszínt, parányi sót, és egy botmixerrel pár másodperc alatt kikevertem. Határozottan állítom, hogy sokkal különb és finomabb, mint a tömlős sajt, s ráadásul még árában is sokkal barátibb.

15 megjegyzés:

  1. Jó nagy adag. Én eddig a Wise Lady változatát próbáltam, ami tejfölből van. De ezt a te verziódat is ki kellene próbálni. Kisebb adaghoz mennyi tejszínt adjak szted? Mondjuk kis dobozos (175 g-os) verzióhoz?
    Valami pohárkrémben gondolkodom és ahhoz jól jönne.

    VálaszTörlés
  2. Thrini! én a saját adagom felét készítettem el tejszínesként, ebbe 2 dl tejszínt tettem, de én is óvatosan adagoltam, mert ez volt az első próbám (de nem az utolsó) Szerintem ha Te 175 gr-os adagokból rakod össze, akkor ehhez bőven elegendő lesz 1 dl, de ne egyszerre add hozzá. Keverés közben adja magát a sürüség és a minőség.

    VálaszTörlés
  3. Mary! Nyalakodj bele egy kicsit, majd meglátod milyen fincsi. Jól be is vacsiztunk belőle :))

    VálaszTörlés
  4. Nyalakodtam finom volt! Fini vacsora!

    VálaszTörlés
  5. Elkészült nálam is, nagyon finom.
    Eddig csak tejfölt csöpögtettem, így féltem, hogy túl nagy adag lesz. Mindháromból 1-1 nagy pohárral használtam, persze a joghurt és a kefir jobban összement, így kevesebb a vége, mint két pohár tejfölből. nem mértem a tejszínt, addig töltögettem hozzá, amíg kellően krémesnek találtam.
    Ismétlése következik.

    VálaszTörlés
  6. jókaja! örülök, hogy Nektek is ízlett. Én már újra csurgattam :)) Köszönöm, hogy "beszámoltál"

    VálaszTörlés
  7. Hát ez gyönyörű....meg kell csinálnom...köszönöm!:-)

    VálaszTörlés
  8. Latsia! nagyon szívesen. Nem fogod megbánni :-) totál függők lettünk:-)

    VálaszTörlés
  9. Hát ez valami istenien néz ki !!! Még ma kipróbálom !! Gratulálok a blogodhoz :) nagyon sok új receptet találtam amiket szépen sorban ki fogok próbállni !! Legyen nagyon szép napod !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kata ! Érdemes lesz meglátod. Köszönöm, hogy itt vagy.

      Törlés
  10. Viki! Laktózmentesen is elkészíthető?

    VálaszTörlés
  11. Lm kefírrel még nem találkoztam.

    VálaszTörlés
  12. Szeretnék kérdezni szép napot kivánok milyen tejszin kel hoztá főző vagy sima 20 százalékos köszönöm kezdő vagyok még

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minimum 20 %-os, de ha valóban nagyon finomat szeretnél, akkor a 30 %-os habtejszint ajánlom minden tejből készült finomsághoz. Adagolásnál figyeld, mert ebből kevesebb kell, mint a 20 %-os főzőtejszinből. Köszönöm az érdeklődésed. További szép napot!

      Törlés