2011. június 29., szerda

Fagyi fehércsokival

Fagyi receptek után böngésztem és véletlenül Kicsi VÚ blogjára besétálva olvastam a fehércsokis fagyiról. Amilyen egyszerü, azonnal döntöttem, ezt el kell készíteni.


Hozzávalók és elkészítés:

5 dl főzőtejszín (eredeti receptben tej van)
3 tojássárgája
5 dkg cukor  (eredeti receptben szőlőcukor van)
10 dkg fehér csoki   (eredeti receptben 15 dkg van, de nekem csak egy táblám volt itthon, de igy is érezhető volt nagyon a fehér csoki)

Elkészítése:

A tejszint elkezdtem melegiteni, beletettem a kockára tört fehércsokikat, felolvasztottam. A tojássárgáját a cukorral elkevertem és amikor a tejszines csoki kihült összekevertem őket, s addig főztem, amig besürüsödött.

Hütőszekrényben hidegre hütöttem, majd a fagylaltgép kikeverte.

Isteni finom volt, csak nagyon kevés, Ujra kell késziteni :) :)  

2011. június 28., kedd

Natúr csirkemell joghurtos zöldségekkel

Hozzávalók és elkészítés:

2 szelet csirkemell kissé kiklopfolva, megsózva, fehér borssal enyhén beszórva, kevés olivaolajon pár perc alatt mindkét oldalán  átsütve. Sütés után kevés friss fokhagymát elkapartam és a husszeletre kentem.
Köretnek nyers zöldségeket használtam:
-Zöldpaprika, paradicsom, apróra tépett saláta, uborka.


A zöldségeket összekevertem 1 pohár joghurttal és a csirkemell szelet mellé raktam.

Jó kis hüsitő fincsi ebéd, de akár vacsorára is fogyasztható. 
Fogyókurában kiválóan alkalmazható !!

2011. június 27., hétfő

Pulykamellkockák grillzöldségekkel


Hozzávalók és elkészítés.

40 dkg pulykamell felkockázva, husleves alaplében puhára főzve, majd kevéske olivaolajon megforgatva, hogy pici szint kapjon.

Zöldségek tetszés szerinti összetételben grillezve.
Ebben az esetben a zöldségek:  cukkini, zöldpaprika, zöldhagyma, padlizsán, uborka, 3-4 fokhagyma gerezd.

Az egészet tányérra rakva, kevés 7 füszer sóval ízesítve fogyasztottuk.
Jó kis könnyü nyári ebéd.

2011. június 26., vasárnap

Sonkás croissan



Kihagytunk egy kenyérsütést, de bevallom nem bántuk meg. Már ráuntunk a reggeli-vacsora felvágott-sonka és egyéb fogyasztására, igy alakult ki a sonkás croissan, ebben aztán minden benne volt, amire már ráuntunk :)) de azért mégis más ízt kaptunk.
 Hozzávalók és elkészítés:

2 dl tejet, 2 dl tejfölt 2 egész tojást a dagasztógép edényébe tettem. 70 dkg liszthez hozzáadtam 1 teáskanál sót, 1 teáskanál cukrot, összekevertem, majd a többihez hozzáadtam. A tetejére morzsoltam 4 dkg LINCO élesztőt.
A dagasztógép 10 perc alatt szépen megdagasztotta. Folpackba csomagoltam és egy órára hütőszekrénybe tettem. Lehet egész éjszakára is hütőben tartani, akkor reggel frissen sül.

25 dkg vaj (esetleg margarin) - én vajjal készítettem, majd egy másikat margarinnal, s nekem a margarinos jobban bejött
1 tojás a kenéshez.

Az idő letelte után kivettem a hűtőből és 9 gombócra osztottam. A gombócokat egyenként köralakura kinyujtottam. 
A sonka és sajtospárizsi darabot (kb 30 dkg lehetett apró kockára vágtam. 25 dkg vajat (lehet margarin is) fagyasztóból kivettem. Minden egyes köralakra (sajtreszelőn) reszeltem a tészták tetejére és megszórtam a sonka kockákkal, igy következett ez mindaddig, amig elfogyott az összes gombóc. A legfölső tésztával már csak beboritottam az egészet.  

Nyujtófájval jól meglapogattam és egy óriási köralakúra kinyújtottam.Jó éles késsel 16 cikkre vágtam.
 A cikkeket egyenként feltekertem, s egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapirral, amire ráraktam a croissanokat. Hagytam duplájára kelni (ez kb egy óra volt)
 A sütőt maximumra állítottam, 20 percig előmelegítettem, a kifliket egy tojással lekentem és kb 15 perc alatt ilyen szépségesekre sültek, 170 fokon.
 Olyan hatalmas darabok lettek, azt hittem nem tudom kiszedni a sütőből. Isteni finom vacsora és reggeli volt.
A megmaradt croissanokat befóliáztam, kettesével zacskóba, majd a fagyasztóba raktam. Garantáltan isteni finom amikor ujra kivesszük, s kicsit mikróban 20 másodperc alatt friss croassanokat varázsolunk a tányérra.

Sertésszelet dijoni magos mustárral

 
ÓÓ igen, csak úgy egyszerűen, veszünk 1-2 szelet sertéskarajt, kicsontozzuk. A husos csontból zöldségekkel főzünk egy könnyű kis levest.

A kicsontozott karajt kissé megütögetjük, (nem klopfoljuk agyon) mindkét oldalát kissé megsózzuk, kevés fehér borssal beszórjuk. Kevés zsiradékon mindkét felét hirtelen átsütjük, majd a serpenyőbe teszünk egy kevéske huslét, beletesszük a szelethusokat, amelyeket dijoni magos mustárral jól bekentünk. Egy gyors piritás -addig, amig a huslé el nem fogy- és máris kész a finom dijoni sertésszelet.

Nyers (kissé megsózott, majd levéből kifacsart) szeletelt uborkát, darabokra tépkedett salátaleveleket, és néhány piritott kenyérkockát adunk mellé.


Ha jó meleg napon fogyasztjuk, jócskán lecsuszhat egy pohár söröcske utána :)

2011. június 23., csütörtök

Grilleztünk

Janikánk a fő-fő mester :)


Nem írok semmit, mert egy hirtelen ötlettől vezérelve mult szombaton elhatároztuk, hogy grillezni fogunk, s ez lesz a vacsoránk.
Fagyasztóból gyorsan előszedve a grillezéshez szükséges alapanyag, napra tettük kiolvadni, s addig elkészült a tüzifa is mire a husik kiolvadtak.
Szalonnasütéssel kezdődött, hogy legyen zsíradék, amiben a húsok szépségesen megsülhetnek.
Jó döntés volt, ami a legalsó képen mutatja is magát :) :)


Adrikám nem unalmában, hanem a kisült husikra várva belevetette magát a gaztalanításba, így ezzel is szépült a környék :)


Petrus már nem győzte várni, hogy elkészüljön a kaja és az egész délelőtti medencében való fürdés látszik is rajta. Nagyon kivette belőle az erőt a víz.

Kriszta megérkezett az egyik multiból, meghozta a jó kis zöldhagymát, paradicsomot, paprikát. Hát hiába, nem volt előre megbeszélve, hogy ma "nagykanállal" és sokan eszünk :))



Én is megmutattam valamit :)) a többi pedig magáért beszél :)





főleg ez a fotó. Megkértem Petrust forduljon már felém, mert ezt le kellett fotózni :) papirszalvéta ide-vagy oda, szerintem jólesett a finom falat :):)

2011. június 21., kedd

Megmutatom 4 - rántott hal steak burgonyával

Ezt már csak azért is megmutatom mert teljesen irigy vagyok Csavi barátomra, azaz mondani akarom net körösztfijamra, aki egyébként nagy pecás, Ő a nagy ho ho ho hóóóóóóóó :)

De először jöjjön az, amit én készítettem. Nem volt más, mint egy egyszerű ebéd, vagyis rántott hal tartár mártással és egy kissé hamis steak burgonyával. (A steak füszerek ugyanis lemaradtak róla, s maradt a vizben fővés, majd a zsíradékon piritás) Igy is isteni volt.


Mellé - már aki így kívánta - egy igazi jó kis graham kenyér



S a lényeg, amiért egy kicsit (vagy nagyon is) irigy vagyok, az a Csavi amúrja, ami 8,20 kg volt. Kár hogy nem az én tányéromon landolt legalább a fele :-) - Csak úgy fej nélkül.



Ugye, hogy Ti is irigyelnétek ? - azt meghiszem. Engedélyt ugyan nem kértem Csavitól, hogy megmutassam óriás amurját, de remélem nem haragszik meg érte, legföljebb mérgében a következő fogást hozzámvágja :) :) - remélem :)

Megmutatom 3

Ma ilyen mutogatós napom van. Ételfotókat már ugyis nagyon régen készíztettem. Ugyanis a blogspot csak néha kegyes hozzám. Még mindig csak időnként enged be. Más blogokra pedig be sem jutok. Remélem egyszer lesz már egy rendteremtés. Már a böngészőimet is többször lecseréltem, akkor sem müködött semmi, de azt tudom, hogy nem nálam van a hiba. No mindegy, amim van megmutatom amikor tudom :)


Garantálom nem fájdul meg a dereka senkinek a kapálástól,  ha igy ültet paradicsomot :) A telkünk ugy van kialakítva, hogy kifejezetten csakis pihenőnek van berendezve a kert, mert nem akkora, hogy egy egész veteményes  elférjen rajta. Még úgy március elején gondoltam arra, hogy veszek paradicsom magot és elültetem. Először ládába raktam a magokat, amikor már növekedtek, akkor áthelyeztem őket cserépbe. Van egy "használhatatlan" asztalunk, amire ráraktam a cserepeket -itt fenn látható- ami erre kifejezetten alkalmas :) Na ezért nem fájdul meg a derekam a kapálástól.



Elég szépen mutatkoznak a zöldparadicsomok a töveken. Na és természetesen -a kaccsolás eredményeképpen- lassan az egekig nőnek.  Ezek kerek - alma alakú - paradicsomok és ahogy néztem a zacsiját jó nagyokra kell nőniük. Nem biztos, hogy szerencsés választás volt a mag. Majd kiderül.


Ezek valami más fajta -már nem emlékszem a nevükre- de ezekhez lassan villanyoszlopot kell mellékelni, mert úgy nőnek az égig és hozzák még mindig a virágokat és a kis terméseket.


Remélem be is fognak érni és akkor majd örömmel fogjuk szüretelni a fincsi bio paradicsomunkat :)

Megmutatom 2

A tavalyi -2010-es- év nálunk a "betolakodók" éve volt. A már megmutatott eperfánk is véletlenül bújt ki, s íme ez a csöppnyi meggyfa, amely szintén egy elejtett vagy jól célzott meggymagból kelt ki éppen a kerítés tövében. Szegényke, bújhatott volna távolabb is a kerítéstől.

Tavasszal ilyen  gyönyörű hófehér ruhácskába öltözött, majd


a sok kis fehér virágból megszülettek a gyümölcsök. Nem maradt meg minden virág, de azért nem is vártuk el tőle, hogy alig egy évesen teremjen is.

Termett, megmutatta, hogy márpedig én vagyok a meggyfa, aki csak úgy kibújok egy magból és már hozom is a termésemet.
Mindössze azt a 30 dekát, ami a tányéron látható. :) Kissé savanykás volt, de az is lehet, hogy hamar leszedtem? - majd jövőre várok vele még egy kicsit. Mindenesetre olyan jó volt látni a két kis betolakodó fácskát, hogy egy évesen már hozták a termésüket és meg is kóstolhattuk.

2011. június 14., kedd

Megmutatom 1

Valamit addig buheráltam, amig egyszercsak előjött a képfeltöltés, remélem ez a két kis fotócska is eljut a blogra.

Nagyon mérgelődöm, mert lassan egy hónapja, hogy sem kommentelni, sem a saját blogomon posztolni nem tudok.
Most belenyúltam a közepébe, s remélem nem csináltam nagy bakit, ha meg igen, akkor eddig tartott a blogolás.


Erről a fán termő eperről annyit kell tudni, hogy tavaly tavasszal  valami eperfalevél bujt ki a földből és én azonnal tudtam, hogy gyerekkoromat hozza vissza, amikoris jókora kacsazsíros kenyérrel együtt másztunk fel a házunk körüli -utcán lévő- eperfákra és falatoztuk be a finom epreket. Igaz, azok feketék voltak.
Nos ez a kis fácska, ami tavaly kibújt a földből, az idén termett is. Jó pár napon keresztül szedegettük róla, ráztuk le az epreket és olyan mézédesek voltak, csakúgy ragadt a szánk és a kezünk.



Azt hiszem Gizinél olvastam, hogy ez valójában nem is eper, hanem szeder, de nem mindegy? Isteni finom, édes és nagyon-nagyon kellemes.

Remélem a blogspot meg jó lesz hozzám és be is teszi a blogra ezt a posztomat.

Ezúton kérek mindenkitől elnézést, ahol már hetek óta nem jártam. Jártam én, de kommentelni nem tudtam.

Lesz még egy "megmutatom", ha a blogspot is úgy akarja, holnap azzal is jövök :)