2012. február 29., szerda

Brokkoli krémleves kenyérkockával

 
Talán már a diétámban a krémlevesek beleférnek. Kifejezetten kedvelem a brokkolit, ezért aztán egy héten egyszer-ktszer   tuti, hogy elkészítem.  Most a brokkoli volt a soros.
 
A leves hozzávalói:
 
2 dkg vaj
1 közepes fej fehér hagyma
50 dkg brokkoli
víz
3 dl  főzőtejszín
1 csipet
1 késhegynyi őrölt fehérbors
őrölt szerecsendió
 
A brokkolit rózsáira szedem, megmosom.
A vajat felolvasztom, a kockára vágott vöröshagymát megfonnyasztom, utána hozzáadom a brokkoli rózsákat, egyet-kettőt kavarok rajta és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Amikor már puhára főtt a brokkoli, hozzáadom a tejszínt és botmixerrel pürésítem. Hozzáadom a fűszereket, s ezzel el is készült a leves.
Száraz kenyérből kockákat vágok és előmelegített sütőben pár percig pirítom.
A levest tálalom és a tetejére adom a kenyérkockákat.
 

2012. február 28., kedd

Töltött csirkecombok


Hétvégén mindíg a gyerekekkel ebédelünk, így aztán 6 főre kell készíteni ebédet. Ezért a hozzávalók is így kezdődnek:

6 db felső csírkecomb

A töltelékhez
kevés olaj,
1 közepes fej vöröshagyma,
só,
bors,
majoránna,
2 nagy szelet szárazkenyér tejben beáztatva és kinyomkodva.
2 doboz (kicsi) májkrém (csirkemájat szerettem volna, de rosszul emlékeztem a hütő tartalmára)
1 csokor petretzselyemzöld apróra vágva.

Körethez
rizs,
zöldborsó,
sárga répa apró kockára vágva.

A combokat megmossuk, megtisztítjuk, s a bőrét fellazítjuk.

Az apró kockára vágott hagymát olajon megfonnyasztom, hozzáadom a kinyomkodott kenyérszeleteket, kicsit összepirítom, majd tovább hozzáadom a májat (májkrémet), a borsot, a sót. Még egy kicsit összepirítom őket. Amikor kész, hozzákeverem az apróra vágott petrezselyemzöldet és a fellazított combok bőre alá betöltöm.

A sütő edény eljára (én kacsasütőben készítettem) egymás mellé lerakom a megtöltött combokat, kb másfél deci vizet öntök alá, s előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.

A borsót és az apróra vágott sárga répát megpároltam.
A rizst ötszörös mennyiségű forrásban lévő sós, olajos vízben 15 perc alatt roppanósra (gurulósra) főztem.

Amikor elkészült, összekevertem a borsóval és a répa kockákkal, s a töltött combok mellé tálaltam.



2012. február 23., csütörtök

Párizsi szelet zöldségkörettel


1-1 db  pulykamell szeletet nem kiklopfoltam, hanem keresztben és hosszában éles késsel kicsit bevagdostam, megsóztam, s félre tettem egy fél órára.
Hagyományos módon tojásból, lisztből, kevés tejből nagyon sűrű palacsinta tésztát kevertem ki. A húsokat ebbe a masszába forgattam meg és nagyon kevés - forró olajban gyorsan kisütöttem.

Köretnek zöld lapos zöldbabot, sárga és piros répát, valamint kukoricát pároltam meg sós vizgőz fölött.

Garantáltan hamar elkészül és nagyon finom, s ráadásul diétás is. S ebben a hosszú télben kell már egy kis színes étek a tányérra :)


2012. február 15., szerda

Zöldborsó leves vajgaluskával, csirke aprólékkal


Már elég régen készültem, hogy a hétvégi ebédekből felteszem a legutóbbiakat, de valahogy a szerencse teljesen elpártolt mellőlem. Először a laptopom hagyott el, de már van máááááááásik :) - aztán meg egy óvatlan pillanatban a fényképezőgépről töröltem le mindent.  Így aztán ami fotók maradtak, azokat hozom, mert lassan "kihaló" félben lesz a blog, de ehhez az is hozzájárul, hogy még mindíg csak hétvégén főzök, mert akkor mindig hatan vagyunk. Én még mindig erős diétán vagyok. Ház urának pedig egy étteremből hozatjuk az ebédet hétfőtől péntekig.  S akkor jöjjön, aminek jönni kell.

Zöldborsó leves vajgaluskával volt a múlt hétvégi ebédünk egyik fogása.

Egy egyszerű zöldborsó leveshez készítettem össze az alapanyagokat, amelyek, zöldborsó - sárga- és fehér répa kockára vágva, 3 gerezd fokhagyma, egy karalábé, egy jó nagy szelet tiszttított zeller, csipet fehér bors, só, szerecsendió, pár csík csírkemell, és egy-két kapirgálós csirkeláb, nyaka, háta, és a belsőségek. (máj, zúza, szíve)

A húsokat és az aprólékokat megmostam. A sárga és fehér répát, a karalábét, 1 szelet zellert kockára vágtam, és kevés olajon először a sárgarépát megpároltam, majd folyamatosan hozzáadtam a többi zöldségeket és fűszereket, valamint a húsokat. Felengedtem vízzel és fedő alatt lassú tűzön addig főztem, amíg a húsok megpuhultak. Ekkorra a zöldségek is megfőttek.

Amíg a leves főtt, addig a vajgaluskát elkészítettem.

2 tojást felvertem, 8 dkg nagyon puha vajjal, pici sóval elkevertem, hozzáadtam annyi lisztet, hogy egy jól szaggatható alapanyagot kapjak. A galuska tésztájába apróra vágott zöldség zöldet tettem.
Amikor már kész volt a leves, nokedli szaggatóval beleszaggattam a galuskákat. Egyet forrt és máris elkészült a nagyon finom, könnyű leves. (Legalábbis a családom ezt állította, de a tény is bizonyította, mivel az fazék üres maradt. :)