2009. november 29., vasárnap

Lekváros bukta

Ennek a lekváros buktának a receptje már ősrégen a recept-táramban van és mint kelt-tészta alapnak használom. Amikor olvastam Limarad oldalán a lekváros buktáról és láttam a fotót, elhatároztam, hogy na ez a bukta kell nekem :-) Mint kiderült tényleg egyforma a két recept, de azért egyetlen kivétel mégis van, s én ezt most ugyanugy változtattam meg, ahogy Limaránál láttam, illetve olvastam. Az olvasztott vajat valóban csak a dagasztás legvégén adtam hozzá. Valóban sokkal finomabb igy és sokkal foszlósabb lett a bukta tésztája. (El is fogyott az egész a mai gulyás-leves után) :-)

Egyetlen problémám van még, hogy eléggé uj a sütőm (bár ugyanaz, mint az előző), de már másik sütésnél is tapasztaltam, hogy inkább a légkevereséses sütést kell választanom és nagyon alacsony fokozaton.
Hozzávalók:
60 dkg liszt

csipet só
3 ek. cukor
2 tojás sárgája
1 tojás
3 dl tej
6 dkg olv. margarin
2,5 dkg élesztő
lekvár a bukták töltéséhez.

a másik gondom, hogy a fotóapprátomat megbabráltam és nem sikerültek igazán jóra a fotók, de ha az ízüket kellene elmesélni, akkor arra egy szó van: fantasztikus.
Elkészitése:
Az élesztőt pici cukorral és langyos tejjel felfuttattam.
A többi hozzávalót egy tálban összekevertem, hozzáadtam a felfuttatott élesztőt és jócskán "kipofoztam" kézzel (bár ma kétbalkezes voltam, vagyok, mert tegnap leégettem a tenyerem)
Kelesztőtálban jó duplájára kelesztettem.
Kinyujtottam és kb 8x8 cm-es darabokra szabdaltam, lekvárral megtöltöttem, kivajazott zománcos tepsibe raktam, letakartam és 30 perc pihentetés után tojásfehérjével lekentem.
180 fokosra előmelegitett sütőben 20 perc alatt sült ilyenre.
Legközelebb légkeveréssel (180 fokra felmelegitve) 150 fokon fogom megsütni, hogy olyan szép világos legyen, mint a Limara buktái.

Mákos bejgli


Elkezdődött a karácsonyi bejglisütés ideje, márcsak azért is, mert egyszerre -egy adag receptből- 4 rúd készül, de minimum egyet mindig végigkóstolunk, igy csak hármasával jutnak be a fagyyasztóba.

A mákos és diós bejgli receptjét és elkészitését  ITT találod
Most a mákos bejgli töltelékét annyival egészitettem ki, hogy egy jó nagy marék vegyes aszalt és kandirozott gyümölcsöt is adtam hozzá. Egyáltalán nem rontott rajta :-)

2009. november 28., szombat

Tejszines tojáspörkölt, lilahgymás nokedlivel


Egy nagyon szeretett, de eléggé régen főzött finom kis -egyszerü, olcsó és egészséges- ebéd, ami ráadásul fél óra alatt elkészül, s nagyon-nagyon imádjuk.
S amikor eljön az ősz, a megfázós időszakok, akkor szoktam egyre többet előszedni a sok hagyma, savanyukáposzta, és egyéb vitaminforrás bevitelét a szervezetbe.
Hát most gondoltam egy nagyot, és még a nokedli tésztájába is raktam jócskán, apróra vágott "édes" lilahagymát. Fenséges íze lett.
Hozzávalók a pörkölthöz:
6 db főtt-tojás
1 jó nagy fej lilahagyma (fele)
2 evőkanál olaj
só (izlés szerint)
1 tk piros füszerpaprika
Szerecsendióból két huzás a reszelőn, éppen csak pár morzsa
2,5 dl tejszin (tejföllel készitem mindig, -ilyenkor 2 dl- de most éppen volt egy felbontott tejszinem, nem lett rosszabb tőle)
Elkészitése:
Egy serpenyőbe az olajon megfonnyasztottam az apró kockára vágott lilahagymát, megsóztam, belereszeltem a szerecsendiót. Félrehuztam és beletettem a piros füszerpaprikát és hozzáadtam a tejszint (tejfölt). Elkavartam és nagyon alacsony lángon addig főztem, amig jól besürüsödött.  (kb 6-7 perc)

Amig a hagyma dinsztelődött az olajon, addig egy lábasba már feltettem a nokedlinek való főzővizet, amibe 1 tk sót, és 1 evőkanál olajat tettem.
Gondoltam egy merészet és a nagy lilahagyma másik felét nagyon apróra összevágtam és a nokedli tésztájába belekavartam.
A nokedlihez:
2 db tojás,
1 mk só (ennyi kell, mert a hagyma édes)
1 dl viz
liszt, (most nem mértem) de annyi, hogy egy jó -nem sürü- nokedli tésztát kapjunk.
s végül belekavartam a nagyon apróra vágott lilahagymákat.

A tojások tejszines szaftja kellően összeforrt, s igy a félbevágott főtt-tojásokat beletettem, s egy rottyanás, s máris kész.
Jöhet a nokedli kifőzése. A viz már forr, s a nokedli szaggatóban a tészta. 3-5 huzás és a nokedlik a vizben vannak.
Amikor minden nokedli feljött a viz tetejére, már szürtem is le és a
TÁLALÁS következett.
Jaj de  fincsit ettünk :-)

2009. november 27., péntek

Sárgaborsópüré sült virslivel és lilahagyma karikákkal


Ma már egy kis főzelékre vágytunk, de olyanra, ami nagyon hamar elkészül.
S jött az ötlet: Sárgaborsó főzelék (pürésitve), sültvirslivel és sült édes lilahagyma karikákkal.
Hozzávalók:
25 dkg felesborsó
1 jó nagy evőkanál sómentes ételízesítő

szerecsendióból egy huzás a pici reszelőn. (csak épp pár morzsa)
picike bors
1 gerezd fokhagyma (csak azért, hogy egy kicsit pikáns legyen)
3 pár virsli karikára vágva
1 nagy fej édes lilahagyma
nagyon kevés olaj a lisztbe forgatott hagymakarikák kisütéséhez,
1 fél mk piros füszerpaprika az olajba, amiben megforgattam a legvégén a virsliket.

Elkészitése
Először is az édes lilahagymát karikákra vágtam, besóztam, picit állni hagytam, majd lisztbe raktam. Addig maradt a lisztbe, amit a borsó elkészült.
A felesborsót előző este átmostam, s a végén langyos vizbe tettem, s reggelig jól megpuhult.
Ezt csak azért csináltam most igy, mert nagyon kevés időm volt az ebédkészitésre.
Egy kisebb (1,5 literes) lábasba beletettem a már jól megdagadt borsót, az ételízesitőt, 1 tk sót (van aki ennél sósabban szereti, az természetesen picivel többet, de kóstolni kell)
Kb 15 perc alatt teljesen megpuhult a borsó.
Ezalatt az idő alatt a sóban megpuhult, lisztben pihent hagymakarikákat egy serpenyőbe -forróra hevitett- olajban pillanatok alatt kisütöttem. (jó ropogós lett)
Kiszedtem a hagymákat az olajból, félrehuztam a serpenyőt és beletettem egy parányi piros füszerpaprikát, majd a karikára vágott virsliket.
Visszatettem a tüzre és 1 perc alatt átforgattam.
A megpuhult borsót botmixerrel feldusitottam és tálaltam.
Ez az ebéd előkészitéssel együtt kevesebb, mint fél óra alatt elkészült.


2009. november 26., csütörtök

Tk rozskenyér


Amire eddig nagyon vártam: - hogy ilyen szép lukacsos - teljes kiörlésü rozskenyér kerüljön az asztalunkra.
A kenyér rozskovásszal készült.
Kovászhoz:
Hozzávalók és elkészités:
1 dl tejbe
1 kk cukrot
2 dkg friss élesztőt és
10 dkg világos rozslisztet
galuskasürüségü tésztává kevertem.
A tetejét jócskán megszitáltam liszttel és 20 percig állni hagytam. Szépen megrepedezett a teteje és ekkor már adható volt a kenyér hozzávalóihoz.
Hozzávalók a kenyérhez:
60 dkg kenyérliszt
10 dkg teljes kiörlésü rozsliszt
20 dkg áttört főtt burgonya
15 gr sikér
3,5 dl viz
1,2 dkg só
2 dkg élesztő
Elkészitése:
A kovászt és a kenyérhez valókat dagasztógép edényébe helyeztem és 15 perc keverés, majd 10 perc dagasztás után jócskán lisztezett kelesztőtálban 50 percig kelesztettem.
Amikor jó duplájára kelt, lisztezett nyujtólapon kettévágtam és mindkét adagot megformáztam. Formába helyeztem. Sütőzacskóba huztam és 50 percig kelesztettem.
(35 perc után bevágtam és közben a sütőt is bekapcsolatam, s 200 fokra felmelegítettem)
200 fokon 15 percig, majd 170 fokon 35 percig sütöttem.
Rácson hagytam kihülni.

2009. november 25., szerda

Karfiol kicsit másképp (csirkemell szeletekkel)


Karfiol kicsit másképp, mint köret, de akár egytál/- és főétel is lehet belőle, de akkor neki kell köretet választani.
Ezt a változatát a karfiolnak azért szeretjük, mert nem vagyunk zsemlemorzsa imádók, s a sok zsíradékot sem szeretjük, no és ez még ráadásul tökéletesen füszerszegény, epekimélő, igy nem puffaszt, és mégis nagyon finom.

Hozzávalók:
1 óriási fej karfiol (kb 2 kg-os)
2 evőkanál sómentes ételízesítő (a füszerek között megtalálható)
só,
4 db tojás
10 dkg reszelt sajt
2 púpus evőkanál liszt
olaj a kisütéshez.

Nagyon sok lesz belőle, és hidegen talán még finomabb.
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedtem, megmostam és forrásban lévő vizbe (amibe beletettem a sót és a füszerkeveréket) 10 perc alatt puhára főztem.
A karfiolokat kiszedtem egy tálba, és a szépen megmosott 2 db tyukmellet a karfiol főzőlevében puhára főztem. (tovább sózni nem kellett)
Egy nagyobb tálba beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a reszeltsajtot és a lisztet, valamint  a puhára főzött karfiolrózsákat és összekevertem. Közben egy közepes serpenyőben kevés olajat felforrósítottam és evőkanállal beleraktam a karfiolmasszát, s pillanatok alatt mindkét oldalát szépen megsütöttem.
Amikor a karfiolpogácsákat kisütöttem, (addig puhára főtt a két tyukmell) a főtt husit a maradék olajon átforgattam.

Chutney édes-savanyu szószt adtam hozzá.
(bár ezt a szószt sajtokhoz vagy szendvicsekhez ajánlják, de én ezt most megcáfolom)
Ez a szósz egy különleges ízt adott és feledhetetlen élmény volt a nagyon hamar elkészült, könnyü ebéd.

2009. november 23., hétfő

Az ELSŐ elismerésem !


Óriási öröm ért ! Mónikától (torkos-kuckó) Díjat kaptam: az ELSŐT !! Nem is tudom miért, de ha tényleg Kellemes Nálam, akkor annak nagyon örülök.
Annyira meghatódtam, hogy a szememből kicsordult a könny, s az ajkam pedig mosolyra "görbült". Na ezt az érzést soha sem fogom elfelejteni.
Nagyon nagy megtiszteltetésnek veszem és hálásan köszönöm.
Természetesen viszonozni fogom én is a későbbiekben, de most ezt a díjat továbbadnám
EDÓ - nak,
Limara -nak,
Belly - nek,
Szepyke - nek,
Kiskukta - nak,

s még sorolhatnám a kedvenc helyeim ahol én is nagyon jól érzem magam és sok tapasztalatot szerzek, tanulok.

Kefires Maffin (életem első maffinja)


Évek óta van maffin sütőformám, de valahogy soha sem tudott úgy elvarázsolni, hogy hozzá is fogjak, de most megtört a jég, és belevágtam. Hát ami azt illeti, lesz rajta mit javítani, de legalább már tudom, hogy milyen egyszerü elkészíteni és nem is olyan nagy ördöngősség.
A receptet tegnap este Mariskától kaptam, s az lepett meg az egész beszélgetés alatt, hogy szinte észre sem vettük, hogy telik az idő, s a maffinja már tányéron várta az elfogyasztó gazdikat.
Hozzávalók:
(minden hozzávalót egy kefires pohárral mértem ki)
4 egész  tojás
2 pohár porcukor
1 pohár olaj
1 kefir
10 dkg  kókuszreszelék
1 db (15 dkg-os) alma lereszelve, jól kinyomkodva
3 pohár liszt
fél csomag sütőpor
1 tk szódabikarbóna
maffinonként 2-2 szem magozott meggy
Elkészitése:
Először is a sütőt bekapcsoltam, hogy amig a tészta elkészül a sütő is felmelegedjen.
A lisztbe beleszórtam a sütőport, a szódabikarbónát és egy kanállal jól összekevertem.
Egy keverőtálba tettem a tojást, a jól kicsavart almareszeléket, az olajat, a cukrot, a kefirt, majd az (sütőporos, szódabikarbónás) lisztet.
gépi habverővel pillanatok alatt összekevertem.
A maffin sütőformába beleraktam a maffin papirformákat és belekanalaztam a tésztát, majd a tetejére tettem 2 szem magozott meggyet.

Amig a tésztát összeállitottam, a sütő előmelegedett.
180 fokon (légkeveréssel) 15 perc alatt készre sütöttem.
Tapasztalat:
Nagyon örültem az első maffinomnak, de a kinézetétől nem vagyok igazán elragadtatva.
Most már tudom, hogy egy picivel több tésztát kellett volna tenni a formába és akkor sokkal nagyobbak lettek volna, de így is nagyon-nagyon finom lett. Íze kifogástalan és könnyü.

2009. november 22., vasárnap

Krumplis gyorskovászos kenyér


Kifejezetten laposabb kenyeret kivántam készíteni férjem kérésére, ugyanis ezt jobban szereti, mint az óriási szeleteket.
Ezt úgy értem el, hogy a kisebb adag kenyértésztát egy nagyobb formába helyeztem, s ott hagytam, hogy úgy dagadjon, ahogy akar. Az eredmény magáért beszél, no meg az is, hogy az egyiket majdnem bevacsoráztuk.
Mivel ehhez a kenyérhez egy gyors kovászt is készitettem, igy kezdem irni a
Hozzávalók-at
Kovászhoz:
1 dl tej
1 tk cukor
2 dkg élesztő
Elkészitése:
egy kerek kis tálkába a hozzávalókat beletettem, egy jó galuska-tésztát készitettem. Jócskán megszórtam liszttel, és 20 percre félretettem. Tetejét egy tányérral betakartam.
Addig hagytam kelni, amig a tészta tetején a rászórt liszt jól kicserepesedett:
A gyorskovász receptjét LIMARA oldalán találtam, és nagyon jól kisegit, ha tényleg gyorsan kell a kenyérsütéshez.

Hozzávalók a kenyérhez:
70 dkg kenyérliszt BL 80-as
2 dkg friss élesztő
3,5 dl viz
1,4 dkg só
25 dkg főtt krumpli

A kenyér hozzávalóit a dagasztógép edényébe tettem, majd hozzá kanalaztam a kovászt.
10 percig keverte a gép, majd további 15 percig dagasztott.
Jócskán kilisztezett kelesztőtálba tettem és 60 percig kelesztettem.
Közben 15 perc után kicsit (finoman) átgyurtam a tésztát)
60 perc után nagyon lisztezett nyujtódeszkára kiboritottam és kettévágtam a tésztát.
2-2 db jó hosszu rudat sodortam belől (kb 3-szor olyan hosszut, mint a tepsi mérete)
Összefogtam a tészta két végét és összecsavartam, s igy helyeztem a tepsibe, s ráhuztam a sütőzacskót, s további 40 percig kelesztettem. A tésuta elérte a tepsi tetejét, azaz minimum 8 cm magas lett.
A sütőt 200 fokra előmelegitettem
A sütőzacskóba vizet spricceltem, de úgy, hogy ne a tésztát érje a viz, hanem csak a tepsi és a zacskó alját.
200 fokon kb 15 percig sütöttem, utána levettem a sütőt 170 fokra, s további 25 percig sütöttem.
Amikor kisült kihuztam a zacskóból és kiboritottam a kenyereket a tepsiből egy rácsra. Itt hagytam kihülni.
2 db 77 dkg-os kenyér készült a fenti hozzávalókból.

Apró linzer sütemények


Sütemény kinyomóval készitett linzer sütikék
Hozzávalók:
75dk lisz,
35dk zsir,
10 dk Ráma,
25 dk porcukor
csipet só
2dl tejföl
(szükség szerint elöbb csak fele)
1 csomag sütöpor,
4 tojás sárgája.
Elkészitése:
A lisztbe belekevertem a sütőport, a sót,  majd a zsirral, margarinnal elmorzsoltam.
A tál közepébe mélyedést készitettem és beletettem a 4 tojás sárgáját, és a 2 dl tejfölt.
Összekevertem, és egy fóliába csomagolva 1 órára hütőbe tettem
A tészta kinyomót betöltöttem a tésztával és közvetlenül a tepsire nyomtam ki a formákat.
Előmelegitett sütőben 180 fokon  8-10 perc alatt  légkeveréses programon sütöttem.

2009. november 20., péntek

C-vitamin bomba


Nyers zöldésg-gyümölcsből készülő C-vitamin bomba

A hozzávalókat mindenki saját izlése szerint állithatja össze.
Nálam ez:
1 kg sárgarépa
1 kg alma
10 db közepes cékla
1 kisebb sütőtök
4 db narancs

Az összes hozzávalót megtisztítom és gyümölcsprésen keresztül vegyesen átengedem.

Ebből a mennyiségből nekem több mint 2 liter készült.
Napi szükséglet 3 dl tiszta C-vitamin, reggeli előtt éhgyomorra elfogyasztva.
2 személyre számitva ez négy napi adag.
Üditős palackokba öntöm és a hütőben tárolom.
Bármilyen zöldség és gyümölcsfélével kiegészithető

Lecsós csirke tarhonyával


Nagyon szeretjük a sült husit, a tarhonyát is, de valahogy a kettő nem nagyon passzol össze, s miután valami nagyon gyorsat kellett kitalálni hozzá, jött az ötlet, hogy van zöldpaprika és paradicsom is, no akkor egy gyors kis lecsót hozzá, s igy készült el ez a fincsi lecsós sült csirkecomb tarhonyával.
Hozzávalók:
1 db sült csirkecomb (levesben főtt és csak pillanatnyi átforgatásra került olajba)
2 evőkanál tarhonya,

0,5 dl olaj
1 kicsi fej vöröshagyma
2 zöldpaprika
1 db közepes paradicsom

Elkészitése:
a fél dl olajon nagyon picit megpiritom a tarhonyát, beleteszem a sót, és felengedem háromszor annyi vizzel, mint a tarhonya volt.
Megkeverem, fedőt teszek az edényre és a legkisebb fokozaton addig párologtatom, amig a viz majdnem teljes egészében elfogy. Ekkor elzárom alatta a lángot és egy konyharuhával a lefedett lábast beteritem, s a melegben jól megpuhulnak a tarhonyaszemek. Igy lesznek pörgősek és nem ragacsosak.
Közben szintén 0,5 dl olajon megpiritom a nagyon apróra vágott vöröhagymát, megsózom, s hozzáadom a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot. Kicsit erősebb lángon kavargatva, gyorsan elpárologtatom a paradicsom levét, s máris kész, lehet tálalni.


Krumplis tészta


Igy van az, amikor rohanós, sietős napjaink vannak, és csak fél óra marad az ebédkészitésre.
Igy történt ez ebben az esetben is, de mi nagyon örülünk neki, mert nem csak hogy hamar kész van, de nagyon is szeretjük a krumplis tésztát.
Hozzávalók:
0,5 dl olaj
1 fej vöröshagyma
1 kk piros füszerpaprika,
bors,
só,
3 közepes krumpli
25 dkg tészta (nekem fodros nagykocka)
Elkészitése:
A vöröshagymát apró kockára vágom és a fél dl olajon puhára párolom, majd félrehuzom és beleteszem a füszerpaprikát és a sót. Elkeverem és hozzáadom a nagyon apró kis kockákra vágott krumplit,  majd annyi vizzel engedem fel, hogy épppen ellepje a krumplit.
Fedővel lefedem és közepes erősségü láng mellett addig főzöm, amig a krumpli teljesen beitta a levét és már megt is puhult.
Közben egy lábasba feltettem a vizet, bele a sót, s a mikor elkezdett forrni, beleöntöttem a tésztát.
Amig főtt a tészta, addig az elkészült krumplit egy villával összetörtem, s a már kifőtt, tésztát leszürtem, s ráhelyeztem a krumplira. Összekevertem, tálaltam és a tetejére frissen őrölt borsot tettem.  

2009. november 16., hétfő

Almás-meggyes


Hosszu évekig nem voltam hajlandó sem megenni, sem megsütni az almás sütiket, semmilyen formában.
(ennek persze voltak okai, de ez már maradjon a múlt, mert a rosszra soha sem emlékezünk, vagy legalábbis igyekszünk elfelejteni, vagy esetleg helyette egy sokkal, de sokkal jobban késziteni)
A tésztához LIMARA almáspite receptjét használtam fel és a magam izlésére bővitettem ki meggyel és még egy kis aprósággal:)
Limara oldalán nagyon sokszor elolvastam ezt a receptet és végre  hagytam magam rábeszélni, hogy elfelejtsem az ősrégi "almáspitére" sem hasonlitó sütemény-t, ami miatt soha sem tudtam magam meggyőzni, hogy elkészüljön ez a finomság.
Megtört a jég és most már azt hiszem nagyon sokszor el fogom késziteni, mert fantasztikus ize van és nagyon könnyen elkészithető.
De akkor most lássuk a hozzávalókat: 
50 dkg liszt
1 tasak sütőpor
25 dkg vaj (én sütőmargarint használtam)
csipet só
2 ek. cukor
2 tojás sárgája (eredeti recept szerint 1 egész tojás és 1 tojás sárgája volt)
tejszín  0,5 dl
Elkészitése:
A lisztet elmorzsoltam a hideg margarinnal, a sütőporral  és a közepébe készitettem egy kis fészket, amibe beletettem a többi összes hozzávalót.
Jól összedolgoztam az anyagokat és amikor szép sima lett a tészta, akkor ketté vágtam. Az egyik cipóm egy parányit (kb 5 dkg-al) nagyobb volt mint a másik.
A nagyobbik adagot kiknyujtottam és egy jó nagy tepsit sütőpapirral kibéleltem, s a kinyujtott tésztát ráhelyeztem.
majd a töltelékkel beteritettem.

Töltelékhez:
1,5 kg alma
Annyi szem magozott meggy, ahány kockára számitok (kb 50 szem)
2-3 ek. cukor
2 vaníliás pudingpor (eredeti receptben 1 csomag volt)
fahéj
3 szem szegfüszeg (ez nem volt az eredeti receptben)
Töltelék elkészitése:
Az almákat megmostam és egy nagyobb tálba lereszeltem.
Jól kinyomkodtam az almareszeléket.
A kinyert almaléhez (kb 4 dl)
még hozzáadtam 2 dl meggylét, elkevertem benne a két csomag vaniliás pudingot és lassu tüzön besüritettem, hozzáadtam a lereszelt almákat, elkevertem, majd kihütöttem.

Az egész pudingos almareszelékkel beteritettem az alsó tésztát és szépen ráraktam a magozott megy-szemeket.
Kinyujtottam a második tészta-gombócomat és betakartam a tölteléket.
A tészta tetejét tojásfehérjével megkentem és egy villával sürün, (a tepsi aljáig) jócskán megszurkáltam, hogy a gőz el tudjon távozni a töltelékből.
A sütőt 200 fokra felmelegitettem,
Betettem a tésztát, a hőfokot 170 fokra visszavettem és 25-30 perc alatt ilyen szépre megsütöttem. Amikor kihült, vaniliacukorral elkevert porcukorral megszórtam.

Isteni finom lett ez az almás-lepény.

2009. november 15., vasárnap

Diós bejgli - mindjárt jön a karácsony


Közeleg a Karácsony, s én ilyenkor már elkezdem sütni a bejgliket és amikor kisülnek, kihülnek, folpack-ba csomagolva  indulnak a fagyasztóba. (már amennyi ilyenkor november közepén még megmarad belőlük) :-)))
Ma csak dióm volt itthon, mert nem készültem rá hogy sütni fogok, igy a mákos most elmaradt.
Hozzávalók
60 dkg liszt,
25 dkg sütőmargarin,
3 dkg élesztő,
1 dl tej (ebben futtatom föl az élesztőt pici cukorral)
1 evőkanál kristálycukor
1 csipet só,
2 nagyobb (vagy három apró) tojás sárgája
(nekem most nagyon pici tojásaim voltak itthon, igy 3 tojás-sárgáját használtam fel)
Elkészitése:
Az élesztőt az  1 dl langyos tejben (pici cukorral) felfuttattam, s addig:
a lisztet a hideg margarinnal teljesen elmorzsoltam, hozzáadtam a sót, a cukrot, a tojás-sárgákat, és a felfuttatott élesztőt.
Jól összedolgoztam a tésztát, s amikor már szép sima, akkor négy egyforma (kb 20 dkg-os) cipókra vágtam őket. Lisztezett deszkára tettem, konyharuhával betakartam, s jó duplájára kelesztettem.

Hozzávalók a diótöltelékhez:
30 dkg darált dió,
25 dkg porcukor,
másfél reszelt alma (vagy két kicsi)
5 dkg sárga barack lekvár
10 dkg mazsola
A töltelék elkészitése:
0,5 dl vizben felforraltam a cukrot, s amikor már elolvad, akkor adtam hozzá a reszelt almát, a megmosott mazsolát, a baracklekvárt. (lehet még hozzáadni, darabokra vágott birsalma sajtot is.)
Jól elkevertem a tölteléket és félretettem.

A duplájára kelt tésztát egyenként kinyujtottam, s a kihült töltelékkel beteritettem.
A jobb, bal, és szemben lévő oldalát a tésztának tojásfehérjével megkentem, majd a két oldalát szépen behajtottam és jó szorosan feltekertem.

Sütőformára tettem (3 cm-re egymástól). Hagytam még fél óráig kelni.
A sütőt 200 fokra felmelegitettem, A bejgliket tojásfehérjével jól lekentem, s egy villával teljesen átszurkáltam, hogy a gőz el tudjon távozni a tészta belsejéből.
A felmelegitett sütőbe betettem a bejgliket és a hőfokot 170 fokra vettem vissza.

25-30 perc sülés kell ahhoz, hogy ilyen szép szinüek legyenek

2009. november 13., péntek

Menü (péntek 13 :-) ..)

Tudtam én, hogy rossz nap ez a mai. Most a gazdám helyett kénytelen vagyok én: (Robika) elmesélni mi is volt a mai menü!
Hát az biztos, hogy nem az én fogamra való volt, de hogy ezek az én gazdáim milyen jóizüen ették ezeket az akármiket???
(Hús meg sehol)??? !!! :-)  Rám nem gondoltak, biztos azért, mert péntek 13-a van ? !
Tejfölös zöldbableves volt a mai menü, de majd a másodikról később mesélek.
Hozzávalók:
a fotón láthatók:
Zöldbab (30 dkg)
Egy csomag kapor (miután ez fagyasztott, kb 1 evőkanálnyi)
1 mk fokhagymakrém (vagy 2 gerezd nagy fokhagyma)
1 nagypohár (450 gr) 12 %-os tejföl
1 kisebb evőkanál só,
1 tk piros füszerpaprika
2 evőkanál liszt,
Elkészitése:
1 liter vizbe beletettem a zöldbabot, a sót, a kaprot, a fokhagymát. Lefedtem és kb 20 perc alatt nagyon puha lett a bab.
Egy kis tálba beletettem a lisztet, a pirospaprikát és a tejfölt. Simára kevertem és állandó kavargatás mellett belecsurgattam a lábasba, amelyben már megpuhult a bab.
Egyet rottyant és már kész is volt.
Egyik tányérba pici cukor, a másikba pici borecet került fogyasztás előtt.
A második fogás: szilvásgombóc és nudli volt.
Bevallom, hogy ez most a fagyasztóból jött ki.
(korábban készült és lefagyasztásra került)
Egy lábasba 2 liter vizet egy tk sóval, 1 kanál olajjal felforraltam, s amikor forrpontra került, akkor tettem bele a gombócokat és a nudlikat.
Amikor a gombócok és nudlik feljöttek a viz tetejére, leszürtem őket.
Saját készitésü zsemlemorzsába forgattam.
(megmaradt egy jó nagy szelet kalács és elbujt a zacskóba és jócskán meg is száradt)
Ezt a szelet száraz kalácsot botmixer késes részével összedaráltam és megforgattam benne a gombócokat és a nudlikat.
Porcukorral tálaltam.
............és itt következett számomra a nap a legszomorubb része:
Amikor még azt a piros levest ették nyugodt voltam, de amikor a gombócokra, nudlikra került a sor, már abban biztam, hogy no akkor ebből én is kapok.
Na erre: Lacipapa egy mozdulattal, és egy hanggal: "El a kezekkel, akarom mondani a mancsokkal" a nudlimtól :-)
Hááááááát ez a nap nem az enyém volt.
Ettől függetlenül kárpótlást kaptam este, mert az én vacsorám vaddisznó husi volt :-)
Mindenkinek jó étvágyat kivánok.
(Robika)

2009. november 12., csütörtök

Krumplis kenyér (saját recept)


Történt, hogy a tegnapi ebédünkhöz főtt krumpli illett, de mivel  mindenkinek fázik a lába (és néha illatozik is-mondják a családtagjaim-védekezve a krumplievéstől), a krumplitól -legyen az bármilyen formában elkészitve- abból a megfőtt 4 szemből, majdnem mind megmaradt.
Ki nem dobunk semmit elv alapján, ma viszont kenyeret kellett sütnöm, s éppen az utolsó pillanatban jutott eszembe a hütőben "raboskodó" főtt krumpli. Nosza rajta, akkor irány, mint adalékanyag a kenyér összetevőihez. S igy kerekedett ki az én krumplis csodám, s amikor kisült olyan jól érezte magát a formában, hogy harcot kellett vele vivni ahhoz, hogy rácsra tudjam tenni, (pedig a sütőformát picit be is olajoztam).
Hozzávalók:
70 dkg liszt
3,5 dl langyos viz
3,5 dkg élesztő
1,4 dkg só
25 dkg főtt krumpli (botmixerrel összeverve)
Elkészitése nagyon egyszerü
A dagasztógép edényébe tettem a vizet, rá a lisztet. Tetejére morzsoltam az élesztőt és egy kanállal hozzá adagoltam a főttkrumplit.
10 percig keverte a gép, majd további 10 percig dagasztott.
Egy nagyon jó lágy, majdnemhogy ragacsos tésztát kaptam, de azért parányit elvált az edény falától.
Jócskán lisztezett kelesztőtálban 1 órán át kelesztettem, de közben 20 perc elteltével  kicsit átmozgattam a tésztát. Óvatosan kellett vele bánni, mert a krumplitól nagyon fincsi lágy volt, s szinte a kezem alatt is már elkezdett növekedni :-)

Amikor kivettem a kelesztőtálból, itt is jócskán lisztezett lapon megformáztam. Látszik a tésztán a sok-sok kis hólyag. Ugy döntöttem, hogy most nem nyomogatom ki a levegőt a tésztából, meglátjuk milyen lesz.

kiolajozott formába tettem és ráhuztam egy sütőzacskót, aminek a két végét a forma alá hajtottam és igy kelesztettem 40 percig.
Ekkor bevagdostam és közben a sütőt is bekapcsoltam 200 fokra.
Most nem a kenyeret spricceltem be a sütés előtt, hanem a forma mellé fröcsköltem a vizet mindkét oldalon. (itt is tartottam attól, hogy nagyon nagyra nő a tészta és akkor hozzáragad a zacskóhoz, de jó ötlet volt mellé spriccelni a vizet és nem a zacskó belsejében a tetejére.)
A sütőzacskó (méretre vágható) két végét szilikon madzaggal lezártam és már be is tettem a sütőbe.
A sütő kb 3-4 percig melegedett csak, de nem mertem tovább várni vele, mert féltem, hogy kijön a tészta a formából :-)
20 percig 200 fokon hagytam

15 perc után már a zacskóban sem akart elférni, de végülis kibékültek egymással, s gyorsan 5 perc mulva levettem a sütő hőfokát 170 fokra és még 20-25 percig igy sütöttem készre.
Az már biztos, hogy legközelebb is kipróbálom. A  recepten nem fogok változtatni, de ezt a mennyiséget két kisebb formában fogom kisütni, s akkor nem kell végig izgulni, hogy kinő a tészta a formából :-)
Egy nagyon puha, ruganyos, óriási krumplis kenyér lett belőle, s a krumplitól kapott puhasága ellenére a teteje mégis gyönyörüen kicserepesedett.

Felszeletelve pedig ilyen jól mutat :-)

2009. november 10., kedd

A pogácsák koronázatlan KIRÁLYNŐJE


Már napok óta szemezek ezzel a recepttel, de ugy látszik most jött el az ideje annak, hogy rászánjam magam az elkészitéséhez.
A receptet LIMARA oldalán láttam, olvastam, s egyből beleszerettem.
Nagyon keveset változtattam a recepten. Tulajdonképpen csak annyit, hogy összesen 2 fej lilahagymám volt itthon, s ennyi került bele.
Nagyon ízletes, nagyon könnyü, nagyon kiadós, és ha nem dugtam volna el és nem lenne már ilyen késő, akkor talán mindazt a 150 db-ot ami ebből az adagból kisült, el is fogyasztjuk ?!
Még jó hogy késő este van és ilyenkor már nem illik ennyit enni.
Jöjjön hát a recept.
Hozzávalók
1 kg liszt
50 dkg  margarin
2 ek. só
2 tojás
1 dl tej
1 nagy doboz tejföl
csipet cukor
5 dkg élesztő
7 dkg vaj
3-4 fej lilahagyma
Elkészitése:
A tejet meglangyositottam és kevés cukrot adtam hozzá, majd belemorzsoltam az élesztőt. 10 percig futtattam.
Addig a lisztet a margarinnal -egy nagy tálban- elmorzsoltam, hozzáadtam a sót, összekevertem.  Közepébe egy kis fészket készitettem, amibe beletettem a tejfölt, a tojásokat és a felfuttatott élesztőt.
Összegyurtam a tésztát, majd fóliába tettem és 2 óra hosszára a hütőben kapott helyet.
Addig elkészitettem a hagymát. Egy serpenyőbe kevés olajon megpiritottam (én 2 fej hagymát) a félbevágott, majd vékony szeletekre szelt hagymákat.

A hütőből kivettem, kinyujtottam, a közepére helyeztem a piritott hagyma egyharmad részét. Ezt követően a szemközti oldalát ráhajtottam a hagymás részre, rákentem a hagyma második harmadát, majd a felőlem eső részét a tésztának ráhajtottam a hagymás részre, s a hagyma utolsó harmadát itt kentem rá a tésztára, s utána hajtogattam a következő képpen.

Utána még -a tégla lap alaku tésztát- először szembe összehajtottam, majd az egészet még félben egymásra boritottam, s pihentettem 1 órát.

Ekkor jött a malőver, mivel tényleg nincs pogácsa szaggatóm.
A tésztát bő 1 cm-esre kinyujtottam és ezzel a kis aranyszélü parányi pohárral kiszaggattam.

összesen 150 db-ot :-)
Sütőpapirral bélelt tepsire tettem, s hagytam picit pihenni.
Közben a sötőt 200 fokra felmelegitettem, a pogácsák tetejét tojásfehérjével megkentem és beraktam sülni.

Ilyen gyönyörüen emelkedtek a magasba a pogácsák.

10 percig 200 fokon, majd további 2 percig légkerveréses fokozaton készre sütöttem.
Hála LIMARA-nak egy isteni finom pogácsát vacsorázhattunk, amit innen is nagyon köszönök Neki.
Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokszor kerül az asztalunkra.
Nagyon sokat sütöttem már életemben -pogácsát is- , de ilyen finomat még nem ettem.

No itt már nincs meg a 150 :-) mert azért közben nem birtuk ki és majdnem egy fél tepsivel becsipegettünk.