Neten barangolva találtam rá erre a nem mindennapi zsemlére. Erre aztán tényleg azt lehet elmondani, hogy egyszerü, hamar elkészül és nagyon finom. Fázisfotókon keresztül mutatom be az egész menetet.
Hozzávalók és elkészítés:
A tésztához:
180 ml tej vagy viz (nálam tej)
1 db tojás
450 g finomliszt (nálam 500 gr, és fele kenyér, fele rétes liszt)
2 teáskanál cukor
1.5 teáskanál só
25 g puha vaj (vaj híján nálam kacsazsír)
1 teáskanál instant élesztő
A kenéshez:
50 g olvasztott vaj (nálam szintén kacsazsír)
Kenyérsütő gép üstjébe öntöttem a tejet, a tojást, rászórtam a lisztet, amibe előzőleg elkevertem a cukrot, a sót, és a por élesztőt. Gép előmelegitett és 20 percig dagasztott.
Ebből a mennyiségből nekem 20 db zsemle sült.
A bedagasztott tésztát enyhén lisztezett lapra tettem, és enyhén átgyurtam, majd 1 cm vastagságúra nyújtottam. Az eredeti recept azt mondja, hogy 7,5 cm-es köröket kell szaggatni, de én ezt túl kicsinek találtam, igy nagyobb köröket szaggattam. S ehhez egy jó nagy vizespoharat vettem igénybe. kb 9-10 cm átmérőjü volt.
Szaggatás után egy kisebb nyújtófával a körök közepét elvékonyítottam, majd olvasztott kacsazsirral megkentem.
Ezután finoman összeillesztettem őket, s egy tepsire sütőfóliát tettem, majd ráraktam a zsemléket.
Ráhúztam egy jó nagy fóliát és meleg helyen 35 percig kelesztettem, vagy legalábbis addig kell, amig majdnem duplájára megnőnek.
Előmelegített, forró sütőben 170 C fokon kb 20 percig sütjük.
Amikor kisültek, rácsra raktam őket, s egyenként szintén megkentem egy kis kacsazsírral :)))) tiszta fogyókúra :))))
Nagyon gyönyörűek Viki!:)
VálaszTörlésEz tényleg különleges forma!
VálaszTörlésMa én is kacsazsíros kifliket sütöttem.:)
De guszták! :)
VálaszTörlésMindjárt el is készítem!
Hű ezek tényleg nagyon szépek
VálaszTörlésViki ezek meseszépek lettek,nagyon köszönjük a részletes leírást!:-)
VálaszTörlésNagyon jópofa ez a formázás! És a kacsazsír... szinte érzem az illatát!
VálaszTörlésKedves Fogyis Társ!:) Hát mit is mondhatnék, legalább két ilyen zsömlét tudnék szendvicskét elképzelni, bárhol, bármikor:)
VálaszTörlésA Múzeumok majálisán szoktunk ilyet venni, a "Pékek fejedelmi rendje" nevű komáromi egyesült árulja, VESU néven, sertészsírral, de sima kenyértésztából sütik. Nagyon finom úgy is. :-)
VálaszTörlésNagyon ízlésesek!
VálaszTörlésJól hangzik!
VálaszTörlésMary ! Köszönöm szépen.
VálaszTörlésIldy ! Nem is tudom miért zsemle a neve, de nem is ez a lényeg :)
Ami ! Remélem már meg is ettétek ? :))
Bianka! Kösziiiiiii
Ditta ! Köszönöm - és nagyon szívesen :))
VálaszTörlésErina ! Most már én is tudok mesélni róla - ma elfogyott az utolsó morzsáig. Még a kiskutyám is bevágott 2 db-ot :))
Ginjkó ! Na mesélj ! - hogyan is fogunk igy lefogyni ?
VálaszTörlésEzt, így ahogy mondod, bárhol, bármikor, bármivel. Ma még lekvárral is kipróbáltuk. Bejött :))
Kedves Névtelen ! Köszönöm szépen, hogy tájékoztattál. Ezek szerint Neked nem kell bemutatni, hogy milyen finom. El tudom képzelni kenyértésztából is, de ez nekünk így nagyon ízlett.
VálaszTörlésAz adatok alapján pedig a neten utána fogok nézni. Kösziiii
Juci !
VálaszTörlésMónika !
Nektek is köszönöm szépen.
Csábító nagyon!:-)
VálaszTörlésNelli ! .----- de olyan finomak is. Lassan már ott tartok, hogy szinte másnaponta kell készítenem, a férjem úgy megszerette, persze nekem is ízlik. Nagyon fincsi és végig puha.
VálaszTörlésEz hogy tudta elkerülni a figyelmemet, nem is értem! :)
VálaszTörlésNagyon guszták, ötletes a formázása is.
Szemi ! nem tudom, de lényeg, hogy rátaláltál.
VálaszTörlésAzóta már megsütöttem vagy kétszer, s képzeld el, hogy ezt szét lehet hajtani, és bele egy jó kis zöld saláta majonézzal :))) húúúúúúú már itt is érzem a számban :))