2016. szeptember 11., vasárnap

Csirke comb steak burgonyával

Amikor nem sok időnk van az ebéd készítésre, de mégis valami nagyon finomra vágyunk, akkor elővesszük a jó kis konyhai kisegítőnket, az Ella elektromos kuktát, s máris indulhat a főzés. Ez esetben egy nagyon egyszerű, de annál finomabb csirke comb steak burgonyával. 


Hozzávalók 

Személyenként 1-1 db dupla csirke comb,  
köretnek a legfinomabb új burgonya, (kisebb darabokból 4-4 db)
1 evőkanál kacsazsír
Fűszerezésnek: só, grill zöld fűszer keverék.
(fokhagyma gerezdek, ami opcionális) 

Elkészítése nagyon egyszerű:
A csirke combokat megtisztítjuk, a burgonyákat jól megmossuk és négyfelé vágjuk.
Ella főzőedénybe rakjuk a combokat, s köré a krumplikat. Zöld fűszerkeverékkel enyhén meghintjük. fél dl vizet öntünk alá és 6 percre beállítjuk a kuktánkat. 
Az idő leteltével (persze várunk kb 20 percet, hogy a gőz magától felengedjen a kuktában) a csirke combokat és a krumplikat áthelyezzük egy tepsibe. Újra megszórjuk kevés zöld fűszer keverékkel és meglocsoljuk az egy kanál olvasztott kacsazsírral. (ha szeretjük a fokhagymásat, akkor most tesszük rá a húsra a megtisztított fokhagyma gerezdeket).
180 fokon addig sütjük, amíg a csirke comb bőr része szép piros és ropogós lesz. (Ez kb 25-30 perc) 


Grillezett -olajban eltett- paprikával tálaltam.

2016. szeptember 10., szombat

Zöldbab üvegekbe zárva

Zöldbab télire, hogy a nyár ízeit akkor is érezhessük, mert amit mi saját magunk rakunk üvegbe, tartósítószer nélkül, az az igazi :-) 


Hozzávalók és elkészítés

5 kg zöldbab (nekem ennyi volt, de tetszés- és igény szerint bármennyi)
Só 


A zöldbabot megmostam, feldaraboltam. Tisztára mosott üvegekbe raktam. Minden üvegre 1 kávéskanál sót tettem és csapvízzel felöntöttem. 
Kupakkal lezártam és befőző automatában 100 fokon 120 percig hőkezeltem. 
(Nem fog szétfőni, finom roppanós marad)


Főzéskor (levesnek, főzeléknek, kaprot adok hozzá, tejszínnel vagy tejföllel sűrítem.

2016. szeptember 9., péntek

Tüzes finomság - ételízesítő

Lassan vége a nyárnak, s éppen ideje, hogy a befőzés is befejeződjön. Most egy igazán finom tüzes ételízesítő készült, de csak azoknak ajánlom, akik igazán szeretik a nagyon csípős ízeket. Viszont ételízesítéskor minimális mennyiségre van szükség. 


A fotókon  ugyan olvasható, hogy miből és hogyan készült, de azért itt is leírom.

Hozzávalók:
1 kg macskapöcse fűszer paprika (nagyon csípős)
1 kg kápia paprika
3 db nagyobb paradicsom
3 db nagyobb TV paprika
3 db nagyobb vöröshagyma



Elkészítés:
A hozzávalókat megmostam, késes robotgépben daraboltam. Egy lábasban felfőztem, majd magtej készítőben pürésítettem (hideg ital programon) 
Forrón üvegekbe raktam, tetőket rátettem és száraz dunsztban kihűlésig pihennek. 


Étel ízesítésekor nagyon kevés kell belőle, mert igazi, nagyon csípős, tüzes finomság :-)