Ma egész nap itt voltak a gyermekeink, s mi egész nap kinn voltunk a kertben. Teljes erőbedobással dolgozott a család, mert végre a virágok is ládákba, cserepekbe kerültek, várva már nagyon az igazi tavaszt.
Azon kellett gondolkodnom, hogy mi legyen az ebéd, ami nagyon hamar kész van és nagyon finom is. Igy került a választás a töltöttpaprikára, azzal a változtatással, hogy ezt most szinte csak az alapfüszerekkel gazdagítottam és rizs helyett hajdina magot tettem a töltelékekbe.
60 dkg darált sertéshús,
10 dkg hajdina mag,
2 tojás,
kevés őrölt bors,
kevés egész köménymag,
só ízlés szerint,
2 kk piros füszerpaprika
8 db (fagyasztóból kivett) zöldpaprika félbe vágva
5-6 db zellerszár
3 liter saját főzésü sűrített paradicsom.
Az alapanyagokat jól összekevertem. Egy közepes lábasba kb 8 dl vizet öntöttem, s beleraktam egy kevés sót, s a zellerszárakat.. A paprikákat félbe vágtam, s a befüszerezett húsokat ráraktam. Úgy néztek ki, mint egy kis csónakok. Fedővel lefedtem, s kb fél óra múlva a 3 liter saját főzésű sűrített paradicsomot hozzáadtam, s csak az első rottyanásig főztem. Ez kb 10 perc volt. Igy az ebédünk alig egy óra alatt elkészült a kitalálástól a tálalásig.
Viki ez szuper. Én is szoktam hajdinával készíteni. Mi egyébként sem eszünk rizst, max. barnarizst néha-néha. Sőt rizs helyett tettem már bele kölest is.
VálaszTörlésImádom. Ki fogom próbálni hajdinával
VálaszTörlésYldyco! Köszönöm szépen, tényleg fincsi. Kölest már én is használtam, de hajdinát most először.
VálaszTörlésBianka! Megéri. Még a látvány is szebb volt, mint amikor a fehér rizsszemek kivillognak a töltelékből:)
Igen, csak a hajdinának erős, markáns íze van és sokan nem szeretik, pedig egészséges. Párszor sütöttem hajdina lisztes kenyeret is, de az a tapasztalatom, hogy nem szabad bele sokat tenni, mert nagyon elviszi a kenyér ízét.
VálaszTörlésYldyco! Itt azért elég óvatos voltam, tehát még a rizsmennyiségnél is kevesebbet adtam hozzá, s tökéletesen elég volt. A töltöttpaprikánál nem volt annyira kiéleződő az íze, míg a hajdinapalacsinta, az teljesen a frissen learatott búza illatára, ízére emlékeztet. Mondjuk kenyérnél nem is tudnám elképzelni, hogy az egész lisztet hajdinára cserélni.
VálaszTörlés