2009. szeptember 30., szerda

Újra megsütöttem (saját izlésemre alakítva)




Egyszerü élesztős kenyerem

(Iza alapreceptje (saját szájízre változtatva)
Ezt a kenyeret másodszor sütöttem meg, mert nem akartam hinni a szememnek, hogy ilyen szép és nagyon finom kenyér készült nyanya és kovász nélkül. (az első sütésnél alig változtattam az alaprecepten, de már akkor éreztem, hogy ezt mégegyszer ki kell próbálni, és kiegésziteni a saját izlésemnek megfelelően, s megemelni a hozzávalókat, hogy a kisült kenyér sulya, legalább egy kilós legyen, annyi lett !!)

Hozzávalók:
65 dkg BL 80-as kenyérliszt
3 dl langyos víz
2,8 dkg friss élesztő
0,5 dl langyos tej (ebben futtattam föl az élesztőt 1 kk cukorral)
2 kk só
30 ml oliva olaj
1 pupos evőkanál burgonyapehely
Fél mokkás kanál aszkorbin sav
Elkészitése:
Dagasztógéppel végeztem a dagasztást (de kenyérsütőben is elkészithető)
A digitális mérleg edényébe beleszitáltam a 60 dkg kenyérlisztet, hozzá adagoltam a burgonyapelyhet, a sót és az aszkorbin savat.
A szárazanyagokat egy kanállal összekevertem és a dagasztó tálba tett langyos víz és oliva olaj tetejére belekanalaztam, majd ennek tetejére a már –langyos tejben- felfuttatott élesztőt.
20 percet dagasztott a gép. (kettes fokozaton)
Nagyon kellemes lágy, de nem ragacsos (inkább rugalmas)  tésztát kaptam, amit jócskán lisztezett nyujtófelületre tettem és kézzel kicsit átgyurtam.
A kelesztőtálat egy ecsettel nagyon picit beolajoztam és belehelyeztem a gombóccá formált tésztát. A tetejére lisztet szitáltam.
25 perc kelés után –kicsit lisztezett- nyujtófelületen átgyurtam, majd ujra visszatettem a kelesztőtálba és még 40 percig –jó duplájára- kelt.
(Miután jó nagy hólyagok keletkeztek a tésztán, kezemmel jól kinyomkodtam a hólyagokat és a hosszukásra ellapogatott tésztát –felőlem távolabb részről, magam felé felcsavartam, a két szélét aláhajtottam. Sütőzacskóval bélelt kenyérformába tettem.
40 perc kelés után bevágtam és még 15 percig –amig a bevágás jól szétvált- kelesztettem.
A sütőt 8 percig előmelegitettem és mielőtt a kenyeret betettem, vizzel jól bespricceltem a zacskót.
Összesen 40 percig sütöttem, (15 percig 200 fokon, majd tovább 180 fokon)
Amikor szép pirosra megsült kivettem és hideg vizzel ujra lespricceltem és hagytam, hogy a rácson kihüljön.
Folyamat:


kelesztőtálban

zacskóban és formában

bevágva

kisült és már kezd repedezni


szeletelve

2009. szeptember 29., kedd

Pulykamell töltve - mindenféle jósággal


Hozzávalók:
1 kg pulykamell felszeletelve, kicsit kiverve, besózva


pár szelet vékonyvra vágott húsos szalonna, rárakva a mellszeletekre


Töltelékhez:
2 evőkanál oliva olaj
1 kisebb fej lila hagyma felkockázva
1 kisdoboz szeletelt gomba
1 piros pritamin paprika, felkockázva
apróra vágott snidling (fagyasztóból)
parányi bors

2 szelet szárazkenyér, tejben megáztatva, kinyomkodva

A tölteléket egy serpenyőben összepiritottam, utána egy tálba raktam és két nyers tojással elkevertem.

A kiteritett pulykaszeletekre ráraktam a tölteléket és szilikon zsineggel átkötöttem a hust (hárommal keresztbe, majd egy zsineggel hosszában)

sütőzacskóba tettem, majd egy sütőformába, és irány a sütő, amit 5 percig előmelegítettem és 40 perc alatt szépen megpuhult és halványpirosra megsült a töltött pulykamell.

Amikor megsült, kibontottam a sütőzacskóból és megvártam, hogy kicsit hüljön, aztán szépen fel tudtam szeletelni.


Miután ez is enyhén fűszerezett, ezért a köret is csak párolt rizs.
Birsalma kompóttal és meggy-befőttel tálalva.
(kinek mi ízlett)

LOKI (mindent bele) leves


Ez a név, hogy LOKI-leves, tiszta véletlen. Valamikor úgy mondtuk, hogy Fradi (mindent bele) leves, de ma este azt hiszem mindenki a Debreceni TEVA (régi nevén: LOKI) csapatának fog szurkolni, s miután el kellett kezdeni egy teljesen füszerszegény főzést, nem volt más választás, mint MINDENT BELE - (irány a konyha - hajrá LOKI: ma nekem is és Nektek is győzni kell)

Így kezdődött........
Hozzávalók és Elkészítés.
4 kicsi szelet húsos szalonnát apró kockára vágtam és egy közepes méretü lábasba tettem, Lassan kiolvasztottam, majd 1,5 liter langyos vizzel fölengedtem. S tovább pakoltam a többi hozzávalókat a lábasba. Kinyitottam a fagyasztó szekrényt és ami zöldségfélét csak találtam mind-mind beletettem.
2 szál szárgarépa karikára vágva,
1 szál fehérrépa karikára vágva
5-6 kisebb rózsa brokkoli
1 közepes karika zeller kockára vágva
3 cm átmérőjű 5 cm hosszu póréhagyma apróra vágva
2 kanál zöldborsó
1 szál zellerzöld
fél pritamin papkrika kockára vágva
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
2 db kisebb -kockára vágott- rumpli
apróra vágott snidling (ez is a fagyasztóból)
só, izlés szerint (én most keveset adagoltam hozzá)
Amikor mindent beletettem a lábasba, még 1 liter vizet adnom kellett hozzá, mert tulságosan megtelt a lábasom.
Mindezeket összefőztem, de menetközben nagyon apróra vágott pulykamell szeletkéket dobtam a lábasba, s mindez azért volt, mert
 a leves utáni második fogás egy szintén ma kitalált pulykamell szeletek gombával és egyéb zöldéségfélékkel - töltve készült - igy a szeletekről lelógó széleit levágtam és hozzátettem a leveshez.
Miután ez is teljesen füszermentes leves, ezért sem borsot, sem köménymagot nem adtam hozzá. Tészta sem kellett a levesbe, mert ezeket a kis apró huskockák pótolták.
Nagyon ízletes leves készült és nagyon finom volt.



Nem hiányzott belőle a tészta sem és zsíros sem volt.

Gyorskenyér (a mai megmentőnk)


Ma nagyon gyorsan kellett készítenem egy kenyeret, mert váratlanul megduplázódtunk és egy szelet sem volt itthon. (de nem csak kenyér, mégcsak öregtészta és kovász sem), viszont mindíg jó, ha kéznél van egy jóbarát, aki történetesen korán reggel elolvassa az előző esti híreket és nyavajgásokat. Ez a barát nem más, mint PAARIZA, aki gyorsan küldött nekem egy egyszerü receptet, miből aztán ez a fantasztikus kenyér született:
Pici változtatással, de időre megsült és nem vallottam szégyent, VOLT KENYÉR AZ ASZTALON
Hozzávalók:
60 dkg kenyérliszt (Tótkomlósi)
3,5 dl langyos víz
2,8 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só
pici cukor (az élesztő felfuttatásához)
1 púpos  evőkanál burgonyapehely
fél mokkáskanál aszkorbinsav.
Elkészítése:
Az élesztőt egy kisebb tálkába tettem, megszórtam parányi cukorral és langyos vízzel felöntöttem.
A többi hozzávalókat dagasztógépbe tettem, majd amikor az élesztő felfutott, azt is beletettem a dagasztó-tálba.
20 percig dagasztott a gép, s ezután kivettem, lisztezett nyújtófelületre tettem és kézzel picit átgyúrtam.
kiolajozott kelesztőtálban 40 percig kelesztettem.
Amikor jó duplájára kelt, ujra lisztezett felületre boritottam és jól kipüföltem belőle a hólyagokat, majd feltekertem, nyujtófával kinyujtottam és ujra feltekerve, két végét behajtva sütőzacskóba  (kenyérformába) csusztattam.
40 perc kelés után bevágtam és újabb 20 perces kelést hagytam neki.


A sütőt 5 percig előmelegítettem, a sütőzacskóba langyos vizet spricceltem  és 200 fokon 45 perc alatt szép pirosra megsütöttem.
Amikor kivettem a sütőből hideg vizzel ujra lespricceltem és igy még a szép kis repedések is előjöttek rajta.


Ilyen "Volt" felszeletelve
(Bizony az a jó kis Tótkomlósi- BL 80-as kenyérliszt megtette a hatást, érdemes volt megtenni az utat.



2009. szeptember 25., péntek

Birsalma lekvár


Hozzávalók:
4 kg tisztított, felkockázott birsalma
1 kávéskanál őrölt fahéj
6 szem szegfüszeg
2 citrom
0,5 kg Dr.Oetker befőzőcukor
Elkészítése:
A birsalmákat jól megmostam, magjait eltávolítottam, és felkockáztam.
Az egészet egy nagyobb lábasba tettem és éppen annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje.
Beletettem a fahéjat, szegfüszeget, és a felkarikázott citromokat.
kb 30 percig főztem, amikor hozzáadtam a fél kg befőzőcukrot. Jól elkavartam, és megvártam, amig egyet rottyan, eddig már a cukor elolvadt.
Botmixerrek kicsit összecsapattam.
Tisztára mosott üvegekbe raktam. Az üvegeket lezárva 15 percre fejreállitottam őket, majd száraz dunsztba raktam és ott hagytam kihülni. Nagyon jó állagu lekvár készült belőle és ami nagyon furcsa volt számomra, hogy az édességéhez elegendő volt a fél kg befőzőcukor. (ez a jóminőségü birsalmának volt köszönhető)


A tisztítottan lemért 4 kg birsalmából ezzel a 8 üveggel lett.

2009. szeptember 24., csütörtök

Házi hurka készitése


Hurka recept – ahogyan mi készitjük.


Van egy ismerős házi hentesünk, aki sürün vág disznót és ilyenkor szoktam megrendelni a hozzávalókat.
Minél husosabb a hurka-anyag, annál finomabb, de azért fontos a zsiros rész mennyisége is, mert ennek hiánya a száraz hurkához vezet, ami már nem olyan élvezetes.
Hurkát isten igazából az igazi disznóvágáskor lehet késziteni, mert ilyenkor a leggazdaságosabb elkésziteni, hiszen még a véres husokat is fel lehet használni, de mi azért már ilyen késő nyári időpontban mindig megcélozzuk a „disznóság”-okat  és amit már nem tudunk megenni, azokat bezacskózom és fagyasztóba elteszem a kolbászokkal együtt.
Kétféle hurkát lehet késziteni:
- véres hurkát (ilyenkor az összetevők ugyanazok mint a májas hurkánál, csak a máj helyett, a disznó leszurásakor megmentett és megabált vért tesszük bele) – mi ezt nem szeretjük, ezért csak májasat készitünk-
Hozzávalók a hushoz:
- 1 disznó fej (bőrös, szalonnás, husos részek) ,
- 1 tüdő
- 1 lép
- fél, esetleg egy egész máj (fél máj csak olyankor van, ha mindenki lecsip a már megabált májból, merthogy az is nagyon fincsi, jól megsózva)
- olyan husok, (inkább husfalatok, amelyeket már sem sütni, sem főzni nem érdemes, mert nem formásak, vagy esetleg még a véres husok is belekerülhetnek az abáló lébe)
- a disznó két füle (ilyenkor még megkapom, mert nincs sajtkészitési időszak)
A fenti hozzávalókat egy nagy fazékban, vagy szabadban bográcsban (lassu tüzön, hogy ne habozzon) meg kell abálni, mindaddig, amig a hus a fejcsonttól elválik. –Ha mégis habzás keletkezne abálás közben, akkor azt egy szürőkanállal leszedem-
Amikor megfőtt, kiszedjük az abáló léből, lecsontozzuk és ledaráljuk.
Kb 5 kg mennyiséghez adom meg a hozzávalókat, de persze ez mindig izlés dolga, ki mennyire szereti sósan, és füszerezetten.
Füszerezéshez:
15-20 dkg rizs (amit előre, akár előző nap is) félig főttre elkészitek. Lényeg, hogy inkább ropogós legyen a rizs, mert ha teljesen megfő, akkor ragacsos lesz)
1 csomag 2,5 dkg-os őrölt bors
1 evőkanálnyi őrült majoranna (AKAROM MONDANI: ŐRÖLT) :) de ez már itt marad, a vicc kedvéért is :)
2 nagyobb babérlevél
2 nagy fej vöröshagyma, zsirjával együtt (apró kockára vágva és zsiron megdinsztelve)
1 evőkanál piros füszerpaprika
Só --- ez teljesen izlés szerint, de 2 kisebb evőkanálnyit előre bele lehet tenni, aztán gyurás közben, és után kóstolni, s ha még kell, akkor pótolni.
Elkészitése:
Az összedarált husmennyiséghez hozzáadjuk a félig megfőzött rizst, a megdinsztelt vöröshagymát zsirjával együtt, a borsot, a sót, a majorannát, a piros füszerpaprikát,
(A babérlevél a rizs főzéséhez szükséges, azt nem tesszük bele)
Jól összedolgozzuk, többször is átgyurjuk, közben kóstoljuk, mert elképzelhető, hogy só még kell bele.
A só mennyisége akkor elégséges, -illetve a kisült hurka akkor lesz izletes, ha- a betöltés előtt jócskán sós izü az anyagunk, tehát picit el lehet sózni.
Amikor már a bélbe betöltöttük a hurka-anyagot, akkor forrásban lévő tiszta vizben (abáló lében) forrástól számitva pár percig még átfőzzük, de csak addig, amig a bél megabálódik. Az idő mindig attól függ, hogy vékony, vagy vastagbélben töltjük a hurkát.
Ha elkészült, szürővel és egy fakanál segitségével –lehetőleg csepegtetős tálcára kiszedük a léből, kihütjük és lehet sütni, vagy fagyasztóba rakni.
Ha azonnali használatra (sütésre) készitjük a hurkát, akkor az abálás elmaradhat.

Ha ilyen vastagbélbe töltjük a hurkát, akkor kell az utolsó abálásnak kicsit hosszabbnak lennie.

házi kolbász kiészitése


A mennyiséget 10 kg-ra adom meg.
Természetesen ennél kevesebbet is lehet késziteni, csak akkor a hozzávalókat vissza kell osztani.
Hozzávalók
6 kg sertés (de lehet pulyka) hús
4 kg zsír, vagy hasaalja sertés szalonna
Füszerek:
17 dkg só
20 dkg házi édes  őrölt füszerpaprika
5 dkg házi erős őrölt füszerpaprika
8 dkg péppé zúzott fokhagyma
2,5 dkg egész köménymag
Elkészítése:
A húst a zsíradékkal jól összekeverem. Lehetőleg egy nagyobb és laposabb edénybe.
Tetejére elsimitom a pépes fokhagymát, megszórom a köménymaggal, majd elteritem rajta a sót és a pirospaprikát úgy, hogy a húsmennyiséget szépen beteritse.
Jól átgyurom a húst és a füszereket. Ezt a müveletet mindaddig ismétlem, amig a kolbászhús át nem veszi a gyönyörü piros szinét.
Javaslat: ha nem frissen vágott sertésből (pulykából) készül a kolbász, akkor rövid időre konyhamelegen hagyom, mert igy a füszereket jobban el tudom dolgozni a hússal.
Töltés:
1 csomag marha (vagy sertés: de ez általában elég vékony)  sózott  vékonybél.
Ha nincs kolbásztöltőd, akkor ugy is megoldható (bár igy egy kicsit hosszabb ideig tart a töltés), hogy vásárolsz egy müanyag szélesebb szájú töltőcsövet.
A belet fölhuzom a töltőcsőre és a töltőcső szélesebb részébe rakom a husgombócokat és egy fakanál-nyéllel nyomkodom le a húsokat a bélüregbe. (Ez igy elég kezdetleges, de ha csak 1-2 kg-ot készitek, akkor nem szükséges a komoly töltő megvásárlása)
A belet jól ki kell mosni a sóból, majd hidegvizben kiáztatni. Elegendő annyi áztatás, amig a husokat összekeverem.
Az elkészült kolbászokat azonnal  frissen is lehet sütni, de ha több mennyiség készül, akkor érdemes vagy fagyasztó szekrénybe (2-3 hónapig nem fehéredik ki a paprika), vagy felfüstölteni és eltenni későbbi időszakokra.


2009. szeptember 22., kedd

Friss kolbászos kiflijeim


Hozzávalók
Kolbászhoz
1 kg darált hús
1,7 dkg só
2 dkg édes (házi) piros füszerpaprika
0,4 dkg erős (házi) piros füszerpaprika
1 teáskanál sajátkészitésü fokhagymakrém
1 teáskanál köménymag

Tésztához
50 dkg liszt BL 80-as kenyérliszt
25 dkg öregtészta (elhagyható)
1 egész tojás
1,5 dl joghurt
1,5 dl tej
5 dkg vaj
1,5 kk só
1,5 kk cukor
3 dkg friss élesztő. (ha nincs öregtészta, akkor 4 dkg friss élesztő)
Elkészitése
A tészta hozzávalóit (tej, joghurt, vaj, tojás) a kenyérsütő üstjébe teszem, s utána hozzáadom a lisztet, a sót, a cukrot, az öregtésztát, az élesztőt. Lényeg, hogy alulra kerüljenek a folyadékok, mert a kenyérsütő lapátja alulról keveri az összetevőket. Nem túl lágy, de egy kellemesen nyujtható tésztát készítek.
20 percig dagasztja a gép, majd amikor kész, gyurólapra teszem, s kicsit átgyurom, majd kettő cipóra osztom.
Egyenként kinyujtom. Egy lapból 20 db kocka készül

Az összekevert kolbászokat elosztom a kockákra, és feltekerem őket. 10 perc pihentetés után bevagdosom, de arra vigyázok, hogy  csak a tésztát vágjam be, mert ha tovább metszem, akkor a kolbásznak a zamata, szaftja sütés közben kifolyhat a tésztából.
Sütőpapirral, vagy szilikonnal  kibélelt tepsire teszem és kb 20 percig tovább kelesztem.

A sütőt 10 percig előmelegitem, a kifliket közvetlenül a sütés előtt tojásfehérjével lekenem, és 180 fokon 25 perc alatt szép pirosra sütöm.


Többféleképpen próbáltam feltekerni a kifliket, de a tapasztalat az, hogy az egyszerü (buktához hasonló) feltekerés a legalkalmasabb ahhoz, hogy minden szaft a tésztában süljön meg.
A megadott tésztamennyiséghez 70 dkg töltelék elegendő, a maradékból fasirozott készült. Összesen 40 db nagyon finom kolbászos kiflit sikerült kisütni ebből a mennyiségből.
Azért adtam meg a kolbász összetevőit egy kg-ra, mert ugyanígy készítjük a házikolbászt, szalámit is.

2009. szeptember 19., szombat

Őszibarackos-tejszines torta


Hozzávalók
1 db tortalap
Töltelékhez
20 dkg szárított tortalap összedarálva
0,5 liter hulala kemény habbá verve
ételfestékek (citromsárga és kék)
pici rózsák a diszítéshez
Elkészitése
Az alap tortalapot kikevertem és 170 fokon 20 perc alatt megsütöttem. A sütőben hagytam kihülni, addig elkészitettem a további hozzávalókat.
 
A tortalapot a sütőformában hagytam és felszeletelt őszibarackbefőttel beborítottam
(gyorsan kellett elkészitenem és nem volt itthon friss barack, de bármilyen gyümölcs is jó)

Az összedarált 20 dkg száraz tortalapot összekevertem a tejszínhabbal és jól rálapogattam az őszibarackokra. Nagyon jól kezelhető, mert a tejszinhab állaga az összekeverés után kézzel is formázható

A diszítés már csak a fantázia szüleménye.
A húlalát úgy szineztem, hogy még felverés előtt belecsöpögtettem pár csepp ételfestéket.
A torta tetején lévő habba citromsárgát.
Majd kb 1 dl hulalába pár csepp kéket és citromsárgát: ebből lett a zöld.
A rózsácskák (első próbálkozásom) pillecukorból készült fondan.

Torta alaprecept


Piskóta helyett én már ezt sütöm. Sokkal finomabb, nem kell bele az a rengeteg tojás, és nem beszélve arról, hogy a megadott hozzávalókból kettő karika lesz, ami azt is jelentheti, hogy vagy egy nagyon magas, vagy kettő normál tortát tudok készíteni.
Hozzávalók:
4 tojás
12 dkg cukor
12 dkg finomliszt
1 kk sütőpor
2 dkg cukormentes kakaópor
Elkészítése:
A tojásokat és a cukrot vagy robotgéppel, (én habverővel) 4 perc alatt felverem.
A lisztet, a sütőport és a kakaót összekeverem és a felvert tojáshoz hozzáadom.
Egy kerek 24 cm átmérőjü tortaformát kivajazok, beleöntöm a masszát és 170 fokon 20 perc alatt megsütöm.



bármilyen tortához használható.
Ha szögletes formában sütöm, akkor nedves konyharuhában könnyen feltekerhető, tehát rúdtorta is készíthető belőle.
Tapasztalat: amikor csak egy tortát készítek, akkor a másik felét hagyom megszáradni, majd késes robottal összetöröm és tejszínhabbal elkeverve egy fantasztikus tortatölteléket sikerült alkotni belőle.

2009. szeptember 18., péntek

Rozsos-szezámmagos kenyér


Hozzávalók 2 db-hoz
80 dkg  finom liszt
10 dkg tk rozsliszt
10 dkg világos rozsliszt
30 dkg öregtészta
5 dl tejsavó (kefir sürüségü) vagy viz
2 evőkanál házi sertészsir
5 dkg friss élesztő
5 dkg só
2 teáskanál cukor
2 evőkanál burgonyapehely
szezámmag a szóráshoz
Elkészitése:
A folyadékot (tejsavó, vagy langyos viz), a liszteket, az öregtésztát, a sertészsirt, a sót, a cukrot, a burgonyapelyhet dagasztó gépben 20 percig dagasztattam, majd 5 perc pihentetés és ujabb 10 perc dagasztás.
Nyújtófelületre kiboritottam, kicsit átgyurtam, és kiolajozott kelesztőtálba tettem.
20 perc után picit átgyurtam, majd ujabb 30 percig kelesztettem.
Amikor jó duplájára kelt, két gombócra osztottam.
Egyenként kinyujtottam, jól ellapogattam, kinyomkodtam a levegőt a tésztából. Az egyiket feltekertem, megformáztam, mig a másikat csak simán megformáztam és kiolajozott formasütőbe tettem.
20 perc kelés után bevágtam, megszórtam szezámmaggal, és még 25 percig kelesztettem.
A sütő aljába -egy kisebb tepsibe- kb 1 liter vizet tettem, s
5 perces sütő előmelegités után, 220 fokon  50 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Rácsra téve hagytam kihülni.

A kenyerekhez és bármilyen péksüteményhez, kelt tésztához alkalmazott ÖREGTÉSZTA receptje
Az öregtészta készítésére, alkalmazására  E.Margit oldalán találtam rá.


Öregtészta, ahogy én készitem:
50 dkg BL 80 kenyérliszt
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál só
1 dkg friss élesztő
350 ml víz
A hozzávalókat a kenyérsütőgépbe teszem és beinditom 20 percre  a dagasztást. Amikor kész, a tésztát a kenyérsütő üstjében hagyon addig, amig teljesen tulkel, s végül visszaesik a tészta. Nyáron a nagy melegben ez lehet 10-12  óra is. (de ilyenkor hütőszekrényben tölti el ezt az időt, üsttel együtt a tészta)
Hüvösebb időben és télen ott lehet hagyni a konyhapulton, letakarva és csak a tulkelést kell megvárni. Amikor ez bekövetkezik, beteszem egy nagyobb fedeles müanyag dobozba és mehet a hütőszekrénybe. Ez a mennyiség nekem kb 3 kenyér elkészitéséhez elegendő.
Ha nem akarom ilyen macerásan késziteni (ami egyébként nem macerás), akkor az öregtésztával bedagasztott kenyerem mennyiségéből kelesztés előtt elveszek 25 dkg-ot, ezt teszem a hütőbe, és igy mindig van egy adag elő- öregtésztám a következő sütéshez.

2009. szeptember 16., szerda

Fűszeres virslis kenyér olivabogyóval

Egyszer már megsütöttem, de akkor pulyka kolbásszal, és a lisztbe sütőkeveréket használtam.
Most pulyka füstölt virslivel töltöttem és több paprikalekvárral kentem meg a tésztát, s hagyományos módon, elhagyva a sütőkeveréket a következőkből állítottam össze.
Hozzávalók:
3 db-hoz
1,20 dkg kenyérliszt
25 dkg öregtészta
4 dl langyos viz,
3 dl joghurt,
3 kisebb evőkanál házi sertészsir
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
5 dkg frissz élesztő
-o-o-o-
7 pár virsli
9 kávéskanál paprikalekvár
olivabogyó
Elkészítése:
A hozzávalókat dagasztógép edényébe raktam és 20 percig dagasztottam, majd 5 percig pihentettem és újabb 10 perc dagasztás következett.
Dagasztás után jócskán lisztezett nyújtólapra tettem és átgyúrtam.
Kiolajozott kelesztőtálban jó duplájára kelesztettem.
20-25 perc után egy picit átgyurtam, s 30 percre visszaraktam a kelesztőtálba.
Amikor jó duplájára kelt, lisztezett nyújtólapon három gombóccá osztottam és egyenként kinyújtottam.
Kicsit hosszabbra  nyújtottam, mint a sütőedény kétszerese.
Laponként 3 kávéskanál paprikalekvárral megkentem és a virsliket hosszában és kersztbe bevágva a tésztára raktam és mint a bejglit feltekertem.
Középen összefogtam és megcsavartam, majd a nyitott végét picit aláhajtottam és kiolajozott szilikon, vagy tapadásmentes sütőformába tettem.
Tovább kelesztettem még 25 percig.
Amikor megkelt, a csavarások mentén félbevágott olivabogyóval kiraktam és tojásfehérjével a tetejét megkentem.
A sütőt 5 percig előmelegitettem, s az aljába egy kisebb tepsibe vizet öntöttem, hogy gőz keletkezzen sülés közben.
Villanysütő legmagasabb fokán 60 percig sütöttem, (vagy addig, amíg egy szép piros szint elér)

2009. szeptember 15., kedd

Egyszerü kenyér-patakiban

Ennek a kenyérnek a neve: Kriszta lányom-fehér kenyere
Kriszta lányom kenyere végre óriási sikert aratott. A gépben sütött kenyér nem nagyon vált a család kedvencévé, de a gázsütő nem éppen a legtökéletesebb. Több próbálkozáson már túljutott (sütőzacskóban, jénai aljában, tepsiben), de egyik sem sikerült ugy, ahogyan szerette volna. Az alja általában nagyon sötét lett, míg a teteje még majdnem fehér volt.
Ekkor jött az ötlet, hogy elő a Pataki tállal, s megér egy próbát. Amint a tények bizonyítják, az újabb esélyadás megtette a hatást. Gyönyörü és nagyon finom lett a kenyér. 
Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
4 dkg élesztő,
4-5 dl víz,
2 dkg só,
5 dkg olaj,
1 dkg cukor,
1 evőkanál tejpor.
Elkészítése:
Az összetevőket kenyérsütőgépbe tette, és egyszer 20 percig dagasztás következett.
Dagasztás után gyurólapon kicsit átgyurni, picit megformázni, s vajjal (sertés-zsirral kikent) Pataki tálba tenni (Pataki tálat sütés előtt 3 órával tele önteni vizzel és utána szárazra törölni és kikenni) és 30 percig keleszteni, majd bevágni.
Bevágás után még 20 perc kelesztés, vagy addig, amig a bevágások szépen szétnyilnak.
Mielőtt a sütőbe kerül a kenyér, a tetejét jócskán le kell permetezni langyos vizzel.
(A sütő aljában egy edénybe kb 1 liternyi vizet kell tenni, hogy sütés közben gőzölögjön)
5 percig előmelegitett sütőben 50 percig sütni. Félidőnél a Pataki tál tetejét levenni és szabadon tovább sütni.
Amikor kisült rácsra tenni, hogy ott hüljön ki és hideg vizzel ujra lespriccelni. Itt még nem cserepesedett, mert nem volt idő megvárni, hiszen a kispékinasnak szülői értekezletre kellett menni.
Ize, állaga fantasztikus, és még másnap is ugyanolyan puha a bélzete, mint amikor kisült, és a héja pedig ropogós.

Sajtkrémes csiga-biga

Hozzávalók a tésztához
1 kg liszt
kb. 6 dl tej
2 tojás sárgája
1 dl olaj
2 ek. só
pici cukor
5 dkg élesztő
Sajtkrémhez:
20 dkg margarin
1 tk. só
1 tojás
20-25 dkg reszeltsajt
(ezeket jól kikeverem, de arra vigyázok, hogy a margarin ne nagyon olvadjon meg.)
Elkészitése
A tészta hozzávalóit kenyérsütőgépbe teszem, (de lehet dagasztógépben is elkésziteni)
Én most kenyérsütőben készítettem.
20 percig dagasztja a gép, majd 5 percet pihentetem és még 10 perc dagasztást adok neki
Finom, lágy tésztát készítek, s utána lisztezett kelesztőtálban jó duplájára kelesztem.
Amikor megkelt, kiboritom a nyújtódeszkára, két gombóccá osztom.
Egyenként kinyujtom nagyon vékonyra, (kb 80x25-ös nagyságra, majdnem nyujtódeszkányi méretre) Téglalap formájura igyekszem nyújtani ugy, hogy velem szemben -azaz előttem- a keskenyebbik része van.
A sajtkrém egyik felével az egész felületet bekenem.
10 cm x 20 cm-es ujabb téglalapokra vágom (pizzavágóval, vagy jó éles késsel), s a téglalapokat átlósan megfelezem.
A szélesebbik felénél kezdem felkeverni úgy, hogy feltekerés közben kicsit nyújtok a tésztán.
Amikor mindegyiket feltekertem, tepsire teszem és még egy kis sajtreszeléket teszek mindegyik tetejére, de előtte (közvetlenül sütés előtt tojásfehérjével bekenem)
A másik (félretett) gombóccal is ugyanigy járok el
Egy gázsütő nagyságu tepsit sütőpapirra, vagy szilikon alátéttel kibélelek és úgy rakom rá a tekervényeket.
10 percig előmelegített sütőüben 200 fokon kb 18-20 perc alatt szép pirosra sütöm.
Tapasztalat: NAGYON JÓL FAGYASZTHATÓ, s a második, harmadik adag már hamarabb is sül.
Ha nagyon meleg az idő (mint ez a nyár is volt), akkor a mé sütésre váró péksütiket hütőbe teszem és sütőbe kerülés előtt 10 perccel veszem ki. Igy megelőzöm a túlkelést.  

Spenót tükörtojással zsir nélkül

A spenót zsiradék hozzáadása nélkül készül.
Hozzávalók:
1 cs 400 gr-os (hűtőpultban árult) spenót
1 csapott mokkáskanál fokhagymakrém
1 púpozott evőkanál finom liszt
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
8 dl tej
Elkészítése:
Az összes hozzávalókat turmix-gépbe teszem és jól összeforgatom. (másfél perc)
Egy megfelelő lábasba beleöntöm és csak addig melegítem, amig egyet forr. Máris tálalható. (kb 5 perc)
Tetejére: egy teflon edényt bespriccelek olajjal és beleütöm a tojást.
egyik oldalát megsütöm és rácsúsztatom a spenótra.

2009. szeptember 13., vasárnap

Pulykazúza-pörkölt sertés csülökkel, körömmel

Hozzávalók
6 kg pulykazúza
1 nagy sertés hátsó csülök kicsontozva (kb 2 kg)
4 kg sertés köröm
Fűszerek:
1,5 kg vöröshagyma
2 nagy fej fokhagyma
5 db nagyobb zöldpaprika
5 db nagyobb paradicsom
só,
piros (házi) füszerpaprika
bors
chili paprika
köménymag
2,5 dl üveges sűrített paradicsom
a fotók alapján a húsokat megtisztitjuk, feldaraboljuk
és belerakjuk a bográcsba.
A húsok tetejére rakjuk a vékony karikára vágott vöröshagymákat, fokhagymát, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot, sót, borsot. 
A sürített paradicsomot kb 1 óra főzés után tesszük rá.  
A piros fűszerpaprikát csak akkor tesszük rá, amikor már több mint félig megfőtt. Ezt úgy tudjuk meg, hogy megnézünk egy csontos részt (körmöt) és ha már kezd elválni a hus a csonttól, akkor rászórhatjuk a paprikát és igy főzzük tovább.
Technika: főzés közben a hús levet ereszt a bográcsban, ezt leszedjük egy tisztára mosott tálba, s a főzés során, ahogy fővi el a levét, úgy visszapótoljuk.

Ha jól dolgoztunk, és szép lassú tűzön főztük, akkor kb 3 -  3,5 óra alatt elkészül a finom zúzapörkölt csülökkel és körömmel.
Megkóstoltuk, :) nagyon finom. (mint mindíg)  A maradékot pedig ételdobozokba rakva fagyasztóba tettük, felcimkéztük és egy későbbi időpontban elfogyasztjuk.