Hosszu évekig nem voltam hajlandó sem megenni, sem megsütni az almás sütiket, semmilyen formában.
(ennek persze voltak okai, de ez már maradjon a múlt, mert a rosszra soha sem emlékezünk, vagy legalábbis igyekszünk elfelejteni, vagy esetleg helyette egy sokkal, de sokkal jobban késziteni)
A tésztához LIMARA almáspite receptjét használtam fel és a magam izlésére bővitettem ki meggyel és még egy kis aprósággal:)
Limara oldalán nagyon sokszor elolvastam ezt a receptet és végre hagytam magam rábeszélni, hogy elfelejtsem az ősrégi "almáspitére" sem hasonlitó sütemény-t, ami miatt soha sem tudtam magam meggyőzni, hogy elkészüljön ez a finomság.
Megtört a jég és most már azt hiszem nagyon sokszor el fogom késziteni, mert fantasztikus ize van és nagyon könnyen elkészithető.
De akkor most lássuk a hozzávalókat:
50 dkg liszt
1 tasak sütőpor
25 dkg vaj (én sütőmargarint használtam)
csipet só
2 ek. cukor
1 tasak sütőpor
25 dkg vaj (én sütőmargarint használtam)
csipet só
2 ek. cukor
2 tojás sárgája (eredeti recept szerint 1 egész tojás és 1 tojás sárgája volt)
tejszín 0,5 dl
Elkészitése:
A lisztet elmorzsoltam a hideg margarinnal, a sütőporral és a közepébe készitettem egy kis fészket, amibe beletettem a többi összes hozzávalót.
Jól összedolgoztam az anyagokat és amikor szép sima lett a tészta, akkor ketté vágtam. Az egyik cipóm egy parányit (kb 5 dkg-al) nagyobb volt mint a másik.
A nagyobbik adagot kiknyujtottam és egy jó nagy tepsit sütőpapirral kibéleltem, s a kinyujtott tésztát ráhelyeztem.
majd a töltelékkel beteritettem.
Töltelékhez:
1,5 kg alma
Annyi szem magozott meggy, ahány kockára számitok (kb 50 szem)
2-3 ek. cukor
2 vaníliás pudingpor (eredeti receptben 1 csomag volt)
2-3 ek. cukor
2 vaníliás pudingpor (eredeti receptben 1 csomag volt)
fahéj
3 szem szegfüszeg (ez nem volt az eredeti receptben)
Töltelék elkészitése:
Az almákat megmostam és egy nagyobb tálba lereszeltem.
Jól kinyomkodtam az almareszeléket.
A kinyert almaléhez (kb 4 dl)
még hozzáadtam 2 dl meggylét, elkevertem benne a két csomag vaniliás pudingot és lassu tüzön besüritettem, hozzáadtam a lereszelt almákat, elkevertem, majd kihütöttem.
Az egész pudingos almareszelékkel beteritettem az alsó tésztát és szépen ráraktam a magozott megy-szemeket.
Kinyujtottam a második tészta-gombócomat és betakartam a tölteléket.
A tészta tetejét tojásfehérjével megkentem és egy villával sürün, (a tepsi aljáig) jócskán megszurkáltam, hogy a gőz el tudjon távozni a töltelékből.
A sütőt 200 fokra felmelegitettem,
Betettem a tésztát, a hőfokot 170 fokra visszavettem és 25-30 perc alatt ilyen szépre megsütöttem. Amikor kihült, vaniliacukorral elkevert porcukorral megszórtam.
Isteni finom lett ez az almás-lepény.
Én is így voltam régen.Utáltam az almával készült ételeket,csak nyers almát ettem.Most meg még a pitét is megeszem,pedig azzal ki lehetett volna üldözni a világból.
VálaszTörlésGuszta a sütid,biztos ki lesz próbálva a télen.
Belly, örülök neki, és tényleg ajánlom, mert ha már én egyszer megkóstoltam hosszu évek után az elmásat és még izlett is, akkor csak azt tudom mondani, hogy biztos fincsi :-) Sok sikert hozzá.
VálaszTörlésMost találkoztam először a blogoddal, nagyon tetszik. Egy fontos- nekem - kérdés: hol veszed ezeket az igazi békebeli liszteket?
VálaszTörlésSziszi
Sziszi, bocsáss meg, hogy csak most vettem észre kérdésed. Egyszerüen Tótkomlóson a Malomban. (50 kg-os kiszerelésben, de az üzletükben kapható már 20 kg-os zsákos is. Ára mindkettőnek egyforma)
VálaszTörlésRemélem még visszanézel, s bocsi.
Köszönöm a választ, sajnos nekem Tótkomlós egy kicsit messze van. Gondolom lisztküldéssel nem foglalkoznak. Mióta nem lehet Pesten és környékén békéscsabai lisztet kapni, azóta nem olyan szépek a kelt tésztáim, a kenyerekről nem is beszélve.
VálaszTörlésSziszi.
Szia Sziszi! Csak egy apró megjegyzés: A Tótkomlósi Malom olyan hihetetlenül jól áll a dolgokhoz, ha ne adj isten a környékeden van üzlet, vagy valami pékség, ahol tótkomlósi lisztet forgalmaznak, esetleg abból sütnek, s oda szállitanak is. Nekem is felajánlották a lehetőséget, hogy -kérésemre, megbeszélve a megrendelőivel- betesznek egy-egy zsáknyi lisztet és máris nem kell Tótkomlósig utazni. Hátha rábukkansz valahol ilyen helyre a környékeden. Én kivánnám Neked, hogy sikerüljön.
VálaszTörlésKöszönöm a remek ötletet, szétnézek a közeli pékségekben.
VálaszTörlésNagyon tetszik a blogod,remek receptek vannak benne.
Sziszi