2020. november 19., csütörtök
Az én briósom
2020. november 17., kedd
Fornetti pogácsa
Fornetti pogácsa
- Hozzávalók
- 1 kg finomliszt
- 1 púpozott ek só
- 175 gr tejföl
- 4 tojás sárgája
- 20 dkg margarin
- 2 dl tej
- 1 kk cukor
- 5 dkg élesztő
- A lekenéshez:
- 5 dkg lágy, puha margarin
- A tetejére
- 1 db felvert tojás
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés
Egy dl langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. A sót hozzá keverjük, majd a többi hozzávalóval könnyű tésztát gyúrunk. Lisztezett munkalapon jó vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük a puha margarinnal, majd feltekerjük,mint a bejglit. Fél órát pihentetjük.
Ezután 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, felvert tojással lekenjük ,reszelt sajttal megszórjuk.
Pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk. 20 percet hagyom kelni.
Figyelem! Hőfok nagyon is sütőföggő !!
Ha előmelegitett sütőben sütjük, akkor 200 fokra,alsó-felső sütésre állítva . 15 perc után visszavettem a hőt 180 fokra és készre sütöttem. (Ez az eredeti receptben van így)
Nálam: 200 fokra előmelegitett sütőben 200, a második és a további tepsiknél már csak 180 fokon és 15-18 percig sült.
2020. november 3., kedd
Zöldséges fasírozott
2020. november 2., hétfő
Natúr csirkemell
Másnap ebéd előtt 10 perccel hozzáfogunk sütni. Pici serpenyőben még kevesebb olajat hevítünk. A hús szeletek mindkét oldalát 1-1 perc alatt megsütjük.
2020. október 31., szombat
Hajtogatott tepertős pogácsa
20-20 perc pihenés után ezt a hajtogatást még kétszer ismételjük.
Hagyjuk 40 percig pihenni. Ezután kinyujtjuk 2 cm vastagságúra. Éles késsel bevagdossuk, kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapirral bélelt tepsire rakjuk. Tetejét tojással megkenjük és a tepsin hagyjuk még 20 percig. Közben a sütőt felmelegitjük 200 fokra.
Sütés előtt mégegyszer lekenjük tojással és betesszük a sütőbe. 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
2020. október 29., csütörtök
Brassói aprópecsenye pulykából
Brassói aprópecsenye pulykából
Fűszeres csirkecomb savanyú káposztán
2020. október 26., hétfő
Sajtos vajas csiga
2020. október 25., vasárnap
Spenót tükörtojással
Hozzávalók és elkészítés
1 tasak mirelit parajt felengedünk egy lábasba, 1 gerezd fokhagymát belereszelünk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 1 kisebb evőkanál lisztet csomómentesen elkeverünk 3 dl tejjel és a már fővő spenóthoz vékony csíkban hozzáadagoljuk. Közben kavarjuk. A végén botmixerrel pillanatok alatt eldolgozzunk, ettől lesz finom krémes.
Egyet rottyan és már tálalhatjuk is, de előbb egy mini serpenyőben (teflon) beleütünk 2 db tojást, a tetejét sózzuk és hirtelen kisütjük, majd a spenótra helyezzük.
Lekváros táska
Lekváros táska, egy gazdag frankfurti leves mellé
Elkészítése nagyon egyszerű, főleg ha nem mi dolgozunk meg a leveles tésztáért :)
Egy csomag előhűtött leveles tésztát akkora téglalap alakúra nyújtunk ki, hogy hosszában majd keresztbe elvágjuk úgy, hogy összesen 8 db négyzet alakú tésztát kapjunk.
Sütésálló lekvárral megtöltjük és a tésztát háromszög formára hajtjuk. Ahhozz, hogy leveles legyen nem kell mást tenni, mint a lekvár közelében -a háromszög szélétől befele- kb 2 cm-el újjunkkal erősen lenyomkodjuk, hogy a lekvár ne jöjjön ki belőle, s ezáltal le is zártuk az útját, s elétük azt, hogy sülés közben a tésztánk széle, szép leveles lesz.
180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Porcukorral tálaljuk.
2020. október 15., csütörtök
Majonézes kifli
Majonézes kifli
Az internetet elborította a láz, mindenki majonézes kiflit süt. Nem is csodálkozom rajta, mert nagyon finom. Elkészítése nagyon egyszerű!
2020. október 13., kedd
Tepertős pogácsa
Nem olyan régen meghívást kaptam a FB-on egy csoportba. Először nem akartam, de végülis a kiváncsiság nagy volt bennem és beléptem.
Gábor a Házi Pék kelttésztás csoportja. Nem bántam meg, Azóta már a harmadik receptjét sütöttem meg ma. Egy igazi omlós tepertős pogácsa.
Receptjét, videóval együtt a linkre kattintva ITT találjátok! Érdemes a videóért a joutube-ra ellátogatni.
Recept:
BL55 Finomliszt: 600g Élesztő: 30g Só: 20g Darált sótlan Tepertő: 200g Zsír: 60g Őrölt Bors: 4-6g Fehér Bor: 3 ek. Tojás: 1db + 1 sárgája Tejföl: 350g Az elkészítés módja: 1. Liszt elmorzsolása a zsiradékkal 2. Alapanyagok összedagasztása 3. Tészta érés: 30 perc 4. Tészta nyújtása, rácsozás, szaggatás, lemezre rakás, tojásozás 5. Kelesztés: 50-70 perc 6. Közvetlen a sütés előtt ismét tojásozás 7. Sütés: 250C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe kell berakni, majd a sütési hőmérsékletet egyből vissza állítani 215C°-ra és így sütni a pogácsák méretétől függően 13-22 percig. A videóban szereplő pogácsákhoz mérten hasonló méretezés esetében a sütési idő 17-20 perc.
2020. október 9., péntek
Krumplifőzelék és lekváros leveles táska
- Krumplifőzelék
- 4 db közepes krumplit enyhén sós vizben, 1 db babérlevéllel elkezdjük főzni. kb 10 perc után botmixerrel a felét összetörjük, s 1 pohár tejfölt elkeverünk a főzővíz levével, s adunk hozzá fél mokkáskanál piros paprikát. Lassan csúrgatva hozzáadjuk a krumplihoz. Amig felforr néha megkavarjuk. Tökéletes sűrítés a saját anyag (a fele krumpli). Amikor elkészült, 1 evőkanál 10 %-os ecettel ízesitjük.
- A lekváros táska elkésszítése nagyon egyszerű. Kész leveles tésztát kinyújtunk akkorára, hogy 8 db négyzet alakú lapot kapjunk. Közepébe sütésálló lekvárt teszünk. Háromszög alakúra hajtjuk. Közvetlen a lekvár mellett kezünkkel lenyomjuk, hogy sülés közben a lekvár ne szökjön ki. 200 fokos sütőben 20 per alatt elkészül. Vaniliás porcukorral hintjük a tetejét.
2020. október 7., szerda
Sokmagvas kenyér
(2 db 70 dekás kenyerünk lesz)
2020. október 6., kedd
Szalonnás reggeli
Nagyon egyszerű, nagyon finom reggelire.
Eddig a hasaalja húsos szalonnát, mindig abáltam, fokhagymával bekentem, paprikával megszórtam és kihütve fogyasztottuk.
Most változott az elkészítése:
Piskótatekercs dióval töltve
Ez egy nagyon egyszerű piskóta, amit diókrémmel töltöttem. Minden előkészülettel együtt akár fél óra alatt is elészíthető. Utána már csak arra kell várni, hogy a hütőben kicsit megdermedjen a töltelélk.
Előveszünnk egy vékony (tiszta) konyharuhát, amit kicsit bevizezün. Erre tesszük a kisült piskótát, és feltekerjük, és félretesszük, amít a krémet kikeverjük.
A vajat, vagy margarint tetszés szerint cukorral, esetleg édesitőszerrel kikeverjük. Amikor már habos, síma, akkor hozzáadjuk a darált diőt.
Megkenjük vele a piskótánkat, óvatosan feltekerjük és hűtőbe rakjuk. Legalább 1 óra kell, hogy szépen szeletelhető legyen a krém miatt. Főleg, ha jó vastagon töltöttük.