2011. március 22., kedd

Lecsós szelet pulykamellből


Lehet, hogy valakinek furcsa, hogy pulykamellből készült ez a finom lecsós szelet, de jobban szeretjük a szárnyasokat, mint a négylábúakat. S egy kis tavasztidéző étel is kellett már a tányérra, mert túlságosan elhúzódik ez a borongós időszak.

Hozzávalók és elkészítés

Személyenként 1 szelet pulykamell,  (sertés, vagy akár csirkemellből is elkészíthető)
1 nagyobb fej fehérhagyma,
1 mokkáskanál köménymag,
1 evőkanál olaj,
só, 
fehérbors
2 zöldpaprika (nekem fagyasztóból)
2 paradicsom (ez is fagyasztóból)
1 teáskanál piros fűszerpaprika,

Köretnek 
1 csomag hosszúszemű előfőzött tasakos rizs

A húst kiklopfoltam, picit megsóztam, félre tettem.
Egy akkora edényt vettem elő, amelyikbe mindkét szelet husi belefér. Az olajat kicsit melegítettem, a hagymát apró kockára vágtam, és olajon üvegesre pároltam, sóztam, borsoztam és a felszeletelt paprikát és paradicsomot, a köménymagot,  fűszerpaprikát  hozzáadtam. Fedő alatt kb 10 percig pároltam. Amikor kész volt, egy botmixerrel pürésítettem és beletettem a hús-szeleteket. 2 dl húslével (lehet vizzel is) felengedtem, s addig főztem fedő alatt, amíg a leve teljesen elfőtt és már jól besűrűsödött.

Amíg a hús párolódott a lecsóban, addig a tasakos rizst egy külön lábasban (dupla annyi  sós vízben, mint a rizs) 12 percig főztem, majd rajta hagytam a fedőt.

Amikor minden elkészült, akkor a lecsós szaftba elkevertem a rizst, a hús-szeletet tányérra raktam, mellé a rizst, és a maradék lecsót a hús szeletekre kanalaztam.   


13 megjegyzés:

  1. Enyje, Viki, de egyre gondoltunk! Pont ezt csináltam vasárnap, csak malacból :) De a pulykásat is eltűntetném nálad seperc alatt!+

    VálaszTörlés
  2. Engeded-nem engeded, ezt a receptet vittem, átalakítva az itthoni készletre.
    Hú, de ígéretesen hangzik, majd a bezsebelt elismerés kétharmadát átadom.

    VálaszTörlés
  3. Én csak annyit mondok:nyami....

    VálaszTörlés
  4. Holnapra vinnék magammal melóba :)

    VálaszTörlés
  5. Szeretném!:-)
    Mindenfajta húsiból jöhet, de a pulykát, csirkét, mi is jobban szeretjük.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta! Vinném a fiuknak!
    Tavaly nyár óta sajnos nem ehetem.
    Nagyon begörcsölt tőle az epém!:(

    VálaszTörlés
  7. Még jó hogy szólsz! Vegyem elő én is a fagyasztóból a maradék zőldségeket!
    Készítek egy ilyen finom lecsót!
    Igazán , úgy megkivántam!

    VálaszTörlés
  8. Nekem nem furcsa, én is inkább szárnyasból készítem és imáááádom! Viszont én nem pürésítem a lecsót - ez új nekem... :)

    VálaszTörlés
  9. Nálunk is a pulyka és csirke a sztár.
    Könnyű és finom.

    Egyébként a lecsós szeletet én is így szoktam,kivéve a pürésítés.
    De így is nagyon finom lehet.
    Jöhetne ebből is egy adag:)))

    VálaszTörlés
  10. Nem tudom miért névtelenül ment el.
    Dina

    VálaszTörlés
  11. Eri, Úgy látszik kukucskáltam nálad :)

    4Gyerek ! Vegyed, egyed, vigyed. Én is mindíg a saját készletemre formálom a dolgokat :))

    Belly ! Egészségedre :))

    Bianka ! Legközelebb hamarabb szólok és egy plusz adagot is készitek :))


    Nelli, mi is a szárnyasok meller vagyun inkább, de azért az a jóóóó kis császárszalonna, vagy az a jóóóó kis marhalábszárból pörkölt ??? háááát az se kutya :))

    VálaszTörlés
  12. Marym ! Azért mixelem a lecsós részt, mert így én mint egy megrögzött epés (epehólyag nélkül) is ehetem :))

    Juci !

    Kedves egészségedre :))

    VálaszTörlés
  13. egycsipet ! Ha már túl leszel százezer epegörcsön, majd rászoksz :))))) Ez tiszta vélenül jutott eszembe és igy nem is piszkált, s fincsi is volt.

    Dia ! Neked is ugyanaz :)) epekimélő a pürésítés, de fincsi is.

    VálaszTörlés