Ez egy egyszerü piskótatekercs, s maradék rumos diótöltelékkel töltöttem. A piskótát még húsvétra sütöttem, de elfogyasztása előtt -technikai okok miatt- bekerült a fagyasztóba. A Piskótához:
6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
A töltelékhez:
30 dkg darált dió,
15 dkg cukor (én édesítőt használtam)
0,5 dl jó minőségü rum,
25 dkg margarin.
Elkészitése:
A tojások fehérjét robotgéppel jó keményre felvertem, csipet sót adtam hozzá, majd amikor olyan kétharmad keménységü volt hozzáaadagoltam a cukrot.
Jó kemény lett a hab, ekkor egyesével beletettem a tojássárgáját, majd az átszitált lisztet, de a robotgép fordulatszámát kisebbre vettem.
Közepes nagyságu tepsibe sütőpapirt tettem és beleöntöttem a piskótatésztát. 180 fokos sütőben 17-20 perc alatt kisül.
Amikor kivettem a tepsiből, egy tiszta -jól bevizezett, majd kicsavart- konyharuhába feltekertem, s itt hagytam kihülni.
Amig hült elkészitettem a tölteléket.
A töltelék összetevőit szintén a robotgéppel kevertem össze.
Megtöltöttem a tésztát és föltekertem. Alufóliába csavarba -kihülés után- a fagyasztóba tettem. Ma reggel -töltött állapotban- kivettem és hagytam, hogy szépen magától felengedjen. Éppen olyan volt, mintha ma sütöttem volna.
Terveztem, hogy vaniliás porcukorral fogom megszórni a tetejét, de ezt mindenki elvetette, igy aztán csak úgy mezitlábasan fogyasztotta el a népes családom. Kedves egészségükre :)
6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
A töltelékhez:
30 dkg darált dió,
15 dkg cukor (én édesítőt használtam)
0,5 dl jó minőségü rum,
25 dkg margarin.
Elkészitése:
A tojások fehérjét robotgéppel jó keményre felvertem, csipet sót adtam hozzá, majd amikor olyan kétharmad keménységü volt hozzáaadagoltam a cukrot.
Jó kemény lett a hab, ekkor egyesével beletettem a tojássárgáját, majd az átszitált lisztet, de a robotgép fordulatszámát kisebbre vettem.
Közepes nagyságu tepsibe sütőpapirt tettem és beleöntöttem a piskótatésztát. 180 fokos sütőben 17-20 perc alatt kisül.
Amikor kivettem a tepsiből, egy tiszta -jól bevizezett, majd kicsavart- konyharuhába feltekertem, s itt hagytam kihülni.
Amig hült elkészitettem a tölteléket.
A töltelék összetevőit szintén a robotgéppel kevertem össze.
Megtöltöttem a tésztát és föltekertem. Alufóliába csavarba -kihülés után- a fagyasztóba tettem. Ma reggel -töltött állapotban- kivettem és hagytam, hogy szépen magától felengedjen. Éppen olyan volt, mintha ma sütöttem volna.
Terveztem, hogy vaniliás porcukorral fogom megszórni a tetejét, de ezt mindenki elvetette, igy aztán csak úgy mezitlábasan fogyasztotta el a népes családom. Kedves egészségükre :)
Hmm épp kapóra jön, mert csomó diónk van :)
VálaszTörlésMegmutatom anyunak, ő a dió felelős :D
Jól néznek ki!
Imádom :)Minden diós süti csúcs
VálaszTörlésTervben van egy rumos-diós süti nekem is, csak nem voltam biztos a krémjében. Ez viszont nálad bizonyított, ugye?:)
VálaszTörlésLivi! küldjek két diótörőt:)))
VálaszTörlésBianka! szerintem is - kár, hogy most kicsit visszafogóban vagyok :)
Kata! Én ezt most eszerint a recept szerint csináltam, ahogyan leirtam, de ha mégfinomabbat szeretnétek, akkor a dióstortámnál megadott recept szerint csináld a tölteléket. Na az aztán a csúcs, nem mintha ez nem az lett volna :))
4,5dl tej
9 dkg liszt
23 dkg porcukor
30 dkg darált dió (szintén átpörkölt)
25 dkg vaj
2 cs vaníliás cukor
3/4 dl rum
Csak én akkor sem tudtam átpörkölni a diót, mert már eleve daráltan kaptam, de szerintem igy is valami fantasztikus ize volt.
Csak egyszer fogod kipróbálni és az már tuti, hogy fogsz tudni szabadulni tőle.
Livi! küldjek két diótörőt:)))
VálaszTörlésBianka! szerintem is - kár, hogy most kicsit visszafogóban vagyok :)
Kata! Én ezt most eszerint a recept szerint csináltam, ahogyan leirtam, de ha mégfinomabbat szeretnétek, akkor a dióstortámnál megadott recept szerint csináld a tölteléket. Na az aztán a csúcs, nem mintha ez nem az lett volna :))
4,5dl tej
9 dkg liszt
23 dkg porcukor
30 dkg darált dió (szintén átpörkölt)
25 dkg vaj
2 cs vaníliás cukor
3/4 dl rum
Csak én akkor sem tudtam átpörkölni a diót, mert már eleve daráltan kaptam, de szerintem igy is valami fantasztikus ize volt.
Csak egyszer fogod kipróbálni és az már tuti, hogy fogsz tudni szabadulni tőle.
Bocsánat, a krém elkészitése lemaradt, de máris pótolom.
VálaszTörlésA tejet a liszthez adjuk, csomómentesre kikeverjük, gőz fölött sűrűre főzzük, kihűtjük. Közben a cukrot kikeverjük a vajjal, hozzá a diót, rumot, vaníliás cukrot és a főzött krémmel jól kikeverjük.
Viki, köszi a recit, tündér vagy:)
VálaszTörlésKata! Nagyon szívesen. Ha tényleg a finomabbikat akarod, akkor hajrá. Kiváncsi vagyok nektek hogy fog ízleni.
VálaszTörlésEz egy gyerekkori kedvencem a maga nemes egyszerűségében! Pont akkor raktad fel a blogra, amikor a nagy műtétem volt tavaly. Ha ezt akkor megkóstolhattam volna... :)
VálaszTörlés