2013. április 5., péntek

Zellerkrémleves

Úgy döntöttem, amíg ilyen hideg lesz az időjárás, addig krémleveseket fogunk fogyasztani. Egyrészt, mert nagyon laktatóak, finomak és nagyon hamar elkészülnek, de úgy igazából fel is melegítenek!  S most azért ezek jobban esnek, mintha egy hideg gyümölcslevest ennénk.
 
 
Hozzávalók és elkészítés
 
1/2 zellergumó
1 fej édes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
1 db közepes krumpli
1 evőkanál saját készítésű ételízesítő
só,
frissen őrölt bors
pirított sonka falatkák a leves tetejére
 
A zellergumót és a krumplit megtisztítjuk és apróra felszeleteljük. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymákat és a fűszereket. Lefedjük, s kb 10 percig fedő alatt pároljuk (főzzük)
 
Amikor a zöldségfélék megpuhultak, botmixerrel pürésítjük. Közben hozzácsurgatjuk a tejszínt, s még egy pár pillanatig összeforraljuk. A habtejszíntől nagyon finom krémes állagú lesz a levesünk.
Ha esetleg nagyon sűrű lenne, akkor még 1 dl tejjel hígíthatjuk.
 
A leves tetejére átpirított, jó ropogós  sonkaszeleteket teszünk, s egy kevéske zellerzölddel tálaljuk.  A sonka átsütésekor nyert finom kis zsíradék cseppecskékkel ízesítjük.

 
Jó étvágyat !

4 megjegyzés:

  1. Hát azt hiszem nálunk is befigyel, de úgy, ahogy a paszternák krémleves készült a tegnap. Mg ahogy a sörmártásom indítottam. Snack az eleje.
    A sonkafalatkáid igencsak guszták.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 4Gyerek. Csak kóstolgasd nyugodtan, rájössz hogy milyen finom falatok.

      Törlés
  2. Ezt is szeretem ám!

    VálaszTörlés