Augusztus utolsó napja, itt az igazi őszibarack befőzés időszaka.
Készült itt ma befőtt, 17 üveggel (hámozott barackból), Hámozatlan magozottból pedig 25 (nyakas) üveg, és 14 üveg 720 ml-es rostos ivólé.
Az összes gyümölcsöt befőző automatával hőkezeltem, így tartósítószert egyik sem tartalmaz.
A mai napi végeredmény, összesen 22 kg csodálatos ízű barackból.
S akkor lássuk hogyan is készül a befőtt. A barackokat kimagozzuk és szép vékonyan hámozzuk.
Negyedelve üvegekbe rakjuk. Minden üvegbe 2 szem szegfűszeg és egy szelet citromkarika került. Fele része édesítő szer nélküli, másik felébe üvegenként 2 kisebb evőkanál cukor került.
Az üvegeket lezártuk kupakkal és indultak a befőző automatába, ahol 85 fokon, 30 percig tartott a hőkezelés. Amikor az idő lejárt, az automata leáll, és ki lehet szedni a befőtteket és mehetnek a polcra. Tartósítószert nem tartalmaz!
Amíg a befőttek az automatában szaunáztak, addig elkezdődött a nagyobbik munka, a rostos ivólé készítése. Ebben a fő szerepet Bözsi a Rabszolganő (leánykori nevén: Lux Gourmet Chef) végezte. Igazán könnyedén elkészült. Bözsi csodát művelt (már megint)!
Irázi
Viki és Bözsi a Rabszolganő --- átgondolva az ivólevek
Bözsivel
1,5
kg magozott, megmosott őszibarack
(hámozni nem kell)!
10
másodperc darálás 4-es fokozaton
5x5
másodperc turbó (összesen 25 másodperc folyamatosan)
főzés:
9
perc 120 fokon 4-es fokozat
Az
így elkészített sűrítményt átöntjük egy nagy-nagy edénybe (persze attól függ,
hogy mennyi barackkal dolgoztunk, Én: 12 kilóval) és minden adaghoz 1 liter
vizet adunk. Még így is nagyon sűrű!
Minden
adaghoz egy csipet sót, és 7,5 ml Dia
édes folyékony édesítőt adunk. (vagy aki teheti, ízlése szerint cukrot, vagy
bármilyen édesítőszert)
Egyet
forr a fazékban, s utána üvegbe rakjuk. Az üvegekre a tetőket rácsavarjuk, vagy
amelyik üvegünkre nem lehet kupakot rakni, arra négyszeres befőző fóliát
teszünk, befőttes gumival leszorítjuk, és még egy vékony zsineggel
(szőnyegekhez használt felvető szál) megerősítjük. Ezt a megerősítést azért
tettem, mert az ivólét befőző automatában tartósítottam és féltem, hogy a
befőttes gumik szétpattannak a hő hatására (nem pattantak szét, de fő a
biztonság)
Semmilyen
tartósítószer nem kell bele.
Befőző
automatában: 85 fokon 30 percig hőkezeljük.
Aki
nem rendelkezik befőző automatával, annak –a számára megszokott pici
tartósítószert lehet alkalmazni- és üvegbe rakás után száraz dunsztot
alkalmazni.
Ez a pár (9 db) üveg pár nappal ezelőtt, próbaképpen készült, fehér húsú őszibarackból és magvaváló szilvából. (hasonló módszerrel, mint a fenti rostos ivólé)
Őszi lé
Szilvalé
...............és a nélkülözhetetlen befőző automata, amelyben 720 ml-es üvegből egyszerre 18 db-ot hőkezelhetünk.
Természetesen az automata nem csak befőzésre alkalmas. Csak a képzelet szab határt alkalmazásának.
Készíthető benne bármilyen készétel is!