A történet úgy kezdődött, hogy vásároltam egy használt kenyérsütő gépet, kifejezetten csakis dagasztáshoz való használatra. Ez a gép is utazik majd a korábban már elszállított lakás berendezés, felszerelések után, de mielőtt elutazna szerettem volna kipróbálni, nehogy majd az új helyén jöjjenek ki az esetlegesen még nem ismert hibák. Örömmel mondhatom, hogy a gépnek eddig hibáját nem fedeztem fel. Működik, zajtalan és nagyon finomra dagasztja a tésztát. Az első kipróbálás a gépi kenyérsütés volt, de miután nekem nem tetszenek a gépi kenyér formák, ezért valóban csak a dagasztás történt a gépben, a mostani kenyér már a sütőben sült.
Hozzávalók:
Kovász, ami előző este készül el az alábbi összetevőkből.
30 dkg kenyérliszt (ha nincs, akkor a BL 55-ös is jó)
1,7 dl víz
1 dkg élesztő
Ezt a mennyiséget a kenyérsütőgép megdagasztotta. Utána kelesztő tálba rakva egészen másnapig a konyhapulton hagyva érett kovásszá.
Kenyérhez:
Előző esti kovász
30 dkg BL 80-as liszt
1,7 dl víz
3 evőkanál olaj
1,2 dkg só
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
1 dkg élesztő
Elkészítés
Gép dagasztott, majd kelesztőkosárban kelt ----- első 20 perc után gyenge átgyúrás, 30 perces kelesztés. (A kelesztőkosárba én vászonkendőt teszek, belisztezem picit és így tettem bele a kenyértésztát, s a tészta tetejét is picit liszteztem) Amikor duplájára kelt (összesen 50 perc) akkor megformáztam, és simán beleraktam a sütőedénybe. Jelen esetben egy 3,5 literes Ultrapro. A tésztát jócskán bevizeztem. Az ultrapro tetejét rátettem és 50 percig másodkelesztés következett. Ezalatt az idő alatt 250 fokra előmelegítettem a sütőt. 250 fokon 10 percig sült, majd a hőfokot levettem 180 fokra, az időt pedig további 25 percre beállítottam. Egyáltalán nem kell levenni a tetejét. Az idő leteltével tökéletesre sül és már a sütőben elkezd cserepesedni. Amikor kiveszem enyhén spriccelek rá, de nagyon kevéske vizet. Rácson hűl ki.
Azt hiszem a kenyérsütőgép, - mint dagasztó eszköz - is jól vizsgázott, s az eredmény sem maradt el, mert a sokak által úgy kívánt cserepek itt tömegével jelentkeztek.
Természetesen a liszteket lehet cserélni, párosítani. Nem feltétlen kell tiszta fehér lisztből sütni, az eredmény akkor sem fog elmaradni.
Most én próbára teszem a kenyérsütőt, ezért a fehér kenyérrel kezdtem. S minden kezdő kenyérsütőnek ajánlom, ha jó kenyeret szeretne sok éven át sütni, akkor kezdésnek csakis fehér kenyérrel kezdje.
Amikor már érzi a tészta állagát, finomságát, formázhatóságát, akkor lehet változtatni a liszteken.
S íme a kenyérsütőgép, amit dagasztásra vásároltam. Eddigi próba során beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Remélem új gazdája is nagyon fog neki örülni.