Azt mondtam: Új év, Új élet, Új kenyér ?? - nos akkor lássuk, miben is változtatunk 2014-től, de gyökeresen ám. Azt hiszem a hétköznapok több napból állnak, mint a vasár- és ünnepnapok, s csak elhatározás kérdése, hogy mikor mit is tegyünk az asztalra. A hétvége a fehérkenyéré. .........hogy miért? - mert akkor egy morzsáig elfogy egy egész kenyér (a mi gyerekeink imádják a kenyeret, abból is a fehéret, s addig, amíg nincs semmi bajuk tőle, hát egyék, amit szeretnek. A hétköznapokban pedig mi választjuk ki, hogy melyiket is szeretnénk fogyasztani. Most a félbarna kenyéren a sor. Nem szeretném egyből leváltani a fehéret teljesen barnára. Szép fokozatosan haladunk -a különböző lisztek adagolásának emelésével- a barna kenyér felé.
Félbarna kenyér Pataki tálban
3 dl víz
50 dkg BL 55-ös liszt
1 csipet só
1 ek olaj
1 dkg élesztő
Dagasztógép összekever. Kelesztő tálban megkel, majd túlkel és visszaesik. (kb 12-16 óra)Össz mennyiség 80 dkg. Ennek fele megy egy adag kenyértésztához, azaz 40 dkg.Másnap a kenyérhezazzal kezdjük, hogy a Pataki tál tetejét belerakjuk hideg vízbe!!!!
Dagasztógépbe:
Előző napi öregtészta ( 40 dkg)
3 dl víz
6 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
6 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
8 dkg graham búzalisztű
30 dkg BL 55-ös finomliszt
2 dkg só
1,5 dkg élesztő
1 evőkanál burgonyapehely
3 evőkanál puffasztott amaránt
1 evőkanál búzasikér
3 dl víz
6 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
6 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
8 dkg graham búzalisztű
30 dkg BL 55-ös finomliszt
2 dkg só
1,5 dkg élesztő
1 evőkanál burgonyapehely
3 evőkanál puffasztott amaránt
1 evőkanál búzasikér
Összes hozzávalóból
dagasztógépben pár perc alatt egy jó minőségű tészta készül. 3-4 csepp olajat
öntünk a kelesztő tálba, és ebbe rakjuk a megdagasztott tésztát. 60 percig
kelesztjük, de a 20. percnél átmozgatjuk egy kicsit a tésztát. Finoman
visszagyúrjuk az eredeti méretére.
A pataki tálat kibéleljük
teflon fóliával. A megkelt tésztát megformázzuk, belerakjuk a patakiba.
Kenyérkendővel letakarjuk és 60 percig kelesztjük.
A tésztát három helyen
bevágjuk, hideg vízzel lespricceljük (virágspriccelő) és a hideg sütőbe
berakjuk. 60 percig 250 fokon sütjük. Amikor kivettük a kisült kenyeret,
lespricceljük hideg vízzel és rácsra tesszük kihűlni.
(Apró megjegyzés: ebből a kenyérből kifelejtettem az élesztőt, így mindösszesen az öregtésztában lévő 1 dkg élesztővel dolgozott, igaz, hogy egész éjjel hideg helyen volt. Tehát este megformázva kiraktam hidegre, és másnap reggel sütöttem ki.) Milyen lett volna, ha még élesztő is kerül a tésztába? J