A leves:
2024. február 15., csütörtök
Napi menű - Zöldség leves, sajtos ropogós
2024. február 5., hétfő
Előtésztás fél barna kenyerem
Előtésztás félbarna kenyerem
Előtészta:
250 g BL 55-ös liszt
250 g langyos viz
2 evőkanál olaj
4 dkg élesztő
Kenyérsütést megelőző este készül. Mindent összekeverni egy fakanállal. Nejlonnal az edényt letakarni, gumival erősíteni, ne szaladjon le a tálról a nejlon. Reggelig pihen a konyhapulton.
FŐTÉSZTA
30 dkg teljeskiőrlésű liszt (TESCO-s)
10 dkg zabpehely liszt (szintén TESCO-s)
60 dkg OO-ás (Pizza) liszt
40 g parajdi só
40 g sikér
3 evőkanál olaj
5,1 dl langyos viz
A sót a lisztbe belekevertem, s utána hozzáadtam a többi anyagot, és az előtésztát is.
Dagasztógép 15 percig dagasztott.
- Tésztát kivettem, parányi olajjal a kelesztőtálat kikentem, s a nyers tésztát belehelyeztem.
- 30 percenként hajtogattam (pici átmozgatás ) 3-szor
A harmadik hajtogatás (pici átmozgatás) után 2 db hosszúkás tepsit picike zsírral kikentem, a kettőbe vágott tésztát lazán megformáztam, s a tepsiben még 30 percig pihentek. 20 perc után a sütőt 220 fokra elő melegítettem.
35 perc alatt sültek.
A tepsiből kiborítottam, s még 200 fokon 5 percig kaptak egy pici pirítást, hogy az alja is olyan szép legyen, mint a teteje.
2020. november 19., csütörtök
Az én briósom
2020. november 17., kedd
Fornetti pogácsa
Fornetti pogácsa
- Hozzávalók
- 1 kg finomliszt
- 1 púpozott ek só
- 175 gr tejföl
- 4 tojás sárgája
- 20 dkg margarin
- 2 dl tej
- 1 kk cukor
- 5 dkg élesztő
- A lekenéshez:
- 5 dkg lágy, puha margarin
- A tetejére
- 1 db felvert tojás
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés
Egy dl langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. A sót hozzá keverjük, majd a többi hozzávalóval könnyű tésztát gyúrunk. Lisztezett munkalapon jó vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük a puha margarinnal, majd feltekerjük,mint a bejglit. Fél órát pihentetjük.
Ezután 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, felvert tojással lekenjük ,reszelt sajttal megszórjuk.
Pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk. 20 percet hagyom kelni.
Figyelem! Hőfok nagyon is sütőföggő !!
Ha előmelegitett sütőben sütjük, akkor 200 fokra,alsó-felső sütésre állítva . 15 perc után visszavettem a hőt 180 fokra és készre sütöttem. (Ez az eredeti receptben van így)
Nálam: 200 fokra előmelegitett sütőben 200, a második és a további tepsiknél már csak 180 fokon és 15-18 percig sült.
2020. november 3., kedd
Zöldséges fasírozott
2020. november 2., hétfő
Natúr csirkemell
Másnap ebéd előtt 10 perccel hozzáfogunk sütni. Pici serpenyőben még kevesebb olajat hevítünk. A hús szeletek mindkét oldalát 1-1 perc alatt megsütjük.
2020. október 31., szombat
Hajtogatott tepertős pogácsa
20-20 perc pihenés után ezt a hajtogatást még kétszer ismételjük.
Hagyjuk 40 percig pihenni. Ezután kinyujtjuk 2 cm vastagságúra. Éles késsel bevagdossuk, kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapirral bélelt tepsire rakjuk. Tetejét tojással megkenjük és a tepsin hagyjuk még 20 percig. Közben a sütőt felmelegitjük 200 fokra.
Sütés előtt mégegyszer lekenjük tojással és betesszük a sütőbe. 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
2020. október 29., csütörtök
Brassói aprópecsenye pulykából
Brassói aprópecsenye pulykából