......hogy egy kis jó is következzen :)))
Jókai bableves hozzávalói és elkészítése:
30 dkg füstölt sertéscsülök (kicsontozott, felkockázott)
10 dkg debreceni kolbász
10 dkg száraz tarkabab (friss bab esetén 30 dkg)
10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
negyed zellergumó
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db kisebb paradicsom
4 dkg zsír vagy olaj
1 evőkanál liszt
1 kispohár tejföl
1 babérlevél
1 púpozott mokkáskanál pirospaprika
só
csipetke (ebbe most nem került csipetke)
Elkészítés
A babot előző nap beáztattam éjszakára - friss bab esetén erre nincs szükség - illetve a csülköt másfél liter vízben puhára főztem, majd a főzővízzel együtt hűtőbe tettem. Amikor kihült, kicsontoztam, felkockáztam.
Másnap a csülök tetején képződött zsírt lekanalaztam, és egy fazékba tettem. A zsíron gyengén megpirítottam a kockára vágott zöldségeket (sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret), majd hozzáöntöttem az áztatólevével együtt a babot és a csülök főzőlevét. Fűszereztem fokhagymával, babérlevéllel és sóztam. (óvatosan, mert a csülök is sós lehet, még akkor is, ha kiáztatjuk) Ezután hozzáadtam a kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát is és lassú tűzön főztem.
A kolbászt felkarikáztam és egy serpenyőben kisütöttem, majd kivettem és lecsepegtettem. A sütésből visszamaradt zsírba tettem az apró kockára vágott hagymát és megpirítottam, majd megszórtam liszttel. Félrahuzva a fazekat, meghintettem piros fűszerpaprikával.
Amikor a bab megfőtt, hozzáadtam a leveshez a kolbászt, és a tejföl felével behabartam.
Amikor a bab megfőtt, hozzáadtam a leveshez a kolbászt, és a tejföl felével behabartam.
A csipetkét a főzés vége előtt 5-6 perccel kell beletenni a levesbe.
Végül a leveshez kevertem a maradék tejfölt, és ízlés szerint ecettel ízesítettem.
Ez az egyik kedvenc levesem, jó sok csipetkével.:-)Valami jó kelt tésztával utána.:-)Nyitom az ablakot.:-)
VálaszTörlésNelli:-))))
VálaszTörlésVikuci,ezt már Neked írom:-)Én is imádom,és jó gazdagon van ahogy látom és ahogy olvasom,ahogy kell!Kérek szépen:-)
VálaszTörlésNa, erről az egyik Komám jut eszembe. Szoboszlón 2 vendéglőben egymás után nem tudtak neki Jókai bablevessel szolgálni. Rettenet felszívta a vizet.
VálaszTörlésLegközelebb megyünk Hozzátok.
Nelli ! Mi is csipetkével szeretjük, de azzal az igazival, amit tényleg bele kell csipkedni, de most arra nem volt időm és nem is akartam sokat főzni, mert most tényleg csak ketten eszünk.
VálaszTörlésS utána még lenyomtunk egy pár káposztás kapucnyikát. Háááát mit mondjak? nem korgott a gyomrunk egy ideig :)
Dittus! elfogyott !!!!! sajna, vagy hálistennek?
VálaszTörlésMég mindíg fagyasztó ürítésben vagyok, és akadnak ilyen 1-2 szenélyre szóló nyersanyagok, amiket szép lassan felhasználok :))
Hétvégén, amikor itt vannak a gyerekek, na akkor aztán van kaja dömping :))
4Gyerek! Gyertek, csak szóljatok időben :))))))) Mert ez a bableves - s minden rokona - ugy jó, ha legalább egy nappal hamarabb készítjük el :)))
VálaszTörlésErre vevő vagyok ! Én palacsintával szeretem!:D
VálaszTörlésFenséges egy ebédet készítettél!
VálaszTörlésNagy adagot szoktam én is főzni és sosem elég! Igaz , nálunk mindenki kedvence!
Viki! Ennyi megpróbáltatás után ami a konyhában (előző bejegyzések) ért, ez a menü olyan mintha hosszú fárasztó utazás után hazaérne az ember lánya. Finom, melegséges, szeretetteljes....stb. De mond, nem maradt véletlen legalább egy fél fogamra való?
VálaszTörlésui.: szép az új külsőd:) a blogodé is:)
Marym ! Mi is szeretjük hozzá a palacsintát, de most volt egy káposztám azt kellett felhasználni :))
VálaszTörlésJuci ! Én mostanában bajban vagyok, mert hétköznap csak ketten vagyunk, s ebből és az ilyen ételekből nem lehet keveset főzni, mert csak úgy jó, ha sok van belőle a fazékban :))
VálaszTörlésGinkó ! Arany kis pofám ! hát sajna nem maradt még egy negyedfogadra való sem, de most Neked nem olyan jó ám az a bableves, mert két nagy pocak leszel :))
VálaszTörlésKöszönöm, hogy tetszik az új rucim :))) a sok megpróbáltatás után döntöttem úgy, hogy odaülök a varrógép elé és csinálok egy újat :))