2013. január 15., kedd

Gombás májszeletek gerslivel



Hozzávalók:
 
A gombához
 
1 kanál mangalica zsír
1 fej vöröshagyma
1 doboz konzerv gomba
1 teáskanál piros fűszerpaprika
1 teáskanál majoranna
1 fél mokkáskanál fehér bors
 
A májhoz
 
30 dkg sertésmáj
1 liter víz
 
Körethez:
 
2 dl gersli
4 dl víz
1 mokkáskanál só
 
Elkészítés:
 
A zsíradékon megfonnyasztjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Fedő alatt puhára pároljuk, félrehuzzuk és beletesszük a fűszereket (piros paprika, só, bors, majoranna). 1 dl vizzel fölöntjük és összefőzzük.
 
Ezalatt az idő alatt egy kisebb lábasban megabáljuk a májat, majd hideg vizzel lemossuk, s egyforma vastag szeletekre felvágjuk.
A felszeletelt májat ráhelyezzük a gombára, s fedő alatt kb 5 perc alatt összeforraljuk.
 
Amíg a máj abálódik és a gomba párolódik, addig megfőzzük a köretet.
 
4 dl vízben (enyhén sós vízben) kifőzzük a 2 dl gerslit. Csak néha keverjük meg. Fedő alatt nagyon rövid idő alatt megpuhul.

Tálaláskor őszibarack befőttet, illetve (saját részemre) savanyított almapaprikával kínáljuk.



4 megjegyzés:

  1. A gomba nem lesz a kedvencem. De amúgy meg fincsi biztosan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húúú Csavi ! mióta is ismerjük egymást ? - már ki sem merem számolni, s csak most kell megtudnom, hogy nem szereted a gombát ? Mi nagyon szeretjük, s nem is mulik el egy hét, hogy valamilyen formában ne kerüljön bele valamilyen ételbe. Azért egy kis vargányás csukát megkóstoltatnék veled :)

      Törlés
  2. Ez nem grecska a képen? A gersli árpagyöngy.

    VálaszTörlés
  3. Anazar ! ez pedig árpagyöngy (gersli)
    A grecska, az a hajdina :) Na azt is ettünk

    VálaszTörlés