2009. szeptember 16., szerda

Fűszeres virslis kenyér olivabogyóval

Egyszer már megsütöttem, de akkor pulyka kolbásszal, és a lisztbe sütőkeveréket használtam.
Most pulyka füstölt virslivel töltöttem és több paprikalekvárral kentem meg a tésztát, s hagyományos módon, elhagyva a sütőkeveréket a következőkből állítottam össze.
Hozzávalók:
3 db-hoz
1,20 dkg kenyérliszt
25 dkg öregtészta
4 dl langyos viz,
3 dl joghurt,
3 kisebb evőkanál házi sertészsir
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
5 dkg frissz élesztő
-o-o-o-
7 pár virsli
9 kávéskanál paprikalekvár
olivabogyó
Elkészítése:
A hozzávalókat dagasztógép edényébe raktam és 20 percig dagasztottam, majd 5 percig pihentettem és újabb 10 perc dagasztás következett.
Dagasztás után jócskán lisztezett nyújtólapra tettem és átgyúrtam.
Kiolajozott kelesztőtálban jó duplájára kelesztettem.
20-25 perc után egy picit átgyurtam, s 30 percre visszaraktam a kelesztőtálba.
Amikor jó duplájára kelt, lisztezett nyújtólapon három gombóccá osztottam és egyenként kinyújtottam.
Kicsit hosszabbra  nyújtottam, mint a sütőedény kétszerese.
Laponként 3 kávéskanál paprikalekvárral megkentem és a virsliket hosszában és kersztbe bevágva a tésztára raktam és mint a bejglit feltekertem.
Középen összefogtam és megcsavartam, majd a nyitott végét picit aláhajtottam és kiolajozott szilikon, vagy tapadásmentes sütőformába tettem.
Tovább kelesztettem még 25 percig.
Amikor megkelt, a csavarások mentén félbevágott olivabogyóval kiraktam és tojásfehérjével a tetejét megkentem.
A sütőt 5 percig előmelegitettem, s az aljába egy kisebb tepsibe vizet öntöttem, hogy gőz keletkezzen sülés közben.
Villanysütő legmagasabb fokán 60 percig sütöttem, (vagy addig, amíg egy szép piros szint elér)

2 megjegyzés:

  1. Szia! Köszönjük,a finom virslis kenyeret jót vacsoráztunk,belőle. Nem csak a látvány szuper,hanem az ízek is. Köszönjük,szépen,és folytatást kérünk!!!!!!!!! Puszil a család!

    VálaszTörlés
  2. dukita, csak időben szólj, hogy mikor gyujtsam be a sütőt :) puszi Nektek.

    VálaszTörlés