Hozzávalók és elkészítés
1 kg csirkemáj (2 fél kilós csomag volt, s még a szivek sem voltak mellette. Micsoda öröm),
Bacon szalonna - annyi szelet, ahány db máj van,
Tej, - annyi, hogy a májakat ellepje,
4 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál fehérbors,
3 szál friss rozmaring,
A körethez:
1 tasak hosszú szemű előfőzött rizs,
1 mokkáskanál őrölt kurkuma, (ettől olyan szép sárga a rizs)
1 teáskanál só,
1,5 liter víz.
A májakat hideg vízben átmostam, hártyáitól megtisztítottam, majd egy tálba raktam. Hozzádaraboltam a tisztított fokhagymát, rászórtam a fehér borsot és ráraktam a friss rozmaring ágakat, majd annyi tejjel öntöttem fel, hogy ellepje. Igy hagytam kb 2,5 - 3 óra hosszáig.
Ezután a májakat kiszedtem a fokhagymás, borsos, rozmaringos léből, s minden egyes májdarabot becsomagoltam egy bacon szalonnaszeletbe, s egy hosszú jénai tálba sorakoztattam őket. Kimaradt egy pár darab májam, mert csak másfél csomag baconom volt itthon, így azokat a már betekert májak közé tettem.
A jénait a tetejével lefedtem és előmelegített sütőben 200 fokon kb 30 perc alatt készre sütöttem. Az utolsó 5 percben levettem a jénai tetejét és szépen zsírjára sült a máj.
Amíg a máj a sütőben sült, addig elkészítettem a rizst.
A másfél liter vizbe raktam a sót, és az őrölt kurkumát, majd amikor elkezdett forrni, akkor belehelyeztem az egy tasak hosszúszemű előfőzött rizst. Kis lángon, 20 perc alatt készre főztem.
A megfőtt rizs formázásához egy kisebb kávés csészét hideg vízzel kiöblítettem, majd megtöltöttem a rizzsel, és kiborítottam a tányérra.
Újra kiöblítettem a csészét és újra megtöltöttem rizzsel, majd ezt is a tányérra borítottam. Körbe raktam a megsült májakkal, és rozmaring ággal díszítettem.
Sót egyáltalán nem használtam, elégséges volt a bacon szalonna sóssága. Őszibarack befőttel fogyasztottuk.
Vikikém,csak elkészült az a máj,de azért egészen másmilyen ami nálam volt,úgyhogy mint kiderült,még sem hallgattalak ki:-),nagyon guszta lett a tiéd,és szép a kép is!:-)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon guszta, s biztos finom is volt.
VálaszTörlésJuj ez nagyon fincsi lehet Viki!:)
VálaszTörlésDittám ! nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, de most elhatároztam, hogy addig nem vásárolok, amíg a fagyasztók tökre ki nem ürülnek. (lehet, hogy egy félévig az üzletek tájékára sem megyek?) Igy aztán tényleg ahhoz alakítok mindent.
VálaszTörlésKöszönöm a dícséretet. Bevallom, hogy rozmaringos fűszerezéssel még én sem készítettem, de nagyon ízlett nekünk.
Ditta! Utánad én töröltem a saját bejegyzésem, mert hibát, hibára halmoztam, amit nem vettem észre :))))) DDD
VálaszTörlésHobbychef! Próbáld ki, meg leszel vele elégedve :)
VálaszTörlésMarym! pedig ha tudnád milyen "epés" undorral fogtam hozzá, de mire elkészült már egész beleszerettem :))) Tényleg fincsi és hamar elkészül, kivéve a máj áztatás.
VálaszTörlésViki az se gond nálunk csak én meg párocskám esszük!:)
VálaszTörlésMi kivárjuk az ebédet a fiúk éhesebbek! :D
Tibi néha aggódni is szokott mintha nem kapna enni! :D
Istenem, de guszta. Hogy imádom Én ezt?!
VálaszTörlésMáj?!! Bármilyen formában jöhet!
VálaszTörlésImádooooooom!
Ezek a rózsácskák nagyon guszták!
Isteni finom lehet
VálaszTörlésMilyen feneketlen egy mélyhűtőd van :))))
Finom biztos!
VálaszTörlésMary! :))) Szegény Tibi !! pedig nem tudnám elképzelni, hogy kimaradni egyetlen finom falatból is.
VálaszTörlésDia ! Nagyon egyetértek Veled, főleg a második mondatoddal :))
VálaszTörlésJuci ! Nagyon jó a szemed, és a megfigyelő képességed. Tényleg úgy csavartam be a bacon-be, mintha rózsákat tekertemvolna :))) Guszta és fincsi.
Bianka! Neis mondd !! z igazság az, hogy a garázsunk ugy lett megépítve, hogy a fagyasztóknak helye legyen benne, s nem mindennap nézek bele. Na most aztán amikor legutóbb kerestem valamit, azt hittem, hogy a pofácskám leszakat ugy meg van rakva. Ezért is tettem ezt az elhaztározást, és véghez is viszem, de hogy mikor fog kiürülni ???? aaaaaazt nem tudom :)))
VálaszTörlésOttis, köszi, igen: az volt :))
VálaszTörlés