Itt a második változat. Miután az előző diós zabpelyhes keksz összeállítása után elég nehezen tudtam golyókat formálni belőlük, majd ellapítani sem sikerült valami normálisra, már a sülés során megfordult a fejemben, hogy keverem a következő adagot, de ezen valamit változtatnom kell, hogy minél jobban formázható legyen. S hogy azért mégse legyen egyforma, ebbe most nem raktam apróra tördelt diót, s a fahéjat is kihagytam belőle.
Egy kicsit sem lett rosszabb, mint az elődje, de azért megtréfált egy kicsit sülés közben :))) "Összegyógyúltak" :-) :-)
Hozzávalók és elkészítés:
10 dkg vaj,
7,5 dkg méz
Mikróban összeolvasztottam őket. Amig összeolvadtak, addig a száraz hozzávalókat kimértem és összekevertem.
10 dkg apró szemü zabpehely,
20 dkg rétesliszt,
1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna,
5 dkg sötétbarna nádcukor,
A száraz anyagokat és az összeolvasztott mézes-vajat összekevertem, s itt jön a változtatás:
30 ml tejet adtam hozzá, s fantasztikusan formázható masszát kaptam.
Nem tanúltam az előző sütésből, eléggé sürün raktam a tepsire a golyókká formált, majd tenyerem között ellapított nyersanyagot, ezért a sülés során gyönyörüen "összegyógyultak" azaz mondani akarom, szépen összenőttek. Nem voltam megijedve, gondoltam ha kihül, akkor nem kell mást tennem, mint egy jó éles késsel kockára elvágni. Igy is lett !
A sütőt 160 fokra előmelegitettem és 10 perc alatt készre sült.
Na de itt jött a következő gondolat. Annyira könnyen ment minden, hogy most már egy harmadik változata is megfordult az agyamban, s máris kevertem a következő változtatot, egészen más összetételben. No de erről a következő postban..............
Ezeknek a zabpelyhes kekszeknek egyetlen óriási hibájuk van. Egyszerüen nem lehet abbahagyni az evésüket :) :) :)
Igen ha túl nedves lesz, akkor szétfolyik, és azért nem lesz annyira ropogós, de az legyen a legkevesebb.
VálaszTörlésCsúcs vagy, hogy ennyít készítettél :))))
Bianka ! Neked köszönhetem :))) és köszönöm. Azuram meg kézcsókját küldi Neked :)))
VálaszTörlés