2015. június 27., szombat

Csírkecomb baconben, a tavasz ízeivel

Szeretnél egy főzéssel két finom ebédet tálalni a vasárnapi asztalra? Itt a lehetőség, hogy megmutassam, hogyan szoktam a levesigényemet úgy megoldani, hogy azt senki se vegye észre, mert csak én vagyok ennyire leveses. S tőlem lehet, hideg, lehet meleg a húsleves bármikor jöhet.
 
Szóval az mindíg úgy kezdődik, hogy én húslevest szeretnék, na de egy csomagban csak 2 db dupla csirkecomb volt.
 
Nem fogott ki rajtam. A két dupla combot előfőztem egy kicsit levesben, majd jöhetett a főmenű!
 
Az előfőzött csirkecombokat bacon szalonnával betekertem, s grilltepsire raktam. Amíg a combok grilleződtek, addig elkészült a köret is, ami nem más, mint
 
egy nagyon finom -kora nyári- köret, azaz az újburgonya, sok sok apróra vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával.
A burgonyákat apró kockára vágjuk, s figyeljük fővés közben, hogy idejében levegyük a tűzről, tehát még olyan roppanósak maradjanak.
Egy serpenyőben egy jó nagy kanál kacsazsírt (esetleg mangalica zsírt) felolvasztunk, ráteszünk egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemlevelet, 2 cikk zúzott fokhagymát. Pár pillanatig összepirítjuk és rárakjuk a burgonyákat. Összekeverjük és 4-5 perc alatt el is készül a finom köret.
 
 
A tavasz, a kora nyár legfinomabb savanyúságával, kovászos uborkával tálaljuk.

2015. június 25., csütörtök

Töltött tök

Itt az ideje a tökös ételeknek. Tökfőzeléknek indult, de vagy tök nem volt, vagy kapor nem. A kapor most is a kovászos uborkába került, így sikerült, hogy a főzelék helyett, inkább a töltött tököt választottam, amit igazán nem bántunk meg. Így aztán a levesben főtt 3 db japán kakas melle is felhasználásra került.
 
 
Hozzávalók és elkészítés
 
2 db közepes kis tök
3 db kicsi (japán) csirke mell -levesben főzve-
20 dkg kockázott bacon szalonna
16 szelet bacon szalonna csík
só, (óvatosan, mert a tök is besózásra kerül)
bors
8 kockára vágott füstölt sonkás sajt

 
A tököket felkarikázzuk, meghámozzuk, kicsit körbe sózzuk kivül belül és kb fél órára félre tesszük. Addig a tölteléket összeállítjuk.
 
Töltelék
a 3 db japánkakas -levesben megfőzött- mellét késes aprítóban összezúzzuk, kevés borsot, sót,  adunk hozzá. (Nem kell nagyon fűszerezni, mert a levestől már kapott egy finom  ízt)
Egy tálba kirakjuk a csirkemelleket, hozzákeverjük az apróra vágott bacon szalonnákat.
A tök karikákat leöblítjük a sótól, kibélelünk minden karikát 2 db bacon szalonna csíkkal és a töltelékkel betöltjük.
 
 20 dkg füstölt sonkás sajtból kockákat vágunk és ezt rakjuk a tetejére.
 

A kilógó bacon szalonnacsíkokat ráhajtjuk. Előmelegítet sütőben addig sütjük, amíg a tök elkezd picit zsugorodni, a sajt olvadni, és a bacon kissé rásülni a töltelékre.
 
Utólag jöttem rá, hogy egy kis kaporszósszal milyen isteni finom lett volna, de majd legközelebb.
Azért így is nagyon ízletes volt.

2015. június 24., szerda

Lecsós marhaszelet

 Ha nyár, akkor lecsó, de minden mennyiségben ám. Akár napi szinten is. Lecsó natúran, lecsós marhaszelet, lecsó lecsóval.............. mindegy, csak lecsó legyen,
 
Most Lecsós marhaszelet (szürkemarha) tarhonyával, a ház urának kedvére.  Én egy kicsit bűnöztem a tarhonyával, de azt hiszem ennyi kis "fájdalom" belefér az életünkbe. (Néha kell bűnözni, hogy vezekelni tudjunk) :-)


Ebből a nagy darab húsból szép szeleteket vágunk, s személyenként 2-2 szeletet készítünk el lecsós, tarhonyás körettel.

 
Szükségem lesz a következő napokban húsleves alapra, ezért aztán két legyet egy csapásra......
4 egyforma szeletet vágtam, és mint egy húslevest feltettem főni nagyon alacsony hőfokon.
A levest teljesen bezöldségeltem, fűszereztem.
(sárga répa, fehér répa, zeller gumó, vöröshagyma, fokhagyma, köménymag, fekete egész bors, szerecsendió, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 db zellerlevél, só) Még tehetünk bele karalábét, lestyánt. Ezek nekem most nem voltak itthon, de ettől függetlenül lett egy nagyon finom marha húsleves.
 
 
Addig főztem alacsony hőfokon, amíg a hús majdnem puhára főtt.
Amíg a hús fő, addig elkészíthetjük a lecsót is.
A lecsóból is nagyon sokat készítettem, mert natúran is szerettünk volna fogyasztani belőle.
 
3 kg zöldpaprikát
2 kg paradicsomot
5 nagy fej fehér hagymát
 
megtisztítottam. (a hagymáról leszedtem a héját, kicsi aprítóban összezúztam. A paprikákat szeletekre vágtam. A paradicsomokat ketté vágtam, kiszedtem a zöld közepét belőle és még a fél paradicsomokat is félbe vágtam.
Egy serpenyőbe 2 evőkanál mangalica zsírt olvasztottam. Először a feldarabolt zöldpaprikákat tettem a zsírra. Kicsit megpirítottam. Utána a tetejére rászórtam a sok-sok fehérhagymát, és megsóztam, majd  fedővel letakartam. fél óráig pároltam, utána hozzáadtam a feldarabolt paradicsomokat, és fedő alatt puhultak tovább a serpenyőben. Amikor már a paradicsom kezdett egy kis levet ereszteni, a fedőt levettem a serpenyőről és hagytam, hogy szépen főjje el a levét. A sok-sok hagymától nagyon finom sűrű lecsó született.
 
 
Itt még gőzölög a tűzhelyen a hagyma a paprika (fehér és erős). Várja a paradicsom szeleteket.
 
Amikor a lecsó is már majdnem elkészült, egy kisebb lábasban 1 evőkanál mangalicazsíron kissé megpirítottam 6 evőkanál tarhonyát. Ahogy már kezdtek pirulni, felöntötem dupla mennyiségű vízzel, megsóztam. Megkavartam, a fedőt rátettem és néha ránéztem. Alacsony hőfokon főtt. Amikor már elfőtte a levét, elzártam alatta a tűzet és szépen megpuhult.
 
 
A hús megpuhult. Az elkészült lecsó tetejére helyeztem a szeleteket és még lefedve kb 10 percig alacsony hőfokon összeértek.
 
 
 
Tálalás következett. S íme így néz ki a mi lecsós marhaszeletünk tarhonyával.

 


2015. június 14., vasárnap

Szürkemarha (vegyes húsból) pörkölt

Már az ököruszály levesnél említettem, hogy miért is érdemes termelőtől (és nem a hentespultról, vagy a multikból) vásárolni. Még ebben a hőségben is csodálatos friss húshoz jutunk, ha jól választjuk meg a vásárlás helyét.

 
Több kiló szürkemarha húst vásároltam, amiből készült (marhafarokból) ököruszályleves, hátszínt, amit még ezután fogok feldolgozni, és vegyes húst, amiből a fenti pörkölt is készült.
 
 
Hát nem gyönyörű? - de igen! és ezt csakis úgy érjük el, ha éjszakai friss vágásból már kora reggel az asztalunkon van a hús és válogathatjuk, hogy melyik részéből mi készüljön.
 
Hozzávalók és elkészítés
 
1,5 kg szürkemarha vegyes hús (pici csontok és belsőségek)
3 nagyobb fej vöröshagyma
1 teáskanál köménymag
3 db kisebb paradicsom
1 óriási nagy fehér paprika
1 db jó erős zöld paprika
5-6 cikk fokhagyma
1 kisebb evőkanál őrölt  fűszerpaprika
1 jó nagy evőkanál mangalica zsír
 
A húst megmossuk, feldaraboljuk és amíg az alap elkészül addig hideg vízben tartjuk.
 
A mangalica zsírt felolvasztjuk, a vöröshagymát (aprítóval) összevágjuk és megfonnyasztjuk a zsíron.
Hozzáadjuk a félbe vágott paradicsomokat, a negyedekbe vágott zöldpaprikákat, a fokhagymát, a köménymagot. Fedő alatt tovább pároljuk,  megsózzuk.
Amikor már szépen üvegesre párolódott, botmixerrel összezuzzuk.
Beletesszük a feldarabolt húsokat és fedő alatt félkészre főzzük. Ekkor tesszük rá az őrölt piros fűszerpaprikát. Összeforgatjuk a hússal és lefedjük. Alacspony hőfokon készre főzzük.
 
 
Ki hogy szereti, akár frissen sült házi kenyérrel lehet tunkolni, vgy esetleg burgonyakörettel tálalni.
 
 

Ököruszály leves

Csodálatos szürkemarha húshoz jutottam. Természetesen gazdálkodótól, éjszakai friss vágással, ami megfizethetetlen, mert tudom, hogy honnan vásároltam, tudom, hogy a legfrissebb húshoz jutottam és még sorolhatnám előnyét, hogy miért érdemes így vásárolni.  (Ezt a termelőt megtartom magamnak és ajánlom másoknak is)
Már annyit csalódtam az árúházak, hentesek pultjain szemembe kacsintgató húsokban, hogy végérvényesen megfogadtam, soha többet! Vásárlás (s még az ára is kedvezőbb, mint a multiknál) csakis gazdálkodótól, kistermelőtől. Így történt ez most is, de álmomban sem gondoltam arra, hogy mostanában szürkemarhát fogunk fogyasztani. Hozzájutni ugyanis nem annyira mindennapi!

 
Hozzávalók és elkészítés

1,5 kg marhafarok(ököruszály), (ez egy egész marhafarok)
5-6 szál  sárgarépa,
3 szál petrezselyemgyökér,
1 kiksebb zeller,
1 paszternák, (opcionális)
1 kisebb karalábé
1 fej hagyma, (csak megmossuk, de nem szedjük le a héját
1 fej  fokhagyma,
2 db zellerlevél
1/2 evőkanál mangalica zsír
só,
szemesbors,
köménymag,
2 szál lestyán
csipet szerecsendió
 
Elkészítése:
Az ököruszályt megmossuk, a csigolyáknál feldaraboljuk és szárazra töröljük. (Nekem még azaz előnyöm is meg volt, hogy feldarabolva kaptam)
A zöldségeket és a hagymákat megtisztítjuk, megmossuk. Egy tepsit kikenünk mangalica zsírral, beletesszük a marhafarkot, a sárga- és fehér répát, valamint a további összes zöldségeket. Megszórjuk sóval és átforgatjuk, hogy mindenütt érje a zsír.
Forró sütőbe rakjuk és 10-15 percig maximum hőfokon sütjük vagy addig amíg kissé megpirulnak. Kivesszük a sütőből, berakjuk egy fazékba. A tepsibe öntünk kb  2 dl vizet, felforraljuk és a pörzsanyagot is felkaparjuk benne, majd beöntjük
a fazékba. Hozzáadjuk a többi zöldségeket. Legalább 5 liter  vízzel felöntjük és elkezdjük főzni..
Miután felforrt,  leszedjük a habját, hozzáadjuk a szemesborsot, köménymagot, szerecsendió-reszeléket megsózzuk és lassú lángon, épp csak gyöngyözve főzzük 5-6 órán át. Ezután kb  15-20 percre félretesszük, majd kivesszük a zöldségeket  és a húst. A levét átszürjük (ha szükséges) Én kuktában szoktam főzni, nagyon alacsony hőfokon és soha sem habzik, tehát nagyon szép tiszta a leves, szűrni nem kell.)
Általában cérnametélt tésztával tálalják. Mi úgy szeretjük, ahogy a marhafarok megfő a levesben és csupán zöldségekkel tálaljuk. (Nem "rontjuk" el a tésztával :-) )