Hozzávalók:
A gombához
1 kanál mangalica zsír
1 fej vöröshagyma
1 doboz konzerv gomba
1 teáskanál piros fűszerpaprika
1 teáskanál majoranna
1 fél mokkáskanál fehér bors
A májhoz
30 dkg sertésmáj
1 liter víz
Körethez:
2 dl gersli
4 dl víz
1 mokkáskanál só
Elkészítés:
A zsíradékon megfonnyasztjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Fedő alatt puhára pároljuk, félrehuzzuk és beletesszük a fűszereket (piros paprika, só, bors, majoranna). 1 dl vizzel fölöntjük és összefőzzük.
Ezalatt az idő alatt egy kisebb lábasban megabáljuk a májat, majd hideg vizzel lemossuk, s egyforma vastag szeletekre felvágjuk.
A felszeletelt májat ráhelyezzük a gombára, s fedő alatt kb 5 perc alatt összeforraljuk.
Amíg a máj abálódik és a gomba párolódik, addig megfőzzük a köretet.
4 dl vízben (enyhén sós vízben) kifőzzük a 2 dl gerslit. Csak néha keverjük meg. Fedő alatt nagyon rövid idő alatt megpuhul.
Tálaláskor őszibarack befőttet, illetve (saját részemre) savanyított almapaprikával kínáljuk.
A gomba nem lesz a kedvencem. De amúgy meg fincsi biztosan.
VálaszTörlésHúúú Csavi ! mióta is ismerjük egymást ? - már ki sem merem számolni, s csak most kell megtudnom, hogy nem szereted a gombát ? Mi nagyon szeretjük, s nem is mulik el egy hét, hogy valamilyen formában ne kerüljön bele valamilyen ételbe. Azért egy kis vargányás csukát megkóstoltatnék veled :)
TörlésEz nem grecska a képen? A gersli árpagyöngy.
VálaszTörlésAnazar ! ez pedig árpagyöngy (gersli)
VálaszTörlésA grecska, az a hajdina :) Na azt is ettünk