Már hetek, hónapok óta látható volt és figyelemmel lehetett kísérni azt az óriási kezdeményezést, amit a Kifőztük Csapata indított mindazokért a szegény sorsú gyermekekért és szüleikért, akiknek nemhogy nagy ünnepekkor (mint pl a Karácsony is), de még a hétköznapokban sem jut étel az asztalukra. A Kifőztük csapata (és még 100-an), összesen 115 blogger összefogásával elindult a lázas készülődés, hogy az arra rászorulóknak adománygyüjtést kezdeményezzenek.
Már csak két hét van december 20-ig, az adománygyüjtés lezárásig, s már itt az ideje, hogy a bloggerek bemutassák azt az ételféleséget, amellyel résztvettek e nemes cél megvalósításának érdekében.
Én: Göngyölt pulykamell, majonézes krumplisalátával igyekeztem hozzájárulni ehhez a nemes kezdeményezéshez, s ez a receptem szerepel a Kifőztük Karácsony c. újságban is.
Hozzávalók 10 személyre
1 kg pulykamellfilé 40 dkg szeletelt, füstölt bacon
a töltelékhez:
1/2 dl olaj
50 dkg csirkemáj
2 közepes vöröshagyma (15 dkg)
1 kávéskanál fehér bors
2 kávéskanál majoránna
2 kávéskanál só
3 zsömle
2 dl tej
2 dl tej
1 csokor petrezselyemzöld
a burgonyasalátához:
1 kg krumpli
3 közepes alma (vagy 2 nagy)
4 dl tejföl
2 dl majonéz
2 evőkanál mustár
2 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
Elkészítése:
Egy 24 cm átmérőjű, kuglófbetétes, kapcsos tortaformát kibélelünk a baconszeletekkel. A pulykamellet vékonyra felszeleteljük és egyenként kiklopfoljuk. A formában lévő baconszeletekre szorosan rárakosgatjuk a pulykaszeleteket úgy, hogy azok a szalonnát mindenhol takarják. Néhány szelet húst hagyjunk meg: ezzel fogjuk beborítani a betöltött masszát.
A töltelékhez a serpenyőben felmelegítjük az olajat, majd üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott hagymát. Közben előkészítjük a májat: több vízben kiáztatjuk és amikor már tiszta a leve, lecsöpögtetjük és késsel elkaparjuk, hogy a hártyákat eltávolítsuk belőle.
A zsömléket beáztatjuk a tejbe. Az előkészített májat hozzáadjuk a hagymakockákhoz. Amíg a máj kicsit kivilágosodik a serpenyőben, addig jól kinyomkodjuk a zsömléket és ezt is hozzátesszük a serpenyőben lévő hagymás májhoz. Sózzuk, borsozzuk és beleszórjuk a majoránnát. Ilyenkor érdemes megkóstolni és ízlésünk szerint fűszerezni, de számítsunk rá, hogy a bacon igencsak sós. Még 1-2 percig kevergetve összepirítjuk az egészet. Levesszük a tűzről és hozzátesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet. Az előkészített tortaformába kanalazzuk a masszát, egy evőkanállal lenyomkodjuk, simára elegyengetjük. A tetejére a meghagyott pulykamellszeleteket olyan csíkokra vágjuk, hogy ezzel be tudjuk fedni a tölteléket, majd erre hajtogatjuk vissza a baconszeleteket. A tortafomát egy tepsire rakjuk és így tesszük be az előmelegített sütőbe. 180 fokon 40-45 perc alatt szép pirosra sül.
Fél órán át hagyjuk hűlni, ekkor ráborítjuk a tálaló tányért, együtt megfordítjuk, és levesszük a kapcsos formát.
A körethez a krumplit meghámozzuk, karikára szeleteljük, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. Az almákat meghámozzuk és nagyon apró kockára vágva adjuk a krumplihoz. A majonézt, a mustárt és a tejfölt összekeverjük, cukorral ízesítjük. Ráöntjük a salátára és óvatosan elkeverjük. Tehetünk bele vékony karikákra szeletelt lilahagymát is.
Nagyon-nagyon finom lehet
VálaszTörlésNagyot nyeltem így ebéd előtt!
VálaszTörlésMicsoda finomság! Yamy!
VálaszTörlésMindenből kérek!
Krumplisaliból duplát!!!
Bianka, az volt, volt, volt............ húúúúúúúúúúú de régen volt :-)
VálaszTörlésDia! még én is mindigm ha ránézek, nagyon szertjük az ilyen fajta kis összeállitásokat, :))
Juci! Tied, vigyed :)))) most nekem is jól jönne :)))
Hű, ez egy nagyon komplett, finom ünnepi étel!
VálaszTörlésTrinity ! Igen ez az, s általában karácsony egyol napján biztos hogy ezt fogyasztjuk, de ha elmaradna, akkor áttesszük szilveszterre, mint hidegtál-
VálaszTörlés