2009. október 30., péntek

Cukormázas kalács csoki darabokkal


Ez a süti egy véletlen müvel, ugyanis finom foszlós kalácsnak indult, aztán ez lett belőle
Zsóka ajánlott receptje alapján készitettem el, de valamit szerettem volna változtatni rajta, mert se citromhéjat, se mazsolát nem szerettem volna most beletenni.
Eredeti recept
50 dkg finomliszt,
2,5 dl langyos tej,
5 dkg vaj, (nekem margarin)
5 dkg porcukor,
1 kk. só,
2 tojássárgája,
1 cs. vaníliáscukor,
1 citrom reszelt héja, (kihagytam)
1 marék mazsola, (kihagytam)
2 dkg élesztő
s amit én még hozzátettem:
5 dkg darabos tört étcsokikák
A tetejére marcipán izü cukormáz

Elkészitése:
(Kenyérsütőben is el lehet késziteni)
a tejet és a margarint mikróba felmelegitettem, s igy öntöttem a dagasztógép edényébe, majd sorban a többi hozzávalót is az edénybe raktam.
5 perc keverés, 10 perc dagasztás után hozzáadtam az 5 dkg csokidarabokat (LIDL-ben vettem, hasonló a csokilencséhez) s még 5 percig a csokidarabkákkal együtt dagasztott a gép.
Egy kapcsos sütőformát kivajaztam és 40 percig kelesztettem.
A sütőt 200 fokra felmelegitettem, majd 170 fokon 30 perc alatt megsütöttem.
Amikor kihült, marcipán izü cukormázat csurgattam rá.
Tapasztalatom:
Legközelebb a csoki darabkákat csak akkor tenném bele, amikor már kivettem a dagasztótálból, mert akkor a tészta fehér maradna, s a csoki darabkákból sokkal több lenne benne, s ráadásul sokkal magasabbra sült volna.
Igy nekem a fele csokit felolvasztotta a gép dagasztás közben, de bevallom igy is nagyon-nagyon finom.



2009. október 27., kedd

Bacon-be öltöztetett, tojással töltött húskoszoru

Hozzávalók
1 kg darált sertés hús
20 dkg zsemlemorzsa
4 egész tojás
1 fej vöröshagyma apró kockára vágva
4 gerezd aprított fokhagyma,
1 tk köménymag
1 ek. só
1 tk  őrölt bors
1 púpos evőkanál piros füszerpaprika
bacon szalonna,
s ha még finomabbra szeretnénk, akkor egy pár nagyon vékony szelet házi, enyhén füstölt husos szalonna
főttojás (ez a formától is függ, hogy mennyi. Nekem 11 db-ra volt szükségem)
Elkészitése:
Az összes hozzávalókat jól összegyúrtam, a 11 db tojást megfőztem.
Bacon szalonnával a fenti kép szerint kibéleltem egy kapcsos formát
A forma aljára tettem egy sor bekevert husit, s ráültettem a főttojásokat. A tojások egyik végét kicsit ferdén levágtam, hogy a kör kialakuljon.
Amikor ezzel elkészültem, a bekevert hús másik felét ráraktam a tojásokra, a forma szélén lelógó bacon szalonnákat a husra hajtottam, és megraktam a tetejét a finom vékonyra szelt házi szalonnával.
200 fokra felmelegitettem a sütőt. A formát egy tepsire helyeztem és kb 35-40 perc alatt szép pirosra sütöttem.
kb 20 perc után alufóliával letakartam a tetejét. (féltem, hogy a szalonnák esetleg megpörkölődnek, de ha egyenletes a sütő melege és esetleg kisebb fokon, hosszabb ideig sütjük, akkor nem szükséges betakarni.
Kisülve, felszeletelve így néz ki. Nagyon fincsi vacsora és hideg reggeli készült belőle, de akár főételként is adható, krumplipürével és valami nagyon hozzá illő befőttel. (Én most birsalma kompóttal tálaltam).
S természetesen az előtte frissen kisült kenyérrel :-)

Nekünk ez az igazi :-)

Suszter maradjon a kaptafánál - szól a mondás - s ez most a mi esetünkben is igy történt.
(Egy pillanatra elfelejtettem minden sok-sok fajta lisztet és adalékanyagot)

Kicsit visszagondoltam ugy jó ötven évet és gondolatban kimentem a nagyszüleim kamrájába, ahol a az ászokon sorakoztak a gabonák, s közöttük az a liszt is, amit a helyi malomban őröltek. Nem is volt ott csak egyetlen egyfajta liszt, az az igazi jó -kicsit darás- liszt, amiből készült az a finom kenyér, aminek még ma is számban érzem az ízét.
Egyet sajnálok csak, hogy ezt a kenyeret már nem a jó öreg kemencében tudom megsütni, de ez a mai kenyér talán még azt is feledtetni tudja egy pici időre, mert a foszlóssága, a rugalmassága, a gyönyörü világos színe és ropogós héja mindenért kárpótolt a mai vacsoránál.
Igy aztán, lisztkeverékek ide vagy oda, nekünk ez az igazi és valódi kenyér, s ráadásul a világ legegyszerübben elkészithető mindennapi betevő falatja.
Amihez most leirom a
hozzávalóit:
1 kg BL 85-ös kenyérliszt
4 dkg frissz élesztő
5 dl langyos viz
2 dkg só
1 dkg cukor
1 evőkanál tejpor
0,5 dl olaj
Elkészitése:
Az összes hozzávalót dagasztógépben 20 percig dolgoztattam. (jó kemény tészta készül belőle)
Kelesztőtálban 50 percig kelesztettem,
Utána kettévágtam, kicsit megformáztam és hosszukás formába tettem, majd formával együtt belehuztam egy sütőzacskóba.
Itt még kelt közel 1 órát kelt, s 40 perc elteltével bevágtam, s ekkor kapcsoltam be a sütőt is, amit 200 fokra felmelegitettem)
A formába helyezett kenyeret   200 fokon 15 percig, majd levéve a sütőt 170 fokra még további 30 percig ilyen szép világosra sütöttem.


Amikor megsült kivettem a formából és jó hideg vizzel lespricceltem. kb egy jó fél óra mulva már ilyen gyönyörü cserepes lett.


2009. október 26., hétfő

Birsalmával spékelt pácolt pulykamellek


Hozzávalók:
8 nagy szelet filézett pulykamell
2 közepes egészséges birsalma
4 citromszelet a tálaláshoz
Elkészitése:
Először is összeállitottam a pácanyagot:
Összetevői:
1 nagy fej lilahagyma karikára vágva
1 mk szerecsendió
4 ek baromfi füszerkeverék (só és tartósitószermentes)
4 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma (vagy 2 tk fokhagymakrém)
4 (nagy) evőkanál  barna balzsamecet
2 közepes piros alma kockára vágva
1 nagyobb zöldpaprika kockára vágva,
2 ek mustár
1 közepes nagyságu chilli paprika apró karikára vágva
3 dl saját készitésü füszerolaj
A pulykamelleket kiklopfoltam, mindkét oldalát jól besóztam, beborsoztam.
4 szelet pulykamellet a kacsasütő aljába tettem és a pácanyagok felével beteritettem, majd a birsalmákat megmostam, felszeleteltem, s ezt is ráfektettem a húsokra, s másfél deci füszerolajjal lelocsoltam.

a megmaradt 4 pulykamell szeletekkel folytattam, s ezekre szintén ráraktam a pácanyag másik felét szép sorjában,
s ujra meglocsoltam a megmaradt másfél deci füszerolajjal.
Tetejét még egy picit megsóztam.

A kacsasütő tetejét rátettem, s 3 napra beraktam a hütőszekrénybe.
Ezután a kacsasütőt -220 fokra előmelegitett- sütőbe raktam, s 180 fokon kb 1 óráig puhitottam)

Tejszínes krumplipürével, citromkarikával, (a szaftból kimentett chillipaprika szeletkékkel)  tálaltam.

2009. október 25., vasárnap

Kalács, vagy kuglóf ?


Ma mindenféleképpen kalácsot szerettem volna sütni, de annyit beszéltünk az utóbbi napokban a kuglófról, hogy a tudatalattimban biztos nagyon mélyen megmaradt, s amikor a kalácsot összeállitottam, nem a hosszu formát, hanem a kuglóf-sütőt vettem elő.
S igy nem lett nekem se kalácsom, se kuglófom, valahogy a kettő keresztezése, de igy sem rossz, sőőőőőt ! :-)
Hozzávalók
60 dkg BL 80-as liszt 
450 gr joghurt
2 egész tojás  (ezt véletlenül kifelejtettem, de semmit sem változtatott a lényegen)
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kicsi ek. folyékony édesítőszer (én Cologran-t használok),
késhegynyi aszkorbinsav
1/4 friss élesztő
1 citrom reszelt héja
2 tkanál vaniliaaroma
Elkészitése:
A joghurtot, a margarint, a cukrot, a sót, az édesitőszert, a citromhéjat és a vaniliaaromát a dagasztógép edényébe raktam, és erre kanalaztam rá a lisztet és morzsoltam a tetejére az élesztőt.
20 perc dagasztás, 20 perc pihentetés, és ismét 20 perc dagasztás következett.
A második dagasztás befejezése előtt 5 perccel a tésztát kettéválasztottam és az egyik felét visszarakva a dagasztógép edényébe, hozzáraktam 3 evőkanál kakaót, amihez előtte 2 evőkanál vizet kevertem, hogy sürü pép legyen és ne a gép szórja szét a kakaóport.
Dagasztás után először a fehér tésztát jó nagyra kinyujtottam (nyújtódeszkányi méretre)
utána a barna kakaós tésztát ugyanakkora méretre.
Egymásra helyeztem őket és feltekertem, mint egy bejglit. Amikor összetekertem őket, kettéhajtottam (mint egy vékony kolbászt) és jól meghuzogattam, megnyujtottam a tésztát.
Ezután a közepénél összfogtam és összetekertem a két szárat, s a két végét összefogva helyeztem a kuglóf-formába.
Hagytam duplájára kelni (kb 35-40 perc)
A sütőt 180 fokra felmelegitettem és 45 percig sütöttem.

Igy nézett ki 10 perc sülés után, s akkor már rájöttem, hogy ebből nekem nem lesz kuglófom. :-)

Júúúj itt pedig még az eső sem esik, hogy esősipka kelljen :-)

Döntöttem: nem kuglóf, nem kalács, de akkor mi?
Gyorsan elővettem 5 dkg bevonó csokoládét, amit vizgőz fölött feloldottam. Hozzáadtam 2 evőkanál olajat. Jól összekevertem, és ecsettel felvittem a tésztára.

s íme: ilyen lett az én kakaós-csikos kalácskuglófom.
Nagyon jó állagu, laza tészta lett belőle és még a tojás hiányát sem éreztük.
A recept-ötletet, ill. egy részét M.Margit oldalán találtam, s egészitettem ki saját izlésünknek megfelelően.

2009. október 24., szombat

Sajtkrémes batyu aszaltszilvával, plusz egy kenyér


Hozzávalók:
a tésztához
14 dkg tej
2 dl víz
3 ek. burgonyapehely
5 dkg zabkorpa
2 tk. só
csipet aszkorbinsav
0,5 dl olaj
gyorskovász (1 dl langyos tej, 1 tk. Cukor, 10 dkg liszt, 2 dkg élesztő)
egy tálban összekevertem és addig hagytam kelni, amig a kovász tetején a liszt jócskán összerepedezett (kb 15-20 perc)
50 dkg BL 80 liszt
1 tk. cukor
2 dkg friss élesztő
Elkészitése:
Az összes hozzávalókat dagasztógépben 20 percig dolgoztattam, majd lisztezett kelesztőtálban jó duplájára kelesztettem.
Nyujtottam, felkockáztam, a sajtkrémet és a felezett aszaltszilvákat beletettem és kis batyukat készitettem, amiket maffin formában -200 fokra előmelegitett sütőben- légkeveréssel 160 fokon 30 perc alatt kisütöttem.
Amig felmelegedett a sütő 200 fokra, addig kelesztettem csak a szilikon formában a batyukat.

sajtkrém (10 dkg reszelt sajt, 10 dkg margarin, só, bors, 2 ek. Paprikakrém) egy tálban összekevertem és ezzel töltöttem a batyukat, majd a sajtkrém tetejére felezett aszaltszilvát tettem.





minden kockából egy csikot levágtam, ezzel "kötöttem" be a batyukat.





Meg is koszoruztam, olyan fincsi lett :-) (a koszoruhoz való tészta a kockára vágáskor esett le a kinyujtott tésztából, amit kisodortam, összefontam és megsütöttem.)


Ugyanebből a tésztából, ugyanezzel a mennyiséggel 1 db forma kenyeret is sütöttem. Nagyon fincsi lett.

igy dagasztok, 20 percig, majd kelesztőtálban 40 percig duplájára növesztem,
utána sütőzacsiba és formába rakom,


sütőzacsiban kelesztem tovább még jó duplájára, bevágom.
A sütőt 200 fokra előmelegitem. 15 percig ezen a fokozaton sütöm, majd leveszem 170 fokra és további 25 percig készre sütöm.
Rácsra teszem amikor kisült és itt hagyom kihülni.


2009. október 22., csütörtök

Csabai Kolbászfesztivál


Valódi Csabai Házikolbász

Hozzávalók:
10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés
20 dkg édes, őrölt, házi paprika,
5 dkg erős, őrölt, házi paprika,
24 dkg asztali só,
3 dkg apróra vágott foghagyma,
2 dkg fűszerkömény (egész)
A Csabai Kolbászfesztivál idén is számtalan izgalmas programmal várja az érdeklődőket. Természetesen ismét lesz elengedhetetlen disznóvágás bemutató, valamint ételkészítési bemutatók. Az ilyen gasztroesemények kötelező momentuma a kóstoló, amihez népzenei és néptánc műsorok szolgálnak majd aláfestésül. A programot a nemzetközi öregfiúk labdarugó torna, párbajtőr gála, élelmiszeripari és turisztikai kiállítás egészíti még ki.

Emellett a Csabai Kolbászfesztivál idén is kolbászkészítő programot hirdet. A vetélkedés időpontja: 2009. október 24. (szombat) 10 óra. Az induló 3-5 fős csapatok feladata, hogy a helyszínen átvett 10 kg kolbászhúsból sütni való kolbászt készítsenek két óra leforgása alatt. A versenyben résztvevő csapatoknak egy darab 30 cm-es kolbászt kell leadni a zsűrizéshez. A többi kolbász a csapat tulajdonát képezi.
Helyszín: Békéscsaba
Időpont: 2009. október 22-25.

Tudod-e, hogy mitől csabai kolbász a csabai kolbász?


A csabai kolbász nevében foglalt helységnév arra engedhetne következtetni, hogy csak az a kolbászféleség lehet „csabai”, melyet békéscsabai lakosok, Békéscsabán készítettek. Ez azonban természetesen nem így áll. A csabai kolbász kritériuma nem elsősorban gyártási helyében, hanem mindenekfelett is készítési módjában, összetételében, fűszerezésében, egyszóval: karakterében, jellegzetességében rejlik.
Az igazi, az eredeti csabai kolbász első és fő követelménye az, hogy kizárólag sertéshúsból készítsék. Semmiféle más hús hozzáadását nem tűri. S ez a sertéshús is a hízónak ne csak egyik részéből (pl. combjából) való legyen, hanem a töltelékben képviselve kell lennie mindenfajta húsnak, combnak, karajnak, tarjának, oldalasnak stb. mert csakis így kerülhető el, hogy a kolbász se túl száraz, se túl zsíros ne legyen. Ezért a csabai kolbász készítésénél nincs is szükség a szalonna külön adagolására, amint az a szalámiféleségeknél szokásos. Az igazi, a régi csabai kolbászt mindig sertésbélbe (kuláréba) töltötték, ennek volt köszönhető a csabai kolbásznak az az értékes tulajdonsága, hogy megőrizte „zaftosságát”, s nem vált keménnyé, szárazzá még egy éves korában sem.


Egy kis nosztalgiát érzek mindíg a csabai ízek iránt, de hiszen ez nem véletlen...........................

2009. október 20., kedd

Pipi a pácban :)


Mai ebédünk: pácolt csirke combok és szárnyak, krumpli pürével, őszibarack befőttel.
Még az elmult hétvégére készitettem elő a husikat, de nem került rá a sor, hogy a fazékba kerüljenek, igy aztán egy laza gondolattal, s utána egy pár mozdulattal elkészült egy jó kis pác, amiben a husik egészen ma reggelig érlelődtek, majd a kacsasütőben kisültek.
Hozzávalók:
4 db közepes csirke comb
4 db csirke szárnya
A hus pácolását a következő képpen készitettem el:
Hozzávalók:
2 jó nagy fej vöröshagyma vékony karikára szelve
só,
bors,
szerecsendió,
füszerolaj (saját készitésü)
1 nagy vagy 2 kisebb zöldpaprika apró kockára vágva
2 pupos evőkanál baromfi füszerkeverék (só és tartósitószer mentes)
8 szem aszaltszilva, (legalább négy felé vágva)
2 evőkanál mustár
fél dl balzsamecet
4 gerezd fokhagyma (vékony szeletekre vágva
1 dl méz
1 nagy, vagy két kisebb alma megtisztitva, felkockázva
Elkészitése:
A husokat mindkét oldalukon besóztam, picit megborsoztam.
Ezután egy zárható tetejü edénybe beleraktam a husokat, és beteritettem az összes hozzávalóval. Először a vékony karikára vágott vöröshagymát tettem a husok tetejére, utána sorba a többi hozzávalókat. Amikor mindent ráraktam a husokra, akkor csak annyi füszerolajat öntöttem rá, hogy éppen csak hogy ellepte.
Lezártam az edényt és egy fél napig (reggeltől-kora estig) igy állt hidegen, majd egy jó 6-8 óra elteltével összekavartam az egész hust a rárakott füszerekkel, ujra lezártam az edényt és betettem a hütőszekrénybe, s három napig rá sem néztem.
Ma reggel kivettem a hütőszekrényből és egy kacsasütőbe átraktam a husokat, amelyekre ráhalmoztam az összes többi füszerfélét, majd az olajat is ráöntöttem:

(ekkor még nem volt rajta az egész füszer és az olaj.)
Megpakoltam a husok tetejét a pác-füszerekkel, és 1,5-2 dl vizet öntöttem a husok alá.
A kacsasütő tetejével lezártam és 200 fokra felmelegitettem a sütőt.
Betettem a husikat és 180 fokon egy óra alatt készre sütöttem.
Kiszedtem a husokat és a kacsasütőben maradt rengeteg füszerféléket a botmixer késes részével egy -úgymond- pesztóvá alakitottam.
Tejszines krumplipürével tálaltam, és minden gombóc krumplipüré mellé egy kiskanál (saját készitésü) pesztót tettem.
Mennyei izeket produkált ez a sok hozzávaló.

2009. október 19., hétfő

Chiliszósz Édesen


Még mindíg van paprika és még mindíg van nagyon finom alma, s a többi hozzávaló is arra vár, legyen belőle valami.
Fűztem a méreg erős Chili füszer paprikákat, s volt néhány amelyiknek nem volt szára. Akkor félre tettem őket, hogy majd lesz belőlük valami. Most jött meg az ihlet a chili szószra - édesen :)

Hozzávalók
(az én fantáziám és szájízem szerint, de a családom is inkább az édesebbet szereti, ha nagyon csípős is.
1 dl oliva olaj
5 cső chili paprika
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dkg só
frissen darált zöld borsból egy pár tekergetés
szerecsendió (ez is csak egy csöppnyi)
4 szem szegfüszeg
1 dl méz
2 kg alma

Elkészítés:
Egy serpenyőbe öntöttem az olajat, rátettem az apróra vágott vöröshagymát. A chili paprikát először hosszában kettévágtam, majd apró félkarikákra szeltem, ezt is hozzáadtam, s végül 1 db nagyobb almát megtisztitottam a héjától, nagyon apróra felszeltem, s ezt is a serpenyőbe tettem. Párolás közben néha 1-1 deci vizet adtam hozzá.
Jócskán átpároltam, hagytam, hogy nagyon jól összeérjenek az ízek.

A többi almát megtisztitottam és egy külön lábasba 1,5 liter vizzel addig főztem, amig az almák teljesen átlátszóak nem lettek.
Ekkor hozzáraktam a serpenyőben lévő összedinsztelt chilit és botmixerrel összekevertem.
Menet közben még 2-3 dl vizet pótolnom kellett, igy öszesen majdnem  2 liter vizet használtam el a főzéshez.
Amikor a botmixerrel összedolgoztam, utána még 5 percig főztem. Hagytam, hogy aránylag elég híg legyen, de nem leveses, hanem inkább egy hig dzsemnek megfelelő sürüségü.
Üvegekbe raktam, s utána szárazdunsztba.
A ma délután sütött rozskenyeret amikor felvágtuk, én megkentem egy kis chili szósszal.
Na mitszósz ???? --- alig tudtam megszólalni :-) de nagyon-nagyon finom lett.


Rozsos kenyér sok-sok finomsággal


Új hét, új nap, (még mindíg próbálgatós új sütő), de kenyér nélkül nem maradhatunk.
S ha már egyszer majdnem minden új, akkor próbálkozzunk egy kis újítással is, gondoltam: s elkészült ez a rozsliszttel kevert kenyér - benne sok finomsággal -
és egy gyors kovásszal, amit Limara és M.Margit oldalán találtam. Bevallom, hogy Margitnál talált kovász receptet azért nem használtam, mert nekem azonnal kellett kenyeret sütnöm. Limara kovásza is jó 40 percet igényelt, de azért inkább ezt választottam, leröviditve a kovász érési idejét.
(tehát, ennél a kenyérnél -számomra, most- valahogy minden új)
Hozzávalók:
Kovászhoz:
1 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
10 dkg kenyérliszt
2 dkg élesztő
Az összetevőket egy kistálba tettem és fakanállal -jó galuska lágyságú- tésztát kavartam belőle. Jól beliszteztem a tetejét és (most hogy gyorsan kellett minden) a sütőt 20 fokra állitottam, betettem a tálat letakarva, s igy a kovász mindössze 15 perc alatt gyönyörüen kialakult

Hozzávalók a kenyérhez
a fenti gyorskovász
80 dkg BL 80-as kenyérliszt
10 dkg tk rozsliszt
10 dkg világos rozsliszt
parányi aszkorbin sav
2 dkg só
2 evőkanál burgonyapehely
17 dkg joghurt
2 dl kókusztej
2 dl langyos viz
2,8 dkg élesztő
10 szem aszalt vörösáfonya (csak az egyik kenyértésztába)
Elkészítése:
A vizes anyagokat (joghurt, kókusztej, langyosviz) a dagasztógép edényébe tettem, majd
a szárazanyagokat -amit kimérés után jól összekvertem- (lisztek, burgonyapehely, aszkorbinsav) a vizes anyag tetejére kanalaztam, s ennek a tetejére jött a gyorskovász.
Elinditottam a dagasztógépet, s jó 10 percig hagytam, hogy keverje ezt az elég nagy mennyiséget.
utána átállitottam 2-es fokozatra (dagasztásra) és még 15 percig dagasztotta a tésztát.
Amikor megdagasztott, kivettem a tésztát, picit átgörgettem a tenyeremen, enyhén gyúrva - liszt nélkül - majd kicsit kiolajozott kelesztőtálba helyeztem.
15 perc után kicsit megmozgattam a tésztát (6-7 finom gyuró mozdulattal) és vissza a kelesztőtálba, s további 40 percig kelt.
Ekkor gyurófelületre boritottam, megfeleztem a tésztát. Mindkettőt jól kisodortam, majd egy szálat kettéhajtottam és csavartam rajtan egy párat, mig a másikba beledugdostam a vörösáfonyákat és igy sodortam ki és tekertem össze.
Sütőzacskóval bélelt formába tettem, és még 40 percig igy keltek.
A sütőt 200 fokra előmelegitettem, a kenyereket sütőbe tétel előtt langyos vizzel, virágspriccelővel jól bespricceltem, lezártam a zacskókat (szilikon kötözővel) és irány a sütő.
200 fokon 15 percig, majd további 30 percig 170 fokon szép pirosra sültek.
Amikor kivettem a sütőből a kenyereket, hidegvizes spriccelés következett, és rácsra téve hagytam kihülni.

A kókusztej, és a kenyérbe helyezett vörösáfonyák valami fantasztikus ízvilágot hoztak össze.
Tapasztalatom: legközelebb nem fogok sütőzacskót használni, inkább kibélelem a formát sütőpapirral, vagy csak  margarinnal kikenem.
Kezdünk összeismerkedni az új sütővel, s ezekre legközelebb nem lesz szükség.
Amíg a kenyér sült, addig elkészült egy jó nagy adag chili szósz, amit később bemutatok.
Mit is mondjak? a frissen felvágott kenyeret megkentem a chili szósszal.... na ez volt még fenomenális :)


2009. október 18., vasárnap

Bacon-be göngyölt vasárnapi gyönyör :)

Hát ez az, vasárnap van, déli 12 óra és még nem tudom mi lesz az ebéd, ugyanis elhatároztam, hogy ezen a hétvégén "fogyókurázni" fogunk :) - nem jött össze: Itt néz rám 5 szelet karaj és nem tudom mit kezdjek vele.
Tudtam én, hogy nem fog sikerülni a tervem :) el is dugtam a személyi mérleget jó messzire és hozzáláttam a nemtudommilesz ebédhez.
Hozzávalók (ami volt itthon)
5 szelet karaj
10 dkg májkrém (olyan kicsit jobb fajta)
10 dkg sajt (süthető)
só,
szines bors, frissen darálva
szerecsendió (pár morzsa minden szeletre)
5 szem aszaltszilva
15 szelet bacon szalonna
4 szelet (leheletvékony házi husos szalonna)
Elkészitése:
a karajokat kiklopfoltam, megsóztam, borsoztam és a szerecsendióból pár pöttyöt ráreszeltem.
ráhalmoztam a májkrémet, majd arra a sajtot és a kettévágott aszaltszilvát
A bacon szalonnákkal kibéleltem egy sütőformát
az összegöngyölt karaj-szeleteket ráültettem, közéjük sajtcsikokat, a tetejére pedig nagyon vékony sajtszeletet tettem és a végén ráhajtottam a bacon szalonnát
s hogy biztos ne száradjon ki, (na meg, hogy le se fogyjunk) a tetejére egy kis saját -enyhén füstölt- husos szalonnát tettem,
A sütőt 200 fokra felmelegitettem és 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütöttem.
köretet nem is kértünk hozzá, kár lett volna "elrontani" vele, viszont őszibarack befőttel csodálatos ízharmónia kerekedett kis, s igy lett egy  isteni gyönyör a mai ebédünk.
Ismétlése kötelező :)
az éhségtől nem látván -már későn jutott eszembe, hogy kettévágva is készüljön egy fotó róla- de kissé zsiros kézzel nem illik babrálni a fotóapparátot, igy ez a kép nem minősitendő :) --- az íze??? --- fantasztikus.

Új sütőben, új kalács.........huhhhhhh

Persze, igen tudom, minden ujszülöttnek minden új, de én már nem egy ma született "kislány" vagyok, s miért ne  azt csináljak, amilyet még soha sem sütöttem, s ráadásul még a sütőmet sem ismerem ? háááát erre én is kiváncsi lennék. (pedig csak annyi a különbség az előzőhöz képest, hogy ezen hárommal több gomb van :) na de még ilyet ? és ez okozna bonyodalmat? - nekem még igen, ugyanis ez a második sütésem benne.

valahogy ilyen lett :) - igen tudom, meg kellett volna várni, amíg teljesen kihül, s a kés is lehetett volna kicsit élesebb.
Az ötletet már nagyon régen KISKUKTA blogjában nézegetem, de most eljött az ideje.
A hozzávalókon nem változtattam, csupán csak annyit, hogy a liszt adagot 3 evőkanállal (10 dkg) megemeltem, merthogy kuktácska is igy irta, hogy ezt még menetközben beletette:
Hozzávalók a már emelt lisztadaggal:

70 dkg liszt BL 80-as
2 ek. tejpor
10 dkg cukor
2 dl tejszín
2 dl tej
1 tojás
3 dkg élesztő
csipet aszkorbin
1/4 kk só
3 ek kakaó
tojássárga a kenéshez
Elkészités:
A kakaó kivételével az összes hozzávalókat a dagasztó gépbe tettem és 20 percig hagytam, hogy dolgozzon.
Ekkor kivettem a tésztát, kettéosztottam és az egyik felét vissza a gépbe, s hozzáadtam a 3 evőkanál kakaót, amihez nekem 3 evőkanál viz kellett (Kiskukta szerint másfél). Addig dolgozott a gép, amig eltüntek a tésztában a fehér csikok,
Ekkor ezt is kivettem és egy tiszta ruhára tettem a két gombócot, hogy 40 perc alatt duplájára keljenek.

ilyenek voltak, amikor a dagasztó gépből kikerültek.

megkeltek és mindkettőt ketté vágtam, igy lett 2 fehér és 2 barna tésztám, amit kinyujtottam a tepsi szélességéhez mérten.

majd a kinyujtott tésztákat egymásra raktam és feltekertem, mint egy bejglit.
Aztán rájöttem, hogy nem fog beférni a formámba. Visszagöngyölitettem a már feltekert tésztát és a meglévő két gombócot is kinyujtottam, majd tovább rétegeztem őket. Amikor mind a négy egymás tetején volt, Na ekkor tekertem föl, mint egy bejglit :)

sajnos a kiváncsiság hajtott és még forrón sikerült kettévágnom. Ez látszik is, hogy kicsit durta a kés a meleg tésztát. Na de majd legközelebb, ha már nem leszek ilyen kiváncsi, hogy mit csináltam.
Feltekerés után kivajaztam egy sütőformát (32x10 cm-es) és beletettem a felgöngyölt tésztát és további 40 percig a formában kelesztettem.
A sütőt 200 fokra felmelegitettem és 175-180 fokon sütöttem 35 percig.
Tapasztalatom:
a lisztből (eredeti recept szerint 60 dkg, én 70-et adtam hozzá) visszavennék 5 dkg-ot, s igy 65 dkg-ból készülne az egész.
A másikat pedig a sütésnél tapasztaltam, hogy süthettem volna 40 percig és végig légkeverésessel (160 fokon)
Na de majd ezt is legközelebb. Igy is nagyon finom ize van. El fog fogyni :)