2012. június 28., csütörtök

Variációk Francia salátára

 
 
Ebben a hőségben nem nagyon kívánunk nehéz ételeket. Az elmúlt héten többször is készítettem francia salátát. Sajnos ebből soha sem tudok keveset készíteni, így mindíg maradt egy kevéske, amit aztán másnap kiegészítettem egyéb finomságokkal.

Először csak símán fogyasztottuk. Elkészítése roppant egyszerű. Majonéz, mustár, tejföl, cukor keverékéhez hozzáadtam a párolt zöldborsót, a sárgarépát, az alma kockákat, két szem kockára vágott főtt krumplit. Jól összekevertem és fogyasztásig hűtőben tároltam.

Természetesen olyan sokat sikerült készíteni, hogy maradt belőle. Másnap kiegészítettem felkarikázott főtt virslivel, s így is egy finom egytál étel volt az ebédünk.

Az én férjem nagy francia saláta rajongó, szerintem ha naponta kellene fogyasztani, bármilyen formában: akkor sem szólna egy szót sem :) Így aztán nem okozott gondot a maradék elfogyasztása másnap sem.
 
 
 

Töltött cukkini

Egyszerű és könnyű ebéd, akár vacsora is lehet. Nagyon kevés hozzávalóból készül és pillanatok alatt asztalra lehet tenni.
Hozzávalók:
2 db cukkini
40 dkg darált hús
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
bors
A cukkini kivájt közepe
1 kanál mangalica zsír
kevés reszelt sajt
Elkészítése:
A mangalica zsíron megpuhítjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagyma gerezdeket, a darált húst. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt teljesen összepirítjuk. Amikor a töltelék elkészült, sütőfóliával bélelt tepsibe állítjuk a kivájt cukkini darabokat, a tölteléket belekanalazzuk és előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Reszelt sajtot teszünk a tetejére és még egy percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk.

2012. június 20., szerda

Könnyű meggyes Verus Játékára

Verus konyhája nem is olyan régen Játékot hírdetett, szezonális gyümölcsökből készült édességek, desszertek, finomságok kategóriájában.

Engem is meghívott. Nem nagyon sütök mostanában süteményeket, kerülöm a cukrot és az édességeket. Még a családdal is megbeszéltük, hogy nincs sütögetés. Most azonban kivételt tettem, de nem csak Verus kedvéért, hanem mert találtam egy olyan receptet, amely annyira egyszerű és annyira olcsó, hogy ezt minden -kisebb pénztárcáju- konyha megengedheti magának.
Hozzávalók:
30 dkg sima liszt
30 dkg cukor
2 db tojás
2 kis pohár tejföl
csipet só
1 sütőpor
40 dkg magozott meggy
A meggy kivételével az összes hozzávalót összekeverjük és egy sütőfóliával bélelt tepsibe öntjük. Rárakjuk a kimagozott meggyet és előmelegített sütőben 170 fokon 20 perc alatt el is készül. Tetejét porcukorral meghintjük, felszeleteljük és tálaljuk.

2012. június 19., kedd

Fokhagymás apróhús új krumplival

Ez egy végtelenűl egyszerű, könnyen és rövid idő alatt elkészíthető étel. Ennél már csak az elfogyasztása rövidebb. Ilyen forró napokon nem vagyok hajlandó fél óránál többet tölteni a konyhában az ebédfőzéssel, ezért esett a választás e finom falatokra.
0,5 kg sertéscomb felkockázva,
1 kisebb evőkanál mangalicazsíron hirtelen megpiritva, hozzáadva
3 gerezd fokhagyma, só, csipet fehér bors.
Amikor a húsok kifehéredtek a zsíron, 1 dl fehér borral és 1 dl vizel felhígítottam, majd fedőt rá és kb 20 perc alatt elfőtte a levét és készre sült.
Ezalatt az idő alatt az ujburbonyát meghámoztam, kockára vágtam, enyhén sós vízben megfőztem (5 perc), leszűrtem. A hús zsírjával kicsit meglocsoltam, apróra vágott petrezselyemzölddel összekevertem.
Kész is vagyunk, lehet ebédelni.

Igazán könnyű és könnyen elkészíthető étel. Friss uborkasalátával fogyasztottuk.


2012. június 15., péntek

Magyaros tarja préselve

Amikor a házi finomságokat készítettem és feltettem a blogra, többen kérték, hogy a fokhagymás, hőkezelt sonka receptjét írjam le.
Ez a fokhagymás, itt egy kicsivel több borsot adtam hozzá, mint a magyaroshoz és a borsot nem őrlöltem, hanem mozsárban törtem és nagyobb darabokban hagytam meg.

Most elkészítettem egy magyaros ízesítésüt és megpróbálom fázis fotókkal illusztrálni a sonkakészítés menetét.
Olajos pác magyaros és fokhagymás ízesítésű tarjához és általában disznó húsokhoz. Két variációban szoktam készíteni: fokhagymás és magyaros ízesítésű.
A két fűszerezés teljesen egyforma, csak a magyaroshoz még hozzáadom a piros fűszerpaprikát és egy kicsi csípős paprikát is.
Fűszerek:
bors,
majoranna,
mustár,
só,
babérlevél,
piros fűszerpaprika
fűszerolajak (szezám, mogyoró, oregánó)
fokhagyma.
1 kg húst figyelembe véve én a következő képpen készítem el:
A hússzeleteket gondosan megmossuk, lecsepegtetjük. majd felszeleteljük, (sonka készítéséhez akár kockára is vághatjuk)
Egy tálba tesszük a fűszereket
- 1 mokkáskanál bors,
- 1 evőkanál majoranna,
- 1 evőkanál mustár,
- 1 evőkanál szezám olaj,
- 1 evőkanál mogyoró olaj,
- 1 evőkanál oregánó olaj.
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- 1 kisebb fej fokhagyma megtisztítva, átnyomva
- 1 mokkáskanál só.
Ezeket jól összekeverjük és beleteszünk 2-3 babérlevelet, majd a húsdarabokat, és összeforgatjuk. Az edény tetejét gondosan lezárjuk és hűtőbe rakjuk. Ha több napig pácoljuk, akkor naponta legalább egyszer át kell forgatni a húst. Amikor a pácolással elkészülünk, és a pácolt húsból sonkát szeretnénk készíteni akkor a sonkaprést kibéleljük folpack-al,majd a húsdarabokat szép sorjában belerakjuk. Amikor az egész húsmennyiség a présbe került, egy villával jól lenyomkodjuk. A lelógó folpack-al betakarjuk a húst és rátesszük a prés tetejét. Beleállítjuk egy arra megfelelő edénybe (tepsibe, lábasba), öntünk alá egy kis forró vizet.
A sütőt 100 fokra előmelegítjük és 80 fokon 3 óra hosszán át hőkezeljük a sonkát. Amikor az idő letelt, kivesszük a prést a sütőből. Kihütjük, majd egy éjszakára hűtőszekrényben tároljuk. Reggelire már szép vékony szeletekre vághatjuk.

Az olajos pácot azért szeretem, mert akár roston, vagy faszénen történő sütéshez is nagyon jó, de ez a pácolási módszer akkor is jó, ha esetleg később sütőben, vagy serpenyőben sütjük meg a húst. Természetesen a bepácolt húst lefagyaszthatjuk. Sütés, vagy esetleg sonka készítés előtt kivesszük a fagyasztóból és amikor kiolvad, akkor kezdjük el vele a munkát. Attól függ mit készítünk belőle.

2012. június 14., csütörtök

Brassói aprópecsenye



Végy személyenként 25 dkg sertés (pulyka) húst, vágd össze apró kockákra. Egy lábasba tégy egy evőkanál mangalica zsírt, tedd rá a húsokat, fehéredésig fedő nélkül pörköld. Sózd meg, tegyél rá egy kis borsot. Pucolj meg 3 gerezd fokhagymát zúzd össze, add hozzá a húsokhoz.


Amikor a húskockák kifehéredtek, a fűszereket rátetted, önts alá 2 dl vizet, kavard össze, tegyél a lábasra egy fedőt. A tüzhely hőfokát vedd le a legkisebb fokozatra és kb 25 perc alatt el is készült a hús.


3 nagyobb krumplit pucolj meg, vágd kockára. Egy serpenyőbe szintén a mangalica zsírból tegyél egy jó nagy kanálnyit. Amikor már forrósodik a zsír, tedd bele a kockára vágott krumplikat. Egy fakanállal párszor forgasd meg és amikor ilyen szép pirosak szedd tányérra és tálald mellé a húsokat.

Jó étvágyat ehhez a finom és nagyon egyszerű ebédhez.

2012. június 13., szerda

Bundáskenyér olaj nélkül


A sütőt bekapcsoljuk maximumra. Egy közepes tepsit sütőpapirral kibélelünk, s a felszeletelt kenyerekkel beterítjük. Mire az előkészületekkel kész leszünk, addig a sütő is felmelegszik.





1 db nagy pohár tejföl felébe
3 db tojást belekeverünk
sózzuk, borsozzuk.

A kenyerek tetejére apróra vágott zöldségzöldet, kevés felszeletelt szárított paradicsomot teszünk, majd rákanalazzuk a tejfölös tojást.
Mellé folyik a massza, de ez kifejezetten jót tesz, mert a kenyér aljára is kerül belőle.
Sütőbe rakva kb 10 perc alatt készre sütjük.


Amikor megsült, kevés reszelt sajtot teszünk minden egyes szelet kenyérre. S íme a képen látható a bundás kenyerünk alja is szépen megsült. Jó étvágyat az olajmentes bundáskenyérhez.

Játék Verusnál


Verus  Konyhája játékra hívja  bloggereket, de nézzük inkább az Ő saját megfogalmazását. Ajánlom, hogy sokan induljatok, mert a játék jó, a játék élvezet, a játék szépít és örömet szerez :)

-o-o-o-o-


Jöhet a desszert?…..Játékra fel!
Szeretnék egy játékot indítani, nagyon örülnék, ha minél többen kedvet kapnátok hozzá, és csatlakoznátok.
A játék lényege: gyümölcsökből bármilyen desszertet, édességet alkotni, sütni, főzni, legyen az sütemény, fagylalt, parfé, bonbon, akár valamilyen különleges dzsem, lekvár, szörp vagy szirup….és bár igaz, hogy nem gyümölcsök, de jöhetnek a bodzás, levendulás, rózsás és egyéb virágos csodák is :-)
A játék szabályai és feltételei: az egyetlen fontos szabály, a fent leírtak, hogy az elkészített finomság desszert legyen és tartalmazzon valamilyen gyümölcsöt. A recept lehet jól bevált, kipróbált sütemény is, akár olyan is, amit korábban feltettetek a blogotokra. Természetesen frissen elkészített, új receptek is jöhetnek, bármi, amihez kedvetek van. A másik lényeges elem, hogy aki indul a versenyen, rendelkezzen egy bloggal vagy honlappal, ahol a receptet közzé teheti, de nem feltétlenül szükséges, hogy gasztroblog legyen.
A játék menete: az elkészített desszertet felteszitek az oldalatokra, ráutaló linkkel jelezve, hogy nálam, ebben a játékban vesztek részt, majd email-ben elkülditek a linket. Én még aznap igyekszem a Verus konyhája Facebook oldalára feltenni a receptet egy képpel együtt, hogy minél többen megismerhessék. A recepteket június 15-től várom egészen a hónap végéig. Utána, három napon belül a saját blogomon egy bejegyzésben az összes elküldött recept linkjét felteszem, és ott lehet szavazni. A szavazás név bemondásával történik, megjegyzésként. Mindenki csak egy receptre szavazhat. Névtelen szavazatokat nem fogadok el. Holtverseny esetén a nyerteseknek egy második fordulót tartunk. Fontos, hogy csak egy recepttel nevezzetek.

E-mail címem: borossvera@gmail.com
Kérek mindenkit, akinek a játék elnyerte a tetszését, jelentkezzen és terjessze, hogy minél többen megismerhessék. Ha tetszik az oldalam, örömmel venném, ha a rendszeres olvasóim között köszönthetnélek, illetve ha nyomsz egy like-ot a Facebook oldalamon. Köszönöm, hogy elolvastátok.
És akkor a nyeremény: Stahl Judit Gyors édességek c. szakácskönyve, illetve lesz még egy, de az, hadd legyen meglepetés.
Jó játékot és főzőcskézést kívánok!

Verus

2012. június 11., hétfő

Spenótos nokedli tojással

Vasárnapi piaci  bevásárlás során újra nagyon szép spenótot kaptunk. Még nem tudtam mi lesz vele, de húsra egyáltalán nem vágytunk. Mint tudott a ház ura nagy nokedli pusztító. Merészkedtem megkérdezni tőle, mi legyen a mai ebéd, mire Ő -aki egyáltalán nem azzal foglalkozik, hogy mi legyen, csak jó és fincsi - javasolta, hogy spenótos nokedli legyen tojással. Ez jól is jött, mert nincs benne hús, hamar elkészül és ráadásul nagyon egészséges és finom is.

30 dkg spenótot enyhén sós vízben megabáltam, majd mixeltem. Kevés vizet öntöttem a turmix gépbe, hogy könnyebben kiszedhető legyen belőle a spenót pép.
3 tojást felvertem, hozzáadtam a spenót pépet, megsóztam, elkevertem és annyi lisztet adtam hozzá, hogy nagyon könnyen szaggatható nokedli legyen.

A nokedliket kiszaggattam, félretettem. Kevés olajat melegítettem, beleforgattam a spenótos zöld csodákat. 4 tojást felvertem, enyhén sóztam és a serpenyőben lévő nokedlire öntöttem. Egy fakanállal forgattam rajta egyet-kettőt és máris kész volt.  

Én lapos tányérból, Apa mély tányérból fogyasztotta ! Na ? - vajon miért ???? --- hááááááát mert Ő a nagy nokedli fogyasztó.

Tálalás után még frissen őrölt borsot tekertem rá egy keveset. Egy kis bacon kockákat még el tudtam volna rajta képzelni, de ha egyszer húsmentes napot tartottunk, akkor ebbe még a bacon sem fért bele :)

2012. június 6., szerda

Házi finomságok

Már alíg vártam, hogy eljöjjön az az idő, hogy ezt a sajtot megmutathassam. Erre a pillanatra éppen két hónapot kellett várni. Ekkorra érett be, így lett ilyen csodálatos.   Annak idején elhatároztam, addig ugy sem nyugszom, amíg a házi "igazi" föstölt sajtot el nem készítem. Erre azonban a nyár beköszöntével több lehetőség nem igen lesz. Igy is alíg tudtam a szomszédot megfűzni, hogy így kora nyár derekán ezzel az egy sajtdarabbal "füstölögjön" nekem. A lényeg, hogy sikerült, s komolyan mondom éppen olyan, mint a jó kis paranyica. Erősen "el kell dugni", hogy ne járjak rá ötpercenként :)

Nagy izgalommal vágtam meg, nagyon kíváncsi voltam az ízére. Csodálatos. A mérleg mutatja, hogy felvágás után már egy kicsi azért hiányzik belőle. Volt egy kisegér -saját képemben- , aki megmarta :) Alíg tudtam abbahagyni. Ebből most csak nagyon vékony szeletekben fogyasztunk, mert legközelebb ilyen házi "igazi" bükkfán füstölt sajtunk csak ősszel lehetséges.
Addig is, amíg a legközelebbi füstölt sajt elkészűlhet, beérjük a mindennapi -különböző ízesítésű- házi sajtokkal. Ez most egy lágyabb, petrezselymes változat. Kifejezetten jó ízt kapott az apróra vágott zöldség zöldjétől.
 A sajtok mellől nem hiányozhat a jó kis házi kolbász, egy kis házi császárszalonna  és egy jó szelet  házi rozskenyér. Enélkül elképzelhetetlen a mindennapi reggeli.
......reggel lakj jól, délben csak csipegess, este pedig indulj gyorsan aludni, mielőtt jól belakmároznál alapon, nálunk mindíg a reggeli a bőséges. Este már csak a joghurt sorakozik az asztalon, esetleg müzlivel.
A sok-sok finomság közül abszolut nem hiányozhat a szintén házi készítésű borsos, fokhagymás pácolt, majd hőkezelt tarja. Kissé zsírosnak tartottam a tarját, amikor beleraktam a sonkaprésbe, de bizony amikor elkészült és meg is kóstoltuk, megállapitottuk, hogy igen! - ennyi zsíradék kell bele.
Isteni finom volt. S mindez a mennyiség az elmult két hétben készült. Most egy ideig van bőven reggeli választékunk.

2012. június 5., kedd

Spenótos penne


Folytatódik a spenót-felhasználás a konyhámban. Soha ennyi sepenótot még nem ettünk meg, mint ebben a szezonban. Remélem még sokáig élvezhetjük a frissen szedett "vas"-anyagot :)

Hozzávalók:

25 dkg penne tészta, sós vízben kifőzve
30 dkg friss spenót
15 dkg házi császárszalonna apró kockára vágva, kisütve
5 dkg reszelt sajt
fehér bors

Elkészítése:

A penne tésztát sós vízben kifőzzük.
Amíg fő a tészta, elkészítjük a többi hozzávalót.
A császárszalonnát apró kockára vágjuk, egy fedeles jénaiban mikróban kisütjük. A spenótot megmossuk, csíkokra felvágjuk. A kisült szalonna zsírján megfonnyasztjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kifőtt penne tésztát, összekeverjük és tálaljuk.
Tetejére szórjuk a kisült szalonna kockákat és megszórjuk reszelt sajttal.

2012. június 4., hétfő

Fűszeres csirkecombok

A fűszeres csirkecombok Chef Viki nél Mediterrán csirkecombok név alatt futott, amikor is megláttam, nekem meg a nyál futott össze a számban. Azonnal tudtam, hogy ez az "összedobálósdi" isteni finomság csakis egy hétvégi ebéd lehet, amikor együtt a család. Tegnap sikerült jól összehozni az ebédet, azt hiszem mindenki megelégedésére. Az én csirke combjaim kicsit másképp készültek, mint a Shef Vikié, ezért nem is adtam tovább a mediterrán nevet neki. No de akkor lássuk a receptet és a végeredményt.






Hozzávalók:

6 db krumpli
6 óriási felső comb
só, bors
2 dl fehér bor
sült csirke fűszerkeverék
3 fej lilahagyma
1 nagy citrom
20 dkg saját készítésű fűszeres sajt,
tetszés szerint 3 fajta fűszer olajból kevéske






Elkészítése:


Először a pataki tálalt este beáztatjuk.


Másnap megtisztítjuk a 6 db óriási krumplit, majd jó nagy cikkekre vágjuk és lerakjuk a pataki tál aljára. A hűtőből elővesszük (az előző este befűszerezett), fűszerolajos csirkecombokat és rárrakjuk a krumplira. A tálban maradt fűszerolajat ráönjük a csirkékre, s alaposan megsózzok, s ekkor adjuk hozzá a 2 dl fehér bort is.





A lilahagymákat megtisztítjuk, negyedeljük és szépen a húsokra elhelyezzük. Előmelegített sütőben 200 fokon 40 percig sütjük. Kivesszük és az apró kockára vágott sajtot elszórjuk a húsok tetején. A citromot jól megmossuk és apró kockára összevágjuk és ezt is rátesszük, majd a pataki tálat fedő nélkül visszarakjuk a sütő. Addig sütjük, amig a sajt ráolvad, s ekkorra már a combok bőre is szép ropogósra sül.


Kivesszük a sütőből és már ülhet is a család az asztalhoz, mert meg van terítve és lehet ebédelni :)





Ez az én -legkisebb- adagom. Gondoltam elég lesz a krumpli, de bevallom, hogy még szedtem a húshoz, jó sok szafttal, mert ilyen isteni finomat régen ettem.


Köszönöm Chef Viki a receptet, másnak is nagyon ajánlom.




S íme, ebédel a család :) Mindenki csak a tányérjára és a benne lévőre koncentrál :




Azt hiszem a képek önmagukért beszélnek. :)








A fiúk megvitatták alaposan, hogy nagyon fincsi volt a vasárnapi ebéd. Jöhetett utána az óriási adag fagyi :)

2012. június 2., szombat

Stefánia, kapros zöldbabfőzelékkel



Hétköznapi ételek, hétköznapi egyszerűséggel egy jó kis kapros zöldbabfőzelékkel a stefánia is a legnagyobb kedvencünk. Mindíg egy óriási rudat sütök, mert hidegen talán még jobban szeretjük, mint főzelékre feltétnek. Hidegen kenyér nélkül az igazi :)

 Hozzávalók és elkészítés:

1 kg darált sertéshús (de lehet vegyesen is: sertés, marha, akár pulyka is)
4-5 szelet szárazkenyér tejben áztatva, kinyomkodva
2 teáskanál só
1 teáskanál köménymag
5-6 nagy gerezd tisztított, összenyomott fokhagyma
1 evőkanál piros fűszerpaprika (mehet bele csipős is, de nem nálunk)
8 db főtt tojás

A főttojás kivételével az összes anyagot a robotgép pár perc alatt kidolgozza. Egy tepsipe sütőpapírt helyezünk. A hús felét beleterítjük a tepsibe, közepébe elhelyezzük a megpucolt főttojásokat, s a hús másik felével betakarjuk.
Ha azt szeretnénk, hogy sülés közben ne repedjen meg a stefániánk, akkor vizes kézzel párszor jól áthuzzuk, megsímogatjuk a húst.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 35-40 perc alatt készre sül. A sütőpapírral együtt kiemeljük és rácson hagyjuk kihülni.


Ennek a tejfölös, kapros zöldbabfőzeléknek kitűnő párosa volt, amit az alábbiak szerint készítettem:

0,5 kg fagyasztott zöldbabot lábasba tettem, annyi vízzel öntöttem föl, hogy ellepje. Megsóztam. Hozzáadtam 2 gerezd tisztított fokhagymát és kevés édesítőszert, 2 evőkanálnyi apróra vágott kaprot.
1 evőkanálnyi olajon 1 evőkanál lisztet elkevertem. Nem rántást készítettem, csak átmelegítettem, hogy a hozzáadott 1 mokkáskanál piros fűszerpaprika a hő hatására el tudjon olvadni.
1 nagy pohár tejföllel fölengedtem, simára kevertem, s egy sűrű szövésű szűrőn át belekevertem a már fővő zöldbabba.
Egyet rottyant és máris tálalható. Nagyon, nagyon szeretjük, akár hidegen is el tudnám fogyasztani.

2012. június 1., péntek

Kenyérre való



Történt, hogy sajtkészítéseim során szerettem volna kipróbálni a kecskesajtot. Vettem is 4 liter kecsketejet. A kecske gazdája azt mondta, forraljam fel a tejet. Hát nem is tudom - de ezt csak magamban mormoltam. Na mindegy - felforraltam! Lehet, hogy ez volt a probléma, vagy az, hogy még forró volt a tej, amikor a tejoltót beletettem.

Sajt ugyan nem lett belőle, de annál sokkal, de sokkal finomabb túró. Amolyan brindza (erőstúró) szerűség. Jött is ám az ötlet azonnal. Gyorsan elő a tejfölt, a pici pirospaprikát, kevéske köménymagot, s készülhet a körözött.

S akkor rendesen a kecsketejből készült körözötthöz valók:

Egy adag kecske túró, kb 20 dkg volt.
2 nagy evőkanál tejföl,
1 mokkáskanál piros őrölt piros paprika,
0,5 mokkáskanál köménymag.

Az egészet jól kikevertem és máris lehetett kenyérre kenni. Só abszolut nem került bele, mert a tejoltás során már volt benne.


Jó kis erőspaprikával, kenyérre kenve, isteni reggeli és vacsora készült az én kecsketúrómból. Nem fogok kétségbe esni, ha legközelebb sem fog sikerülni a sajt. Bár azt hiszem megvárom, amíg a tej kihül, csak akkor fogom beletenni az oltóanyagot.