2010. december 11., szombat

Egy jó kis paprikás-csirke nokedlivel

Egy jó kis paprikás-csirke nokedlivel,  tejfölösen,  jó kis birskörtéből kompóttal, s hozzá a frissen kisült kenyérrel  azt hiszem ennél jobbat ember a földön nem is kívánhat.

Csirkepaprikás hozzávalói: (én isten igazából úgy szeretem, ha a paprikás egész csirkéből készül, tehát füle-farka benne van. Nekem ez adja meg azt az ízharmóniát, amire én azt mondom, hogy naaaa igen, ez az igazi. Most viszont csak combokból készült a mü.

Személyenként 2 alsó-felső comb (jelen esetben 4, de ezek akkorák, hogy  ketté kellett vágni őket, és egy darabbal jól lehet lakni.
2 nagy fej vöröshagyma,  (a sok hagymától lesz igazán sűrű a szaftja)
1 evőkanál  (korábban kisütött csirkehájból) zsír,
ízlés szerint só,
1 evőkanál piros füszerpaprika,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
3 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál köménymag,

Elkészítése:
A zsíradék amikor felolvad, beleteszem az apró kockára vágott vöröshagymát, megsózom, hozzáadom a csíkokra vágott zöldpaprikát, a félbe vágott paradicsomot. Fedő alatt puhára párolom. Ekkorra a hagyma jól besűrűsödik.
Félrehúzom és beleteszem a piros füszerpaprikát, majd a köménymagot, s végül a fokhagyma gerezdeket.
1,5 dl vízzel felengedem, és belerakom a húsdarabokat. Átforgatom a szaftban, fedőt a lábasra teszem és a legkisebb fokozaton hagyom főni. S csak úgy kb háromnegyed óra múlva ránézek, de ekkorra már el is készül.

Ha még sok lenne a leve, akkor még kb egy negyedóráig lassan főzöm, hogy elforrjon a fölösleges lé.

A nokedli hozzávalói:
1 személyre 1 tojást szoktam felhasználni.  (most 4 tojás)
1 mokkáskanál só
1 dl tej
Ezeket összekeverem, s annyi lisztet (lehet az egész rétesliszt)  adok hozzá, hogy egy jól keverhető masszát kapjak.
Mielőtt hozzáfogok a nokedli készítéséhez felteszem a vizet forrni. Amikorra kikevertem a nokedli tésztát a víz már forr és szaggathatom is. A vízbe  előzőleg egy kis olajat (jelen esetben szintén a csirkék előzőleg kisütött zsírjából tettem bele egy kanállal)
Egyet forrt, minden nokedli feljött a víz felszínére és már szűrhettem is le.

Leszűrés után a pörköltszafttal meglocsolom (átkeverem) a nokedliket.

Tejföllel tálaltam. Aki nem kért tejfölt, annak birskörtéből készült kompót.



S egy jó nagy szelet frissen sült kenyér, amit mostanában szinte minden alkalommal kovásszal készítek.

Már megint adtunk a fogyókúrának :-)

15 megjegyzés:

  1. Jaj, nagyon rég ettem, pedig úgy szeretem4

    VálaszTörlés
  2. Nekem ehhez hasonlót nagymamám készített utoljára.. De jó, hogy eszembe juttattad!! Nagyon jól néz ki és biztos finom is!!

    VálaszTörlés
  3. Hű, ha ezt Zuram látná :-) Imádja a csirkepörköltet nokedlivel!

    A kenyered meseszép!

    VálaszTörlés
  4. Viki nagyon tetszik szép a tálalás!

    VálaszTörlés
  5. Az igazi hazai:-),kiváló isteni!Nagyon jó a blogod tetszik nagyon!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, és én nem is kívánnék ennél finomabbat, megelégednék ezzel a menüvel. A birskompótot nagyon szeretem, sajnos idén nem sikerült birset vennem. A kenyered pedig gyönyörű szép mint mindig.

    VálaszTörlés
  7. Azt hiszem ennél finomabb valóban nem is kell. Én különben minden csirkés ételt szeretek:)Szép a tálalás!

    VálaszTörlés
  8. Ezt bármikor, bárhol elfogyasztom. Imádom jó sok savanyúsággal

    VálaszTörlés
  9. Hobbychef ! Hát még ami a tányéron van?! vag volt, volt volt ..... :))
    !

    Ottis ! Hajrá, vágj bele, s csak megsúgom, hogy ez a csirke az udvarok kapirgált :))

    Ritmus ! Képzeld, én is a nagymamám mellett tanultam meg főzni. Hát hiába a mi nagyijaink még tudtak valamit :-))

    VálaszTörlés
  10. Chef Viki ! Zurad elől dugd el, vagy vágj egy nagy csirkét a lábasba :)) Tuti hálás lesz érte.
    Mi elég sok nokedlit eszünk, nagyon szeretjük, főleg amióta normális nokedli szaggatóm is van már több mint egy éve :))

    Köszönöm a kenyér dícséretét !

    Marym ! Köszönöm ! Jaj ne is mondd, mert most is megenném :))

    VálaszTörlés
  11. Ditta ! Először is szeretettel köszöntelek a rendszeres olvasóim között.

    Köszönöm a dícséret, nagyon jól esik. Gyere sürübben, szívesen látlak.

    VálaszTörlés
  12. Gizi ! Köszönöm szépen Neked is. Ritkán járok piacra, de úgy kb 2-3 hete voltunk kin és rám mosolyogtak a birskörték. 3 db több mint egy kiló volt. 1 db-ból készült egy hatalmas tál kompót.

    Én azért szeretem jobban a körtét, mert megbizhatóbb, egyáltalán nem férges a birsalmával szemben.

    Köszönöm a kenyér dícséretét :))


    Tűzpadka ! Köszönöm szépen Neked is. Mi is nagy csirkepártiak vagyunk.

    Bianka ! ugye, ugye ? - ez nálunk is bármikor jöhet. S bizony a jó kis hordós savanyúsággal se kutya :))

    VálaszTörlés
  13. Csavi ! Ne tessék itt sápítozni, erre gyünni, megrendelni, elfogyasztani :))))) Ma már lekéstélm de most nem is azt ebédelünk :))

    VálaszTörlés