Azt hiszem végre sikerül közelítenem a tiszta tönkölybúzás kenyér elkészítésére. (azért egyszer úgyis kipróbálom) Bár ez még nem az, de már-már nagyon hasonlít hozzá. Valahogy még mindíg nem merem elkészíteni az egészet tönkölybúza-lisztből, de nem tudom, hogy miért. Illetve talán azért, mert meg kell alkudnom azzal a helyzettel, hogy kettőnk közül csak én ragaszkodnék ehhez, míg a férjemnek tökéletesen megfelel ebben az arányban. Most is szeretném hangsúlyozni, hogy kenyérsütő-formát váltottam, s nincs az a kincs, amiért visszatérnék akár a jénais, akár a formakenyérhez. Ez nekünk tökéletesen megfelel. Nagyon megbízható. Nem kell állandóan figyelgetni. Amikor megkel, beteszem a nagyon rövid időre előmelegített sütőbe, 180 fokon hagyom és 40 percig nyugodtan csinálhatok akármit is, a kenyerem gyönyörü és mindíg tökéletes, amióta a tupperben sül. Nincs semmi faxni, nem kell spriccelni sem sütés előtt, sem sütés után. Nem kell használnom semmiféle sütőfóliát és még az edényt sem kell kikenegetnem.
20 dkg teljeskiörlésü tönkölybúza liszt,
2,5 dl langyos viz,
2,5 dkg frissz élesztő
2 kk barna nádcukor
ezeket mind összekevertem, s hozzáadtam
20 dkg teljeskiörlésü tönkölybúza-lisztből készített nyanyát.
A tetejére vékonyan lisztet szórtam. Az edénykémet letakartam és a mikróba tettem, s kb fél óra alatt gyönyörüen jócskán duplájára emelkedett, szépen megrepedezett a tetején lévő liszt.
A kenyérsütő üstjébe sorba igy helyeztem a további hozzávalókat:
2 dl viz
2 evőkanál olaj
Az elkészült nyanyás kovászom,
50 dkg BL 80-as kenyérliszt
2 kk só
2 evőkanál burgonyapehely
1 fél evőkanál sikér
Elindítottam a kenyérsütőt, s 20 perc dagasztás, 20 perc pihentetés, ujra 20 perc dagasztás után kivettem az üstből. Gyurólapon picit átmozgattam, Tupper kelesztőtálban 40 percig kelesztettem. Amikor jócskán duplájára kelt, levágtam belőle 20 dkg-ot (ezt eltettem egy jól zárható dobozba a hütőbe - ez lesz a következő nyanyám)
A visszamaradt tésztát enyhén átforgattam, s egy parányit a tupper sütőedényemet beliszteztem (szerintem elhagyható), tetejét rátettem és újabb 40 percig kelesztettem. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem, majd három helyen a tésztát bevágtam. 10 perc sütőmelegités után betettem a kenyeret és 40 percig 180 fokon készre sütöttem. Addig rá sem néztem.
Ami a furcsa nekem, hogy amióta tupperben sütöm a kenyereimet, már a sülés alatt kezd kicserepesedni. Alíg vártuk, hogy eljöjjön a vacsora ideje. Nagyon finomra sikerült. S a most eltett 20 dkg nyanyának készülő tésztamennyiségem már sokkal sötétebb, mint az előző volt, ezért aztán ugy gondolom, hogy egyszercsak utolérem magam és elkészülhet a tönkölybúzából frissen őrölt lisztből készülő kenyerem. Nagyon várom már. Bérszerkezete nagyon könnyü, laza és valami fantasztikus ize van.
Ami a furcsa nekem, hogy amióta tupperben sütöm a kenyereimet, már a sülés alatt kezd kicserepesedni. Alíg vártuk, hogy eljöjjön a vacsora ideje. Nagyon finomra sikerült. S a most eltett 20 dkg nyanyának készülő tésztamennyiségem már sokkal sötétebb, mint az előző volt, ezért aztán ugy gondolom, hogy egyszercsak utolérem magam és elkészülhet a tönkölybúzából frissen őrölt lisztből készülő kenyerem. Nagyon várom már. Bérszerkezete nagyon könnyü, laza és valami fantasztikus ize van.