
Én már egy jó ideje nem sütök kenyérsütőben, de ez a könyv elvarázsolt a fantasztikus receptjeivel, s nem beszélve arról, hogy megvásárlás előtt már jól ki is veséztük a tartalmát Yldycoval, aki éppen születés napjára kapta meg ezt a könyvet én pedig kitotóztam, hogy melyik is lehet az - sikerült elsőre rátalálnom.
Tegnap rászántam magam, hogy elsőnek az Olasz zöldfüszeres kenyeret fogom megsütni. Igenám, de előtte készült a napraforgó kenyerem, amihez nagyon sok magvakat pirítottam meg, ezért az én kenyerem hozzávalói, a megpirított magokkal gazdagodtak. S még annyit változtattam a recepten, hogy az összes hozzávalókhoz én kovászt készítettem 30 dkg Teljeskiörlés tönkölybúzából, de erre a hozzávalóknál külön is kitérek.
A Kovászhoz:
30 dkg tönkölybúzás nyanya,
2 dl viz,
20 dkg BL 80-as kenyérliszt,
1,5 teáskanál nádcukor,
2 dkg friss élesztő,
Jól összekevertem, a tetejét liszttel megszórtam, letakartam és 4 óra hosszáig hideg helyen magára hagytam.
Gyönyörü kovász készült belőle.
További hozzávalók a kenyérhez:
A kenyérsütő edényébe raktam:
1,75 dl viz,
1 dl tej,
50 dkg BL 80-as kenyérliszt,
3 (púpos) teáskanál só
Tetejére az elkészült kovászt.
Elindítottam a kenyérsütőt -nálam 15 percig előmelegítést végez, s ezalatt az idő alatt elkészítettem a kenyérhez szükséges füszereket.
A kenyérbe való füszerek:
3 evőkanál olivaolajba
2 teáskanál szárított bazsalikom,
1 teáskanál szárított oregánó,
1 teáskanál szárított kakukkfü,
1 teáskanál szárított rozmaring,
amikor jó félig megpirultak, hozzányomtam
3 gerezd tisztított fokhagymát és még 3-4 kavarás (nehogy keserü legyen a fokhagyma).
Amikor a kenyérsütőgép elkezdte a dagasztást, és már csipogott, hogy a magvakat bele kell tenni, akkor adtam hozzá a füszereket, s pluszban még a naprafogókenyerem után megmaradt
3 evőkanál vegyes magvat, (tökmag, napraforgó mag, szezám mag, lenmag), amit először parányi olajon megpirítottam.
Ezután 20 perc dagasztás következett, majd 20 perc pihentetés, egy pici átgyúrás, s még 1 óra kelesztés (enyhén lisztezett kelesztő tálban.)
Ekkor kivettem, s miután ez egy hatalmas mennyiség lett, mint nyers tészta (kb 2 kg) ezért megfeleztem, s 1,1 kg-ot megformáztam kenyérnek, majd szintén enyhén lisztezett formába tettem, ahol ujra kelt 50 percet.
Közben bekapcsoltam a sütőt, s 200 fokra előmelegítettem. Ekkor vágtam be a kenyértésztát is. Majd amikor a sütő hőfoka elérte a 200 fokot, betettem a kenyeret sülni és a hőfokot 170 fokra vettem vissza.
45 pers sülés kellett neki.

Hát ime, ilyen lett az én olasz zöldfüszeres, sokmagvas kenyerem, ami egy olyan fantasztikus ízt, - sülés közben még csodálatosabb illatot - adott, amilyennel még nem találkoztunk.




Gratulálok! Jó választás volt!
VálaszTörlésYldyco! Nagyon szépen köszönöm. Ezzel tényleg belevágtunk a sürüjébe. Elmondani nem tudom, milyen finom. Azt mondta a gyerekem, hogy ezzel már elég magasra tettem a lécet, és nem illik lejjebb adni :))) ari! - nem? :)))
VálaszTörlésNem semmi, miket tudsz sütni! :) lementem gyors ezt a két receptet is.
VálaszTörlésCsodálatos, mint mindig :)
VálaszTörlésAmi! Igyekszem:)) s most készülök egy újabb füszerkeverékkel, majd jövök:))
VálaszTörlésBianka! Köszönöm szépen az elismerésed.
175 dl víz ??? Nem lett nagyon híg a "kenyér"? Gondolom 1.75 dl akart lenni vagy 175 ml :)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésKedves Névtelen! Köszönöm szépen :) Javítom, igen, kicsit híg lett volna, ha a mérlegem nem kiabált volna rám :) Boldog Új Évet. Viki
VálaszTörlés:) BÚÉK !
Törlés