Sok-sok éve nem vásárolunk üzletekben sem felvágottat, semmilyen reggelire, vacsorára valót. Ezt inkább itthon oldjuk meg, odafigyelve, hogy csakis természetes anyagokkal, adalék mentesen, tartósítószer nélül készítjük el.
Ebbe a körbe tartozik az a finom főtt császárhús is, amit most szertnék megmutatni.
Hogy ne csak a főtt császárhúst együk, ezért készítettem mellé majonézes krumpli salátát, amihez a majonéz is itthon készült. (Ezzel együtt, akár főételként is tálalhatjuk)
Egy jókora (kb 1,2 kg) bőrös, jó húsos, csont nélküli malac oldalast vásárolunk, amelyet megtisztítunk és az Ella intelligens kuktában hús programon megfőzzük (ez kb 25 percet vesz igénybe, de hagyjuk még a lezárt kuktában kb fél órát, hogy teljes tökéletességgel megpuhuljon)
Természetesen a húst főzés előtt fűszerezzük a következőkkel: Jól besózzuk, (vagy esetleg ha van a háztartásban adalékmentes saját készítésű fűszerkeverékünk, akkor azt használjuk). Citrom borssal megszórjuk, zöldpaprikát és hagymakarikákat teszünk a hús tetejére, és egy egész fej fokhagymát is teszünk hozzá, amit a megfőtt húsra rákenünk. Ha szeretjük az enyhén csípőset, akkor egy pici chili paprikával is bűvíthetjük a fűszerezést.
Fűszerezés után elkezdjük Ellában a húsprogramon a főzést. Amikor elkészült és már jól kihült, akkor tálaló tálcára rakjuk, tetejére kenjük a főtt fokhagymát és természetes hidegre (kamra, erkély, stb) tesszük, hogy mégjobban kihüljön és könnyen lehessen szeletelni. Akinek nincs kamrája, erkélye, az hűtőszekrénybe tegye.
A majonézes krumplisalátáshoz a következők kellenek:
Majonézhez:
1 db egész tojás,
só,
2 dl oliva olaj.
Elkészítése:
A tojást beleütjük a késes robotépbe (Nálam, Bözsi a Rabszolganő végzi ezt a feladatot). Hozzáadjuk a sót (1 mokkás kanálnyit) és elinditjuk a gépet alap fokozaton.
Először szinte cseppenként adagoljuk az olajat, majd amikor már a felét hozzáadtuk, akkor vékony csíkokban folyamatosan belecsurgatjuk a többi olajat, miközben a gép végig működik. A majonéz kb 15 perc alatt elkészül.
Az elkészült majonézhez kb 3 dl 20 %-os tejfölt keverünk, megkóstoljuk, s ha kell még egy kicsit utána sózzuk és kevés édesítőszerrel is tovább ízesítjük. Hozzáadunk még 1 db meghámozott, vékony csíkokra vágott almát, és egy kisebb fej, szintén vékony szeletekre felcsíkozott lila hagymát, és kb 3 db nagyobb (sós vízben, héjában megfőtt) krumplit.
Ezt a krumpli salátát akár előző nap is elkészíthetjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Reggelire, ebédre, vacsorára ajánlom, Nálunk nagyon bejön és nagyon szeretjük. Természetesen a krumplisalátához még tehetünk főtt tojást, esetleg főtt csirke mell csíkokat, de akkor ez már egy tejesen más - önálló - ételt képez, ami szintén nagyon finom.