2009. szeptember 18., péntek

Rozsos-szezámmagos kenyér


Hozzávalók 2 db-hoz
80 dkg  finom liszt
10 dkg tk rozsliszt
10 dkg világos rozsliszt
30 dkg öregtészta
5 dl tejsavó (kefir sürüségü) vagy viz
2 evőkanál házi sertészsir
5 dkg friss élesztő
5 dkg só
2 teáskanál cukor
2 evőkanál burgonyapehely
szezámmag a szóráshoz
Elkészitése:
A folyadékot (tejsavó, vagy langyos viz), a liszteket, az öregtésztát, a sertészsirt, a sót, a cukrot, a burgonyapelyhet dagasztó gépben 20 percig dagasztattam, majd 5 perc pihentetés és ujabb 10 perc dagasztás.
Nyújtófelületre kiboritottam, kicsit átgyurtam, és kiolajozott kelesztőtálba tettem.
20 perc után picit átgyurtam, majd ujabb 30 percig kelesztettem.
Amikor jó duplájára kelt, két gombócra osztottam.
Egyenként kinyujtottam, jól ellapogattam, kinyomkodtam a levegőt a tésztából. Az egyiket feltekertem, megformáztam, mig a másikat csak simán megformáztam és kiolajozott formasütőbe tettem.
20 perc kelés után bevágtam, megszórtam szezámmaggal, és még 25 percig kelesztettem.
A sütő aljába -egy kisebb tepsibe- kb 1 liter vizet tettem, s
5 perces sütő előmelegités után, 220 fokon  50 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Rácsra téve hagytam kihülni.

A kenyerekhez és bármilyen péksüteményhez, kelt tésztához alkalmazott ÖREGTÉSZTA receptje
Az öregtészta készítésére, alkalmazására  E.Margit oldalán találtam rá.


Öregtészta, ahogy én készitem:
50 dkg BL 80 kenyérliszt
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál só
1 dkg friss élesztő
350 ml víz
A hozzávalókat a kenyérsütőgépbe teszem és beinditom 20 percre  a dagasztást. Amikor kész, a tésztát a kenyérsütő üstjében hagyon addig, amig teljesen tulkel, s végül visszaesik a tészta. Nyáron a nagy melegben ez lehet 10-12  óra is. (de ilyenkor hütőszekrényben tölti el ezt az időt, üsttel együtt a tészta)
Hüvösebb időben és télen ott lehet hagyni a konyhapulton, letakarva és csak a tulkelést kell megvárni. Amikor ez bekövetkezik, beteszem egy nagyobb fedeles müanyag dobozba és mehet a hütőszekrénybe. Ez a mennyiség nekem kb 3 kenyér elkészitéséhez elegendő.
Ha nem akarom ilyen macerásan késziteni (ami egyébként nem macerás), akkor az öregtésztával bedagasztott kenyerem mennyiségéből kelesztés előtt elveszek 25 dkg-ot, ezt teszem a hütőbe, és igy mindig van egy adag elő- öregtésztám a következő sütéshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése