Kihagytunk egy kenyérsütést, de bevallom nem bántuk meg. Már ráuntunk a reggeli-vacsora felvágott-sonka és egyéb fogyasztására, igy alakult ki a sonkás croissan, ebben aztán minden benne volt, amire már ráuntunk :)) de azért mégis más ízt kaptunk.
Hozzávalók és elkészítés:
2 dl tejet, 2 dl tejfölt 2 egész tojást a dagasztógép edényébe tettem. 70 dkg liszthez hozzáadtam 1 teáskanál sót, 1 teáskanál cukrot, összekevertem, majd a többihez hozzáadtam. A tetejére morzsoltam 4 dkg LINCO élesztőt.
A dagasztógép 10 perc alatt szépen megdagasztotta. Folpackba csomagoltam és egy órára hütőszekrénybe tettem. Lehet egész éjszakára is hütőben tartani, akkor reggel frissen sül.
25 dkg vaj (esetleg margarin) - én vajjal készítettem, majd egy másikat margarinnal, s nekem a margarinos jobban bejött
1 tojás a kenéshez.
Az idő letelte után kivettem a hűtőből és 9 gombócra osztottam. A gombócokat egyenként köralakura kinyujtottam.
A sonka és sajtospárizsi darabot (kb 30 dkg lehetett apró kockára vágtam. 25 dkg vajat (lehet margarin is) fagyasztóból kivettem. Minden egyes köralakra (sajtreszelőn) reszeltem a tészták tetejére és megszórtam a sonka kockákkal, igy következett ez mindaddig, amig elfogyott az összes gombóc. A legfölső tésztával már csak beboritottam az egészet.
Nyujtófájval jól meglapogattam és egy óriási köralakúra kinyújtottam.Jó éles késsel 16 cikkre vágtam.
A cikkeket egyenként feltekertem, s egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapirral, amire ráraktam a croissanokat. Hagytam duplájára kelni (ez kb egy óra volt)
A sütőt maximumra állítottam, 20 percig előmelegítettem, a kifliket egy tojással lekentem és kb 15 perc alatt ilyen szépségesekre sültek, 170 fokon.
Olyan hatalmas darabok lettek, azt hittem nem tudom kiszedni a sütőből. Isteni finom vacsora és reggeli volt.
A megmaradt croissanokat befóliáztam, kettesével zacskóba, majd a fagyasztóba raktam. Garantáltan isteni finom amikor ujra kivesszük, s kicsit mikróban 20 másodperc alatt friss croassanokat varázsolunk a tányérra.