Mostanában olyan nehéz kitalálni egy vasárnapi menűt. Hétvégén mi mindíg 6-an ebédelünk. Nem mondhatnám, hogy válogatós a család, de szeretik a jót és a finomat. Szombaton már eldőlt, hogy jó kis marhahúsból gulyáleves lesz, na de mit készítsünk mellé? Volt egy fél kiló túró, de mit kezdjünk vele, ha már egyszer hatan vayunk.
A gulyáslevesről fotó annyira nem tudott készülni, hogy mire észbekaptunk már alíg volt a fazék alján. De ha minden igaz, akkor egy tányérnyi mutatóban mégis csak maradt. Ha igen, akkor majd elhozom.
Jóétvágyú családommal, meg a fél kiló túróval nem igazán tudtam mit kezdeni, mire jött az ötlet: túrófánk. De én még soha sem csináltam ilyet, s fogalmam sem volt, hogy ekkora mennyiségű hozzávalókból egyáltalán mennyi fánk lesz.
Sülés közben -látva a mennyiséget- már sejtettem, hogy még valami kell hozzá. Össznépi beleegyezéssel vanília öntet készült a fánkokhoz.
S akkor jöjjön a recept, ami végtelen egyszerű és a végeredmény isteni finom.
Hozzávalók és elkészítés:
Vasárnapi túrófánkhoz:
50 dkg túró
csipet só
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
1 rúd vanília kikapart belseje (vagy 2 csomag vanília cukor)
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 tojás fehérje felverve habnak.
A túrót, a csipet sót, a 10 dkg cukrot, a vanília belsejét egy villával összekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük. A túrót és a sütőporos lisztet összekeverjük. A tojások fehérjét habnak felverjük, lazán hozzákeverjük a túróhoz.
Az olajat közepes hőmérsékletre hevítjük, vizes kézzel apró kis gombócokat formázunk és bő olajban kisütjük. A fánkok az olajban szépen kisimúlnak, s maguktól addig forgolódnak, amíg mindkét oldalukon szép pirosra sülnek.
Látván a mennyiséget, menet közben elkészítettünk egy jó nagy adag vanília öntetet. 2 csomag főzős vanília pudingot 5 kanál cukorral 1,5 liter tejjel összefőtünk. Híg öntetet kapunk, s ezzel fogjuk lelocsolni a fánkokat. Egy morzsáig elfogyott, de annyira, hogy majdnem azt hittem, hogy a család éhen maradt.
Héfő reggel a ház ura elindult vásárolni s többek között egy fél kiló túróval tért haza. Elkezdődött a túrófánk újrasütése, de most könnyítettem a helyzeten. A hozzávalók ugyanazok, de most fogtam egy nagyobb tálat, minden hozzávalót beletettem és egy villával összekevertem. Ez kb 3 perces munka volt, de előtte mindjárt elkezdtem melegíteni az olajat.
A tálban összekevert anyagokból vizes kézzel -a közepes hőmérsékletű olajban - kis gombócokat raktam, s elkezdődött a fánksütés. Nem szabad sokat beletenni a sütőbe, mert duplájára nőnek, s sülés közben saját maguktól megfordúlnak. Írtó nagy élményben volt részünk, amíg sűltek a fánkok. Nem kellett hozzányúlni, saját maguktól forgolódtak és gyönyörű szépre megsültek.
Ma porcukorral fogyasztottuk. Biztos vagyok benne, hogy ez elég sokszor terítékre kerül nálunk. A fenti mennyiségből 36 db túrófánk készült.