2011. január 20., csütörtök

Sárgaborsókrémleves pirított kenyérkockával


hozzávalók

5 dkg. Sárgaborsó
1 gerezd fokhagyma
Fél sárgarépa karikára szelve (vagy ételízesítő, ami só és tartósítószermentes)
1 kisebb méretű vöröshagyma
só, bors, , babérlevél, örölt szerecsendió
sűritéshez-higításhoz tej, vagy tejszín

Tehetünk még bele füstölt sonkát, kolbászt, de ekkor már abszolút nem lesz diétás :))

Elkészítése

A sárgaborsót átmostam, hideg vízben feltettem  főni. A vöröshagymát egészben teszem bele. Lassú tűzön puhára főzöm.

Fűszerezem, s közben fokhagymanyomóval a fokhagymát is hozzáadom. Ha már puha, leveszem a tűzről. Kiszedem belőle a vöröshagymát. Kevés tejfölt keverek hozzá, majd összeturmixolom. Ha szükséges hígítani, akkor egy-két kanál tejföllel vagy tejszínnel elkeverem, s összeforralom. Tálaláskor a sárgaborsó krémleves tetejére fűszerezett kenyérkockát tettem. De lehet még dusítani húsos szalonnával, vagy bacon-al is.

 








12 megjegyzés:

  1. IMÁDOM. De minden krémlevest. (karfiol, burgonya, gomba, sárgaborsó, csicsóka, zeller, brokkoli, spenót, cékla, stb. szinte minden zöldségből szoktam csinálni)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett! Nálunk ma bab leves volt!:)

    VálaszTörlés
  3. Viki! Postafordultával megy a zsepi:)

    de ez a leves tényleg kímélő és finom, még jó, hogy hétvégén valószínűleg sütsz egy pár finom kenyeret.....persze csak hogy ne boruljon az egyen-súly.

    VálaszTörlés
  4. Yldyco ! Mi is mindegyiket, de most a "fogadalom köt", amíg ki nem ürül a fagyasztóm, addig nem megyek vásárolni :))))

    VálaszTörlés
  5. Marym! Remélem egy jó nagy füstöltcsülökkel ?? :))

    VálaszTörlés
  6. Ginkó! Vigyázz, mert nálunk a póstás kétszer csenget )))) Jaj de jót rötyögtem nálad :)))

    Hétvégi kenyérsütés? már ma sem bírtam ki, éppen az előbb vettem ki a sütőből életem legfinomabb péksüteményét :))

    VálaszTörlés
  7. Viki most nagyon finom füstölt oldalassal! Abból tettem a kocsonyába is!

    VálaszTörlés
  8. Jaj Mary! Ne is mondd, összefut a nyál a számba :)))

    VálaszTörlés
  9. Ez a leves nagyon guszta! Eddig csak főzeléknek csináltam, de így is szeretném!

    VálaszTörlés
  10. Eri ! Egyszer ez is főzeléknek indult, de kissé felhígítottam, aztán már rászoktunk a levesre is. Nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  11. Ami ! Köszönöm szépen :))

    VálaszTörlés