Pár szem paprikamagot kaptam még az év elején úgy kb január vége február eleje környékén. Először a magvakat egyenként elültettem kis palántázó edénybe, majd amikor ilyen nagyok lettek, átkerültek virágcserépbe. A paprika neve ANTILLÁK-i erőspaprika.
Szabadföldben még ennél nagyobbra is megnő. Nagyon bőtermő. Egy tövön akár 20-25 db paprika is megterem. Alíg hogy lehullajtja a virágát 2-3 napon belül már elég nagy paprikák látszanak rajta. Hamar növő. Ha erős paprika krémet - erőspistát - szeretnénk készíteni belőle, már akkor elkezdhetjük, mielőtt elkezd beérni. Így zöld színű krémünk lesz. Én megvártam amíg beérik.
Az én paprikáimat kora nyáron kétszer is elverte a jég, de azért annyi mégis termett, hogy egy kevéske magokat is ki tudtam vonni belőle és még egy jó kis üveg erőspista is készült.
A kezemre jó vastag gumikesztyűt húztam és így fogtam hozzá a paprikák felszeleteléséhez és a magok eltávolításához. Még így sem tudtam megúszni, hogy ne "sírjak" Gumi kesztyűn keresztül lehetett "élvezni" az erősségét.
25 dkg erős paprika,
5 dkg vöröshagyma (jobb lett volna sonkahagyma, de nem volt itthon)
15 dkg pritamin paprika
5 dkg só
Mindezeket botmixerrel összezúztam és jócskán összekevertem. Először gondoltam, hogy külön teszem a sárgát, külön a pirosat, de meggondolva magam mégis egy üvegben landoltak.
Attól függetlenül, hogy a két színű paprikát összekevertem, még így is nagyon szép színe lett.