2013. április 22., hétfő

Sonkás, gombás polenta medvehagymával

Még mindíg maradt egy pár szelet a húsvéti sonkából, amivel kellett valamit kezdeni. ....ez lett belőle.
 
Hozzávalók és elkészítés
 
Egy kicsit macerásnak tűnik, de ettől függetlenül a nagyon rövid elkészítésű kategóriába tartozik. Azzal kezdjük, hogy elkészítjük a gombás részt, ami most fagyasztott gombamixből készült.
 
Gombás részhez
 
1 nagyobb evőkanál mangalica zsír
1 fej vöröshagyma
15 dkg gombamix (de bármilyen gomba jó, ami az ízlésünknek megfelel)
6 szál medvehagyma apró csíkokra vágva.
 
 
Kevés zsíradékon 1 fej vöröshagymát apróra vágva megfonnyasztunk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk kb  15 dkg gombamixet, majd a csíkokra vágott medvehagymát. Pár percig kevergetjük,   majd  lefedve hagyjuk, hogy megpárolódjon. Amíg a gomba párolódik, elkészítjük a polentát.
 
A polentához:
 
10 dkg kukorica dara
1,5 dl víz
3 dl tej
 
1,5  dl vízet felmelegítünk, (félrehúzva az edényt)   beleszórjuk a kukorica darát  símára keverjük, s hígítjuk a 3 dl tejjel. Amikor felszívta a tejet is, félrehuzzuk, lefedjük és hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljon, a dara magába szívja a folyadékokat.
 
A sonkához:   4 szelet füstölt sonka
 
Utolsó mozzanatként pár csepp csíradékot teszünk a serpenyőbe, mindkét oldalon hirtelen átsütjük a sonkaszeleteket. S már csak a tálalás következik.

 
Fagyiadagoló kanalat hideg vízbe mártunk és a polentát ezzel adagoljuk, de  hogy még ízletesebb legyen, a polenta és a sonkaszelet alá pár darab medvehagyma levelet teszünk, s retekszeletekkel díszítjük.
Ízorgia :)

2 megjegyzés:

  1. Na erre csak annyit tudtam mondani, hogy: Hűűűha!
    Jól is néz kis és biztos, hogy finom is. Ide véle.

    VálaszTörlés