Keményen elkezdtem gondolkodni, hogy valami gomba termesztést kellene beindítani a ház körül, mert nálunk nagyon sok ételbe belekerül a gomba. Ez a ragu is egy egyszerű brassóinak indult, aztán a végére ez lett belőle. Ezért ne kérdezze meg senki tőlem reggel, hogy mi lesz az ebéd, mert még menet közben is változhat totál más irányban. Itt a változtatás azért inspirált, mert kevésnek tartottam a huskockákat, gondoltam nem lesz elég, s akkor elő a gombát a zacskóból. Na persze igy meg az jött ki belőle, hogy még a mai ebédünk is megoldódott, mert tegnap nem birtuk megenni az egészet. Levesnek is egy kis maradék gyümölcsleves volt, elpártolva a hagyományoktól nálunk uj évkor nem került lencse az asztalra, mert már nem kivántuk, de bizony az a jó kis alma és eredi vegyes gyümölcs nagyon finom levest alkotott.
És akkor a hozzávalók, s az elkészítés.
35 dkg sertéscomb kockára vágva
3 gerezd fokhagyma
mokkáskanál fehér bors
1 kanál mangalica zsír
Ebből készült volna a brassói, de jött a többi hozzávaló
20 dkg fagyasztott szeletelt gomba.
A zsírt felolvasztjuk jó forróra, s a kockára vágott húsokat beletesszük, fehéredésig piritjuk fedő alatt. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, a fehér borsot.
Lefedjük és hagyjuk, hogy a már levet eresztett hús kezdjen puhulni. 10 perc elteltével hozzáadjuk a szeletelt gombát is.
éééééés, éééééééés, és akkor jött a további ötlet, mert ránézve ez nem volt elegendő 2 személyre (elvileg!!!! - gyakorlatilag egész más lett a helyzet)
A hús és a gomba kb 80 %-ban már megpuhult, s ekkor
1 evőkanál lisztet rászitálunk
1 mokkáskanál pirospaprikát beleteszünk,
1 nagyobb babérlevél is belekerül.
Gyorsan 2 dl vízzel felöntjük, összekavarjuk és kavargatás mellett készre főzzük.
Ha nagyon sűrűsödne, akkor még vizet adunk hozzá. Én még 2 dl-el pótoltam, s így nagyon finom és jó sok szaftja lett a gombás húsnak.
Amíg a -brassóinak indúlt- ragu elkészült, addig egy jó nagy adag sós, olajos lobogó vízben 20 dkg orsótésztát kifőzünk. Tálaláskor a tésztára szaftot merünk, s a tetejére rakjuk a hús és gomba szeleteket. Nagyon finom lett ez a véletlenül alakult ragu.
Nagyon guszta! Ma én is gombára voltam kiéhezve így én is azt főztem.Nagyon szeretem ezt a fajta elkészítést is ahogy most csináltad! Boldog békés új évet kívánok Nektek!
VálaszTörlésÉva ! Szinte hangosan felnevettem. Totál egyszerre voltunk egymás oldalán, s szinte majdnem ugyanazt írtuk :) :) Hát igen, így van ez, gombaimádóknál :) :)
TörlésKöszönöm szépen a jókívánságokat.
Ha gombás akkor nálunk bármikor jöhet! Biztos finom volt! :)
VálaszTörlésKöszi Marym! tényleg fincsi, de ezért is szeretjük ennyire.
TörlésNa ezzel a fajta tésztával lehet engem kizavarni a világból.
VálaszTörlésNem baj Csavi, ha jössz, akkor Te tarhonyát fogsz kapni. Az jó lesz ?
Törlés