Egy jó kis paprikás-csirke nokedlivel, tejfölösen, jó kis birskörtéből kompóttal, s hozzá a frissen kisült kenyérrel azt hiszem ennél jobbat ember a földön nem is kívánhat.
Csirkepaprikás hozzávalói: (én isten igazából úgy szeretem, ha a paprikás egész csirkéből készül, tehát füle-farka benne van. Nekem ez adja meg azt az ízharmóniát, amire én azt mondom, hogy naaaa igen, ez az igazi. Most viszont csak combokból készült a mü.
Személyenként 2 alsó-felső comb (jelen esetben 4, de ezek akkorák, hogy ketté kellett vágni őket, és egy darabbal jól lehet lakni.
2 nagy fej vöröshagyma, (a sok hagymától lesz igazán sűrű a szaftja)
1 evőkanál (korábban kisütött csirkehájból) zsír,
ízlés szerint só,
1 evőkanál piros füszerpaprika,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
3 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál köménymag,
Elkészítése:
A zsíradék amikor felolvad, beleteszem az apró kockára vágott vöröshagymát, megsózom, hozzáadom a csíkokra vágott zöldpaprikát, a félbe vágott paradicsomot. Fedő alatt puhára párolom. Ekkorra a hagyma jól besűrűsödik.
Félrehúzom és beleteszem a piros füszerpaprikát, majd a köménymagot, s végül a fokhagyma gerezdeket.
1,5 dl vízzel felengedem, és belerakom a húsdarabokat. Átforgatom a szaftban, fedőt a lábasra teszem és a legkisebb fokozaton hagyom főni. S csak úgy kb háromnegyed óra múlva ránézek, de ekkorra már el is készül.
Ha még sok lenne a leve, akkor még kb egy negyedóráig lassan főzöm, hogy elforrjon a fölösleges lé.
A nokedli hozzávalói:
1 személyre 1 tojást szoktam felhasználni. (most 4 tojás)
1 mokkáskanál só
1 dl tej
Ezeket összekeverem, s annyi lisztet (lehet az egész rétesliszt) adok hozzá, hogy egy jól keverhető masszát kapjak.
Mielőtt hozzáfogok a nokedli készítéséhez felteszem a vizet forrni. Amikorra kikevertem a nokedli tésztát a víz már forr és szaggathatom is. A vízbe előzőleg egy kis olajat (jelen esetben szintén a csirkék előzőleg kisütött zsírjából tettem bele egy kanállal)
Egyet forrt, minden nokedli feljött a víz felszínére és már szűrhettem is le.
Leszűrés után a pörköltszafttal meglocsolom (átkeverem) a nokedliket.
Tejföllel tálaltam. Aki nem kért tejfölt, annak birskörtéből készült kompót.
S egy jó nagy szelet frissen sült kenyér, amit mostanában szinte minden alkalommal kovásszal készítek.
Már megint adtunk a fogyókúrának :-)
Ínycsiklandó a kép.
VálaszTörlésJaj, nagyon rég ettem, pedig úgy szeretem4
VálaszTörlésNekem ehhez hasonlót nagymamám készített utoljára.. De jó, hogy eszembe juttattad!! Nagyon jól néz ki és biztos finom is!!
VálaszTörlésHű, ha ezt Zuram látná :-) Imádja a csirkepörköltet nokedlivel!
VálaszTörlésA kenyered meseszép!
Viki nagyon tetszik szép a tálalás!
VálaszTörlésAz igazi hazai:-),kiváló isteni!Nagyon jó a blogod tetszik nagyon!
VálaszTörlésNagyon guszta, és én nem is kívánnék ennél finomabbat, megelégednék ezzel a menüvel. A birskompótot nagyon szeretem, sajnos idén nem sikerült birset vennem. A kenyered pedig gyönyörű szép mint mindig.
VálaszTörlésAzt hiszem ennél finomabb valóban nem is kell. Én különben minden csirkés ételt szeretek:)Szép a tálalás!
VálaszTörlésEzt bármikor, bárhol elfogyasztom. Imádom jó sok savanyúsággal
VálaszTörlésÓhhh de fincsi lehet!
VálaszTörlésHobbychef ! Hát még ami a tányéron van?! vag volt, volt volt ..... :))
VálaszTörlés!
Ottis ! Hajrá, vágj bele, s csak megsúgom, hogy ez a csirke az udvarok kapirgált :))
Ritmus ! Képzeld, én is a nagymamám mellett tanultam meg főzni. Hát hiába a mi nagyijaink még tudtak valamit :-))
Chef Viki ! Zurad elől dugd el, vagy vágj egy nagy csirkét a lábasba :)) Tuti hálás lesz érte.
VálaszTörlésMi elég sok nokedlit eszünk, nagyon szeretjük, főleg amióta normális nokedli szaggatóm is van már több mint egy éve :))
Köszönöm a kenyér dícséretét !
Marym ! Köszönöm ! Jaj ne is mondd, mert most is megenném :))
Ditta ! Először is szeretettel köszöntelek a rendszeres olvasóim között.
VálaszTörlésKöszönöm a dícséret, nagyon jól esik. Gyere sürübben, szívesen látlak.
Gizi ! Köszönöm szépen Neked is. Ritkán járok piacra, de úgy kb 2-3 hete voltunk kin és rám mosolyogtak a birskörték. 3 db több mint egy kiló volt. 1 db-ból készült egy hatalmas tál kompót.
VálaszTörlésÉn azért szeretem jobban a körtét, mert megbizhatóbb, egyáltalán nem férges a birsalmával szemben.
Köszönöm a kenyér dícséretét :))
Tűzpadka ! Köszönöm szépen Neked is. Mi is nagy csirkepártiak vagyunk.
Bianka ! ugye, ugye ? - ez nálunk is bármikor jöhet. S bizony a jó kis hordós savanyúsággal se kutya :))
Csavi ! Ne tessék itt sápítozni, erre gyünni, megrendelni, elfogyasztani :))))) Ma már lekéstélm de most nem is azt ebédelünk :))
VálaszTörlés