2011. július 28., csütörtök

Són sült csirkecombok mézes-mustárosan

 Elég heves egyeztetés előzte meg a kétszemélyes háztartásunkat ennek a sültcsirnének az előkészítése, majd megvalósítása. Oldalborda nem nagyon szereti sülve a csirkét, én meg már a csirkepörköltet unom, párolva meg nem igazán szeretem. Na meg egyébként is a csirkecombok nem az én világom, igy aztán saját magam részére egy jó nagy darab farát bevarázsoltam a combok közé. Nekem a csirke elég lenne, ha szárnyából, lábából és farából állna, a mellét, combokat kiadnám albérletbe :) - nem szeretem.




 A pataki tál tetejébe beleöntöttem 1 kg sót, szépen elterítettem. ráültettem a csirkecombokat és az egy darab farát. Egy kanál mézből, egy kanál mustárból kikevert masszával egy ecsettel jól átkentem a húsokat. Igy hagytam addig, amig a sütő bemelegedett. (kb 20 perc)






Egy óra alatt -közepes hőmérsékletü sütőben- szép pirosra sültek a húsok. Tartármártásban elkevert főtt krumplival és zöldbabbal körítettem, aminek a leírását egy következő posztban hozom.

2011. július 25., hétfő

Banánkrémes tekercs


 Múlt szombaton sütöttem két rúd pávaszemet. Állítólag nagyon finom volt, de olyan rondán nézett ki, hogy még azt sem érdemelte meg, hogy lefotózzam, amit azóta már sajnálok.
Persze nem nyugodtam bele, hogy az így sikerült, ezért ma -lévén itt a tél- bekapcsoltam a sütőt és gondoltam egyet, és egy gyors piskótát összehoztam és bele egy egyszerü, de annál finomabb krémet, Na ez talán már fotogénebbre sikerült :)


A hozzávalók :  7 tojásból piskóta

7 tojás
4 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó
7 kanál cukor
1 teáskanál sütőpor

A tojásokat kettéválasztani, fehérjéből pici sóval kemény habot verni. Menetközben hozzáadni a 7 kanál kristálycukrot.
A lisztbe belekeverni a sütőport és az 1 evőkanál kakaót. Robotgépet kisebb fokozatra állitani és hozzákeverni a kakaóporos lisztet.

Sütőpapirral bélelt tepsibe önteni, 180 fokon 15 perc alatt készre sütni.

Krém:
1 csomag főzős vanilia pudingpor
3 kanál cukor
4 dl tejben sürüre főzve.

Amikor kihült,  2 db jó barnára  érett banánt hozzáturnixoltam.

A piskóta kisült, vizes konyharuhába tekertem, s kb 2 percig benne hagytam, majd megkentem a krémmel, s ujra felhengergettem a piskótát. Ujra betettem pihenni a hütőbe.
Már csak szeletelni és fogyasztani kellett.

Na ezzel már ugy ahogy kiegyeztem :)

2011. július 19., kedd

Zöldparadicsom dzsem

Itt még valamennyire van levelük :(

A mi kertünk sajnos nem gyümölcsösnek és zöldséges, veteményesnek van berendezve, mert egy óriási zsebkendőnyi telken nem lehet csakis egy pihenő kertet kialakítani. Elhatározás kérdése és egy jó döntés, s a paradicsom palánták máris óriási virágcserépben növekedtek, majd virágoztak és termést hoztak.  A szárak és tövek  földdel együtt a komposztálóba kerültek. Majd jövőre újra próbálkozunk, ugyanis egy nagy tő megmaradt, azt nem érte a vihar, mert védettebb helyen volt, azon már szépen érnek a gyümölcsök.

És akkor a recept. Ajánlom ezt mindazoknak akiknek paradicsom ültetvényük van és ősszel már nem érik be az összes gyümölcs, nem kell eldobni, vagy már savanyúságnak is unjuk, elkészíthető belőle a dzsem. Nem fog csalódni benne, aki elkészíti.


1,5 kg zöld paradicsomot mértem le, amelyet jól megmostam, apró cikkekre vágtam és beletettem egy lábasba, kilónként 35 dkg cukrot tettem rá, és aláöntöttem 2 dl vizet. Elkezdtem főzni. Amikor már úgy láttam, hogy a héja is átfőtt (ez kb fél óra volt) hozzáadtam bruttó l kg ízetlen őszibarackot (nektarin), mert megenni nem lehetett, annyira nem volt semmilyen íze.
5 perc főzés után egy botmixerrel áttörtem a paradicsomokat és a barackot, 2 csomag 3:1-ben dzsemfixet hozzáadtam, még 5 perc főzés és irány az üvegekbe.

Isteni finom.
Ha ősszel -a paradicsom leérése után- rakjuk el a dzsemet, akkor nem fontos hozzáadni más gyümölcsöt, úgy is nagyon fincsi.

Zöldbabos sertésszelet párolt rizzsel és egy dij

Nem lehet mindig zöldbabfőzeléket fogyasztani, bár nálam a zöldbab, lehet az leves, vagy főzelék, állandóan ott lehetne a tüzhelyen, benne a fazékban egy jó nagy merőkanál, és lehet az már majdnem fagyott állapotu, én akkor sem raknám el a fazekat, amig lenne benne zöldbab: - csak ennyire szeretem. Tehát nekem jöhet éjjel-nappal, levesnek vagy akár főzeléknek. Most viszont csak pár szál zöldbabom volt itthon, ezért megoldottam egy másik finomságot belőle, és nem is csalódtam.
Nagyon egyszerüen elkészithető ebéd volt, és ez is a félórás elkészitési kategóriába tartozik márcsak azért is, mert én a sertéskarajt egyben le szoktam sütni, amikor kihül, éles késsel vékony szeletekre felszeletelem és 2-2 szeletes csomagokban fagyasztóba rakom, s amikor kell, előveszem. Igy alakult ez most is.
Igy már csak a párolt rizst kellett elkésziteni, valamint a szaftos babot.
A szafthoz parányi vöröshagymát apróra vágjuk, megdinszteljük, egy csipetnyi piros paprikát teszünk bele, és a felszeletelt zöldbabokat két gerezd fokhagymával együtt puhára pároljuk. Amikor már puha egy evőkanál tejföllel  elkeverem. 
A rizst, a hus-szeleteket a tányérra rakjuk, tetejére helyezzük a füszerezett zöldbabokat és már ehetjük is.










És egy díj:
 Petra     és Éva lepett meg  ezzel a kedves kis dijjal, amit innen is köszönök. Petra és Éva  - köszönöm szépen, hogy gondoltatatok  rám. Már rám is szóltatok  újra, hogy nézzek be hozzátok, de ez a fránya időhiány volt  az egyik oka, a másik pedig még mindig az, hogy a blogspot még mindig kreativkodik a blogokon és még mindig nem szeret annyira, hogy mindennap bejussak mindenhova.

Az "arany"-szabály szerint 10 olyan blogtársamnak kellene átadni a díjat, akiket mostanában kezdtem el olvasni. Hát ez az, amit most nem tudok felmutatni, mert egyre kevesebbet tudok "lógni" a neten, igy a blogokon is.

Ezért, ha nem haragszol Petra, akkor átadnám mindazoknak ezt a díjat, akik erre járnak, csak úgy elolvasnak, vagy valamilyen oknál fogva még szeretnek is. Szeretettel adom át a dijat minden kedves olvasómnak, mert én is legalább annyira szivesen olvasom őket is.


Spenótos gombás sült tészta

 Maradékok felhasználása, ugymint: pár darab későn kibujt spenótlevél, fél doboz gomba. Egyikből sem tudtam volna egy kétszemélyre szóló ételt készíteni, de így összevonvan, ez igazán érdekes ízvilágu jó kis sült tészta született.








Hozzávalók és elkészítés

20 dkg spagetti, amit sós vizben kifőzünk.

7-8 levél spenót,
fél doboz konzerv gomba,
1 kisebb fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
só, bors,
1 nagyobb paradicsom
kevés reszelt sajt (kb 5 dkg volt)
1-2 huzás szerecsendió

A vöröshagymát félbevágjuk és szálasan olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a csikokra vágott spenótot, a gombát, majd a cikkekre vágott paradicsomot és a szétnyomott fokhagymát. sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk rá. Fedő alatt jó puhára pároljuk.
Ezalatt az idő alatt a tészta is kifőtt, leszürjük és a dinsztelt hozzávalókkal összekeverjük.
Egy jénaiba az összeset beletesszük, megszórjuk a kevés reszeltsajttal és sütőben kissé átsütjük. Tálaljuk.

2011. július 14., csütörtök

Gyümölcsjoghurtos minifánk

Ilyen sűrűnek kell lennie a tésztának. Hasonlíthatnám a gofri tésztájához, de még annál is kicsivel sűrűbb.



 Csak eddig szabad megtölteni a sütőt a nyers tésztával



5 perc kell egy adag kisüléséhez.

És akkor a recept

20 dkg liszt
13 dkg cukor (ez nagyon sok, iszonyu édes lett)
3 tk. sütőpor,
180 ml őszibarackos joghurtital 
4 evőkanál olaj,
4 evőkanál tej

Az egészet egy jó nagy müanyag kancsóban összekevertem. Azt hittem, hogy majd ebből szépen belecsurgatom a sütőbe. Nem igy lett. Bele kell kanalazni.

Tehát, a sütőt bekapcsoltam, a masszát összekevertem, amikor a zöld lámpa is kigyullad, bespricceltem (az elsőnél) olajjal és kisebb teáskanállal belekanalaztam.
A recept 2 percet ir a sütéshez, de valójában 5 perc szükséges. Megforditani nem kell.

Nagyon jó izü, aranyos kis fánkok, csak durván édesek. Legközelebb 5 dkg cukor is elég lesz, vagy édesítőszer.
A bekevert mennyiségből 5-6 azaz kb 42 db mini fánk sül. (még sül a vége, ezért nem tudom pontosan, de ennyi biztos lesz) Viszont már megkóstoltuk :)

2011. július 12., kedd

Közlemény


július 14-én csütörtöktől USA HÉT lesz  a LIDL-ben


A fánksütő mellett több klassz háztartási dolog lesz kapható, de az ujság szerint ujra lesz MOGYORÓVAJ.

Csütörtökre megrendeltem egy kellemesebb - kánikula mentes - napot, hogy kényelmesen tudjatok vásárolni.
Sok sikert.


2011. július 11., hétfő

Cukkinis tészta

Ma reggel nagyon korán felébredtem, visszaaludni már nem tudtam, igy elővettem a masinámat és gondoltam barangolok egyet a blogokon addig, amig be ne köszönt a reggeli hőség.

Kata konyhájában meg is álltam egy pillanatra, mert valamai csábító dologra találtam.
Két cukkinim arra várt a hütőben, hogy történjen vele valami. Történt is, miután Kata receptjét megláttam. Nem bántuk meg hogy ma ezt ebédeltünk, sőőőőőőt
Kicsit át kellett alakitanom a hozzávalókat, mert nem minden volt itthon, ami a receptben volt, de igy is egyszerüen fantasztikus lett.

Hozzávalók 2 személyre

20 dkg szélesmetélt (házi, saját)

2 kisebb cukkini
10 dkg húsos szalonna
1 nagy gerezd fokhagyma
1 közepes paradicsom
1 teáskanál száritott bazsalikomlevél (nem volt itthon friss)
10 dkg reszelt sajt  
2 dkg reszelt sajt a tészta tetejére
2 dl tejföl  (eredeti receptben tejszin van, de nem volt itthon)
só, bors

A húsos szalonnát apró szeletekre vágtam  és vokban elkezdtem kiolvasztani. A cukkinit meghámoztam, és a hámozóval hosszú csíkokra szeltem. A paradicsomot apró cikkekre vágtam.

A tésztát feltettem főni.

A félig kiolvadt husos szalonnákra rátettem a cukkini csikokat. Pár percig pároltam, hozzáadtam a felszeletelt paradicsomot, sóztam, borzostam. Hozzákevertem a tejfölt és felforraltam, majd száritott bazsalikommal ízesítettem. Megkóstoltam, nem kellett tovább füszerezni. Ekkor a 10 dkg reszelt sajtot hozzáadtam. Összeolvadtak, és a már kifőtt tésztát hozzá is adhattam.
A tányéron megszórjtam a maradék reszelt sajttal.
Isteni finomra sikrült.
Kata köszönöm a receptet.

Elkészítése a félórás kategóriába tartozik.

2011. július 9., szombat

Hőségben - leves helyett


Leves helyett

1 kg nektarin
1 kg zöld –leveses- körte
2 db ananász

Csak az ananászt hámoztam meg, mert annak kissé nehézkes lett volna a héját átengedni a gyümölcsprésen.


Frissencsavarva, lehűtve, leves helyett fogyasztottuk a gnocchni előtt. Ebből a mennyiségből 2,2  liter szintiszta 100 %-os gyümölcslé lett.
A gyümölcspüréből, ami a facsaróban maradt fagyi készült, most hül a hütőben


Juhturós gnocchi



Hozzávalók és elkészités:



1 kg lisztes krumplit  héjában megfőztem és meghámoztam, majd krumplinyomón átnyomtam. Lisztezett nyujtódeszkán szétteritettem, igy hagytam, hogy kihüljön. Amikor kihült hozzáadtam 1 db tojást, egy kevés vajat, és 1 teáskanál sót.

Összedolgoztam, de menetközben folyamatosan adagoltam hozzá tovább lisztet és két evőkanál búzadarát. Addig adagoltam a lisztet, amig összeállt a tészta, de jó puha volt és a kezemtől elvált.



Egy nagyobb lábasban vizet tettem fel forrni, amig a víz melegedett, addig a gnocchikat megformáztam. A tésztából maréknyi gombócot elvettem, majd kisodortam hosszu rúd formára és kb 3 cm-es darabokra elvágtam.

Jött a türelemjáték.    Egyenként villával megbordáztam a gnocchikat.

Forró lobogó vizben addig főztem, amig feljöttek a víz tetejére.

Leöblíteni nem szabad, mert akkor nem ragad rá tökéletesen amivel tálalni szeretnénk.

Én ebben az esetben juhturóval, tejföllel, és kisütött húsos szalonnával tálaltam.



2011. július 5., kedd

Mézes-mustáros pangasius párolt zöldségekkel

1 nagy kanál mustár, 1 nagy kanál méz keverékével a két nagy pangasius halfilét bekentem, amit előtte parányit megsóztam mindkét oldalon. Sütőpapirral bélelt tepsire tettem és sütőben 180 fokon 7 perc alatt elkészítettem.

Köretnek egy jó nagy marék mexikói zöldségkevréket megpároltam, utólag ízesítettem parányi sóval és kevés ráreszelt szerecsendióval.

Ez az étel a 20 perces elkészités ketegóriájába és a fogyókurázók étrendjébe tartozik :) :)