Kénytelen voltam egy kis pihenőt tartani, a mézeskalácsoktól távolmaradni, bár még a hütőszekrényemben mindíg ott lapul egy jó nagy adag nyers mézes.
Viszont tegnap este rájöttem, hogy egy darab kenyerünk sincs.
Nosza rajta, akkor a kedevecünket bevetettem: egy fincsi kis rozskenyeret, amit már jó párszor megsütöttem, de még soha sem ugyanazok kerültek bele.
Én mindíg két kenyeret sütök egyszerre. Nagyon-nagyon finom a forró, friss kenyér, de vigyázni vele, mert csak az illatát vesszük először magunkhoz, aztán jó az már kihülve is :-)
Tehát aki csak egy db kb kilós kenyeret szeretne ebből a tésztából, akkor a megadott hozzávalók mennyiségét mindig felezze.
Hozzávalók és elkészítés.
4 dl viz
2 dl joghurt
75 dkg kenyérliszt
25 dkg tk rozsliszt
5 dkg élesztő
1,8 dkg só
1 mk cukor
2 nagyobb evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál búza sikér
2 evőkanál sovány tejpor
A vizet és a joghurtot a dagasztó gép edényébe raktam.
A többi száraz összetevőket mind összekevertem és szépen rákanalaztam a folyékonyra.
A liszt tetejére rámorzsoltam az élesztőt.
10 perc keverés,
10 perc dagasztás
20 perc pihentetés a dagasztó gép edényében.
8 perc ujra dagasztás.
Kelesztőtálban 40 percig kelesztettem.
Amikor megkelt a tészta, jócskán lisztezett felületre boritottam, megfeleztem (én le is szoktam mérni), megformáztam, és hosszukás formába (amire ráhuztam a sütőzacskót) tovább kelesztettem még
40 percig.
Ekkor bevágtam és bekapcsoltam a sütőt 200 fokra.
10-15 perc alatt a sütő is felmelegedett és a kenyérnek is elegendő volt ennyi idő.
200 fokon 10 percig sütöttem, majd légkeverésre kapcsoltam és a hőfokot is levettem 150 fokra, s igy sütöttem még 20 percig.
Íme: ilyenek lettünk :-)
Ez nagyon tetszik nekem is Viki!Lehet holnap el is keeszitem,ha idom lesz.Puszi
VálaszTörlésEdó! én pedig ajánlom. Isteni finom, lukacsos, puha és mégis a héja ropogós. Ha kipróbáltad, majd ird meg milyen lett. Köszönöm. Puszi Neked is.
VálaszTörlésGyönyörű kenyerek, Viki!!! Én majd ünnepek után próbálom ki, most a sütiadagról kell gondoskodnom:))
VálaszTörlésÉn is csak sütizek, kenyérsütés ezer éve nem volt, talán a szünetben. Szép lett!:))
VálaszTörlésValóban gyönyörűek! Én is kettőt sütök egyszerre :D
VálaszTörlésHiába, ahol jó étvágyú a család, muszáj :))
trinity! most csak fókuszálj a sütikre :) én is azt tettem
VálaszTörlésMónika köszönöm, most tényleg háttérbe szorulnak a kenyerek -még nálam is :))
Yasmine! én is mindig azt mondom, hogy ketten vagyunk, de ha átlibben a család -innen két percre- akkor mit kezdenék fél kilóval, merthogy a gyerkőceim nagyon kenyeresek :)) éhes szájnak pedig kell a mindennapi :))