2013. április 7., vasárnap

Kovászos fehér kenyér és zsemle

Már egy jó ideje a kenyér sütés az előző napi kovászkészítéssel kezdődik, s érlelődik minimum 8-12 óráig.
 
 
 
A kovász:
 
40 dkg liszt
4 dl víz
1 dkg élesztő
 
Ezt a három összetevőt egy nagyobb tálban összekeverjük (én késő délután, vagy este). A tál tetejét rátesszük és otthagyjuk a konyhában jó melegen.
Másnap reggel már használható a kovász. 
 
 
A kenyér hozzávalói:
 
3 dl víz (esetleg savó) ebben a kenyérben víz van
0,5 dl olaj
70 dkg BL 80-as liszt
2,2 dkg só
az előző este elkészített kovász
2 dkg friss élesztő
 
Ebben a sorrendben rakjuk bele a dagasztó gépben (esetleg kenyérsütőbe). A dagasztógép 4 perc alatt összeállítja a tésztát. Akkor jó, amikor teljesen elválik az edény falától.
A tésztát kivesszük az edényből, s átrakjuk egy kelesztő edényben (nálam kelesztőkosár)
 
2x30 percig kelesztjük. Az első 30 perc után visszagyúrjuk eredeti méretére, kinyomkodjuk belőle a levegőt.  A második kelesztés után kiborítjuk a tésztát. Elővesszük a mérleget, s 8 db egyenlő súlyú darab tésztát (nálam ez most 11,4 dkg volt) vágunk le. Ezekből készülnek a zsömlék.
 
A zsömléket megformázzuk. A kenyér és zsömle formázására ITT találsz fázisfotókat . A zsömléket sütőfóliával bélelt tepsire rakjuk, behuzzuk egy nejlonba, és kitesszük a kamrába jó hidegre.
 
A megmaradt tésztát megformázzuk hosszúkás alakúra és belerakjuk a sütőedénybe. (kacsasütő, jénai, tupper) Nálam általában ha nagy kenyér sül, akkor kacsasütő, ha kb 1 kg-os kenyér, akkor a tupper. Ez most tupperben sült. 
 
A megformázott kenyeret 60 percig kelesztjük. 40 percnél bekapcsoljuk a sütőt és 20 perc alatt a maximumra -250 fok nálam villanysütő- Amikor letelt az egy óra és a sütő is felmelegedett berakjuk sülni a kenyerünket. Először maximumon 10 percig, majd -kis kenyérnél- 30 percre állítjuk az időt, s a hőfokot levesszük 180 fokra.
(Nagyobb kenyérnél 10 perc maximum és 35 perc 180 fokon)
 
(Ennél a kenyérnél itt a közepénél már járt egy kisegér, aki lecsípett egy darabot belőle)
 
Amikor betettük a kenyerünket sülni, kihozzuk a hidegről a zsömléket és a konyha melegében várnak arra, hogy a kenyér kisülése után ők is sorra kerüljenek. Itt már hagyjuk a sütő hőfokát 180 fokon, és 20 perc alatt kisülnek a zsömlék is.

 
A kenyeret is és a zsömléket is kisülés után kissé lespricceljük hideg vízzel, s várjuk a cserepesedést, ami be is következik.


Általában nekünk egy reggelire 2-3 zsömle (2 főre elegendő) a többit bezacskózva fagyasztóba rakom a felszeletelt kenyerekkel és mindíg akkor veszünk elő belőle, amikor szükséges. Soha sem kell mikrózni. Ha magától kienged, mindíg friss marad.

8 megjegyzés:

  1. Mondogatom én, hogy elmegyek hozzád kuktának. Fizetség nem kell, csak egy kis kaja mindenből. (Úgy egy hegynyi.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyere csavi, most jól jönne a konyhai segítség, ehetsz is rogyásig.

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki mind a kettő, és én is lennék egy "kisegér":-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tücsi ! Köszönöm szépen. Azt elhiszem, hogy lennél kisegér. Érdekes, hogy nálunk mindíg előjönnek (ketten-hárman-négyen)ha kisül a friss kenér :)

      Törlés
  3. Biztosan megcsipegetném én is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olgikám, köszönöm. Ugye, hogy olyan kis csipkedni való ? - hát az én gyerekeim/ unokáim is így látják :)

      Törlés
  4. Gyönyörű a kenyered is, meg a zsemlék is!

    VálaszTörlés