Ez a kifli ugyan már egy hónapja készült, de teljesen úgy emlékeztem, hogy posztoltam is. Ma mindhiába kerestem sehol sem találtam. S mivel elég sokan kérték a receptet: íme elhoztam az én igazi békebeli natúr és sós kiflijeimet.
Előző napi kovász, ami a következőkből áll össze:
3 dl víz,
300 g finom liszt
2 evőkanál olaj
2 evőkanál olaj
5 dkg friss élesztő
Ezeket egy tálban fakanállal összekeverni, tál tetejét befedni vagy letakarni, s konyhahőmérsékleten hagyni. Jó meleg helyen felfut a kovász, majd visszaesik, de ez így a természetes.
(NEM kell hűtőbe rakni a kovászt)
(NEM kell hűtőbe rakni a kovászt)
és akkor a további hozzávalók (másnap)
az összes kovász +
1,20 kg finom liszt, (Szatmári)
5 dl víz,
5 dkg só,
5 dkg só,
25 g (2 ek) olaj. (ha valaki még fokozni szeretné az ízeket, akkor 5 dkg puha vajat is adhat hozzá)
Dagasztógép megdagasztja.
Kelesztőkosárban 2 x 30 percig pihen, félidőben kissé átmozgatom a tésztát.
Második pihentetés után lemérem a tészta mennyiséget, elosztom annyival, ahány db kiflit szeretnék sütni belőle. (jelen esetben 16 db lett) Tehát 16 gombócot formálok belőle, letakarom és 10 percig pihentetem, majd egyenként kinyújtom, olyan esőcsepp formára, és a felém eső szélesebb részénél kezdem feltekerni úgy, hogy a két szélét kb 1-1 cm-re behajtom, hogy ne nagyon csücskös legyen a vége.
Kelesztőkosárban 2 x 30 percig pihen, félidőben kissé átmozgatom a tésztát.
Második pihentetés után lemérem a tészta mennyiséget, elosztom annyival, ahány db kiflit szeretnék sütni belőle. (jelen esetben 16 db lett) Tehát 16 gombócot formálok belőle, letakarom és 10 percig pihentetem, majd egyenként kinyújtom, olyan esőcsepp formára, és a felém eső szélesebb részénél kezdem feltekerni úgy, hogy a két szélét kb 1-1 cm-re behajtom, hogy ne nagyon csücskös legyen a vége.
(Vagy a másik, a könnyebbik formázással:
A tésztát két gombócra osztom és 1-1 szép nagy kört nyújtok belőlük. A kerekre nyújtott tésztát egyenként 8 felé felszeletelem, pizzavágóval, vagy egy jó éles késsel. Itt is a szélesebbik felénél elkezdem feltekerni)
Arra ügyeljünk, hogy a feltekert kiflinek a vége az mindíg alúl legyen, mert akkor sűlés közben nem fog szétnyílni.
Fóliával bélelt tepsire rakom és 60 percig ujra kelesztem. 40 percnél bekapcsolom a sütőt. Előmelegitem 200 fokra és beteszem mindkét tepsit. Légkeveréssel 200 fokon 10 percig, majd további 8-10 percig 170 fokon sütöm. Elképzelhető, hogy félidőben a két tepsit meg kell cserélni. Természetesen a hőfok sütőfüggő, de gondolom mindenki ismeri a saját sütőjét.
Rácsra szedem és kihütöm a kifliket. Mielőtt beteszem sülni, jócskán lespriccelem a kifliket,
de úgy, hogy a tepsiben áll alattuk a víz. s még a sütő aljába is teszek kis edénybe vizet gőznek. (kb 1 - 1,5 dl-t)
de úgy, hogy a tepsiben áll alattuk a víz. s még a sütő aljába is teszek kis edénybe vizet gőznek. (kb 1 - 1,5 dl-t)
20 perc izgalom és várakozás a sütő előtt, s máris élvezhetjük ezt a nagyon finom -tényleg békebeli- kifliket.