Másfél litert készítettem ebből a finomságból. Igen, igen, lehet, hogy már mondja is valaki, hogy mi a csudának ilyen sokat? --- hááááát mert jön a karácsony, itt van az apró ajándékok elkészítésének ideje. S nem utolsó sorban azért, mert nagyon, nagyon szeretjük. S nem csak húsok mellé, de még egy-egy fagyihoz, vagy édességhez is el tudom képzelni, annyira finomra sikeredett.
2010. november 30., kedd
Balzsamecet krém
Másfél litert készítettem ebből a finomságból. Igen, igen, lehet, hogy már mondja is valaki, hogy mi a csudának ilyen sokat? --- hááááát mert jön a karácsony, itt van az apró ajándékok elkészítésének ideje. S nem utolsó sorban azért, mert nagyon, nagyon szeretjük. S nem csak húsok mellé, de még egy-egy fagyihoz, vagy édességhez is el tudom képzelni, annyira finomra sikeredett.
Sonka tojással
Melegszendvics reggelire
Zöldséges rakottas
Karfiol, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kelbimbó
A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedtem, a répákat karikára vágtam. Forrásban lévő sós vízben előfőztem. Kb 5-7 perc. Jó ha olyan kis roppanósak maradnak a zöldségek. Leszürtem a zöldségeket és egy jénai tálba szépen leraktam.
Egy nagy pohár tejfölbe (4,5 dl) belekevertem 2 db egész tojást, pici sót, és egy mokkáskanál citromborsot. Rálocsoltam a zöldségek tetejére és forró sütőben kb 20 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Bármilyen zöldséggel el tudom képzelni. Nagyon-nagyon fincsi volt.
Tejszínes gombamix szélesmetélttel
Egy kis házi tészta
Az én nyújtó gépem többfunkciós: cérnametélt, fodrosmetélt, szélesmetélt, derelye és ravioli készíthető vele. Igy aztán sok-sok fajta tésztát készítettem nemcsak magunk részére, de a családot is elláttam, mindnyájunk örömére :-)
Graham kenyér - tupperben
Nagyon rég "jelentkeztem", de sajna megvannak a nyomós okai. Ma aztán úgy döntöttem, hogy megpróbálok egy pár elmaradásomat bepótolni, mert a receptfüzetem helyett ma már én is a blogot használom, ugyanis ide gyüjtögetem saját receptjeim. Igyekszem gyorsan lejegyezni, nehogy elfelejtsem :-)
Mi is kellett ehhezt a graham kenyérhez - ami éppen tegnap sült ki?
3 dl víz
0,5 dl olaj
30 dkg BL 80-as liszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg graham liszt
30 dkg élesztő nélküli kovász (a kovász is grahamlisztből készült)
1,5 nagy mérőkanál só (kenyérsütőhöz tartozó müanyag kanál)
1 kis mérőkanál barna cukor
2 dkg élesztő
késhegynyi askorbinsav
2 evőkanál burhonyapehely
Elkészítése:
A vizet és az olajat a kenyérsütőgép üstjébe tettem.
A liszteket, a sót, a burgonyapelyhet jól összekevertem és ráöntöttem a folyadékra, majd hozzáadtam a grahamlisztből készült kovászt.
Az egész tetejére (kovásszal ne érintkezzen) rámorzsoltam az élesztőt és az egyik lisztes sarokba szórtam a cukrot.
A gép 20 percig dagasztott, utána kikapcsoltam, a tetejét lehajtottam és még 20 percig otthagytam kelni a tésztát. Ezután kivettem az üstből, kicsit átforgattam, és kelesztőtálban 40 percig duplájára kelt.
Kivettem a kelesztőtálból, megformáztam és elhelyeztem a tupper kenyérsütőedénybe, ahol szintén kb 40 percig tovább kelt.
A tészta tetejét egy éles pengével bevagdostam. Hideg sütőben kezdtem el a sütést. Végig 180 fokon kelt és sült a kenyérkém. 35-40 perc kell ehhez a színhez.
Természetesen ezek az idők az én villanytüzhelyemhez adottak. Nyilván minden tüzhely más, és más hőfokon süt, ezt azért figyelembe kell venni.
Az első kovászom 2010. május 28-án készült, azóta csak szaporítom, s óriási csodát tud müvelni a kenyérrel.
Egy jól zárható müanyag dobozban hütőben tartom a kovász a következő sütésig. Kenyérkészítéskor már nem nagyon méregetem, csak hozzákanalazom a liszthez. Legalább egy jó evőkanálnyi kovászt hagyok a dobozba, s ehhez 2 dl vizet öntök, majd 20 dkg lisztet (mikor milyet) keverek hozzá. 2-3 óráig kinnhagyom a konyhapulton, majd a hütőszekrényben várja a következő sütést.
2010. november 9., kedd
Rakottkrumpli és egy megszokott kenyér
2010. november 4., csütörtök
Almás-pudingos - vagy pudingos almás ? :))
Amikor az első tészta kisült, elkezdtem rárakni a pudingos almát, s ahogy a második tészta is elkészült, azonnal ráhelyeztem a töltelék tetejére.
2010. november 3., szerda
Rösti vacsora minden mennyiségben...........
Amig a masszát elkészítettem, a tea is kifolyt és az olaj is felforrósodott, amibe a masszákból egy jó kanálnyit tettem. Lenyomkodtam a serpenyőben egy kicsit, és gyorsan mindkét oldalát megsütöttem.