Még mindíg a medvehagymáról. Ezt még akkor sütöttem, amikor megkaptam postán azt az írdatlan mennyiségű medvehagyma csomagot. Gondoltam lesütök egy pár napra valót :))) -- mert igencsak el leszek foglalva a medvehagyma feldolgozásával, tartósításával. Na azért nem volt ilyen veszélyes a helyzet, mert szépen beosztottam az időmet és főleg az erőmet.
Ez az a tészta, amelyet soha semmilyen recepttel nem cserélnék le. Évtizedek óta ebből sütöm a sajtos pogácsát, rudat, majd a legvégén alakult ki a kocka, mert itt nincs fölöslegesen lemaradt szél. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy kerek, vagy hosszú, vagy éppen szögletes, az íze a lényeg, s ezen soha sem változtatnék.
Hozzávalók :
1 kg sima BL 55-ös liszt
50 dkg margarin
4 dkg élesztő (LINCO)
1 evőkanál só
3 tojás sárgája
20 dkg reszelt (trappista) sajt a tésztába
2 dl tej - amiben mokkás kanál cukorral a 4 dkg élesztőt fel kell futtatni)
1 doboz 360 gr-os tejföl
10 dkg reszelt sajt a kockák tetejére.
20 levél medvehagyma, nagyon apróra összedarabolva
Az élesztőt langyos (kézmeleg) tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. Amíg felfut, addig a liszthez hozzáadjuk a sót és a margarinnal teljesen elmorzsoljuk. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a 3 tojás sárgáját, a tejfölt, a reszelt sajtot. Még a tálban elkezdjük összedolgozni, de ha már nem férünk el benne, akkor nyujtódeszkára boritjuk és ott gyurjuk tovább, mindaddig, amíg ilyen szép sima lesz, mint fönn a képen látható.
Egy gombócot formálunk belőle, letakarjuk, s a deszkán hagyjuk pihenni 20 percet.
20 perc letelte után kinyujtjuk a tésztát és a teljesen apróra vágott medvehagyma felét rákenjük egyenletesen.
Elkezdjük hajtogatni a tésztát. Először a velem szemben lévő rész egy harmad részét hajtom a tészta közepéig,
majd a hozzám közelebb eső részét ráhajtjuk a tészta másik felére.
Utána a bal kezem felőli rész egy harmad részét jobbra ráfordítjuk
Ezután ujra jobbra - tovább hajtjuk a tésztát az utolsó harmadra. Ezt a folyamatot kétszer megismételjük. Két hajtogatás között 10 perc pihentetésre van szüksége a tésztának. Ekkor már nem szükséges letakarni.
Tehát: először egy óriás gombóccá gyurjuk a tésztát és pihen 20 percet letakarva, majd nyujtás-kenés a medvehagyma felével - hajtogatás - pihen 10 percet !
Másodszori nyújtás - kenés a medvehagyma második felével - összehajtogatás és újra pihen 10 percet -
Harmadszor - nyújtás - kenés tojásfehérjével, szórás sajttal és kockára vágás. A sütő ekkor már melegszik, s kb 5-10 perc múlva maximumra felmelegített sütőben - de a hőfokot 180 fokra visszavéve - betesszük az első tepsit.
A pirossal kiemelést csak azért csináltam, mert lehet, hogy nem volt elég érthető a sok nyujtás-hajtogatás-pihentetés :))))
Amikor túl vagyunk az utolsó hajtogatáson, medvehagymás megkenésen, ujra kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a három tojás fehérjével, s megszórjuk a félre tett 10 dkg reszeltsajttal, és egy éles késsel megpróbáljuk egyenletes kockára vágni. Sütőfóliával béleljük a tepsit és rárakjuk a kockákat.
Maximumra állitjuk a sütőt és kb 20 perc alatt felforrósítjuk. Betesszük az első tepsit, de a hőfokot levesszük 180 fokra. Az első tepsi sülésének 20 perc kell, a másodiknak már csak 18, s a harmadiknak már mindösszesen 17 perc szükséges ahhoz, hogy ilyen szép színűre süljenek. (Vigyázat !!!!!! az én sütőm villany --- ezért mindenki ahogyan ismeri a sütőjét, úgy állíitja be)
Ebből a tészta mennyiségből 126 db kocka készült el.
Szinte hamarabb elkészül az egész, mint ahogy ezt a posztot megírtam :) Csak olyan kis bonyolultnak tünik :)
Nagyon jól fagyasztható. Ha gyorsan akarjuk fogyasztani, akkor tasakostul a mikróba 20 másodpercre betesszük, de ha ráérünk vele, akkor ahogy kivettük a fagyasztóból, a konyhapulton hagyjuk felengedni. Mind a két féle variációval ugyan olyan, mintha akkor sült volna ki.
Amikor már a kockák teljesen kihűltek, jól záródó tasakba -20 db-ot rakva egycsomagba- beleraktam, a levegőt kinyomtam belőle, lezártam a tasak száját és irány a fagyasztó szekrény. Bizony nagyon sokszor egy egyszerű leves mellé második fogásnak is nagyon be lehet vállalni. Általában nálunk a férjem az esti joghurtjához fogyaszt belőle, így megoldja a vacsoráját.