A legfinomabb savanyúság, amit elkészíthetünk, és tálalhatunk, akár ünnepi asztalra is.
Miután Befőző automatában tartósítottam, és mindösszesen 7 db készült, így sárga répát és petrezselyemgyökeret is tettem üvegekbe. Ezekből is szintén 7 db készült. A hőfok egyformán 100 fok, az automatázás a Gogosárinál 20 perc, a zöldségeknél 90 perc. Így a Gogosári hamarabb kijött az automatából, a zöldségek még kaptak plusz 70 percet.
7 db 720 ml-es üveghez Hozzávalók és elkészítés
2,5
kg pritamin paprika, felszeletelve, (tisztított állapotban 2,5 kg)
6 dkg só (nálam most himalaya)
25 dkg cukor (nálam Dia Édes folyékony
édesítőszer) ízlés szerint, de kb 21 ml
2,5 dl 10 %-os ecet
2,5
dl olaj (nálam oliva)
2,5 liter tiszta víz
Üvegenként
5-6 szem szemes bors (lehet színes is)
Üvegenként
1 picike méretű babérlevél
Először
a vízben elkeverjük a cukrot (édesítőt), a sót, az ecetet és a 2,5 dl olajat.
Jól elkeverjük, s amíg minden elolvad és egyneművé válik, addig megmossuk a
paprikákat, kicsumázzuk, magjait eltávolítjuk.
Üvegekbe
rakjuk, rátesszük a bors szemeket és belecsúsztatjuk a picike babérlevelet.
Az
elkészített felöntő levet az üvegekre töltjük, s egy parányi olajat még
csurgatunk a paprikák tetejére.
Az
üvegtetőt rácsavarjuk.
Automatában
100 fokon 20 percig hőkezeljük.
Amikor lejárt a 20 perc 100 fokon, akkor kiszedjük, és most már a zöldségekre irányítjuk a figyelmünket :-)
Tetszés szerinti Sárgarépa mennyiséget vásárolunk, s ha lehet piacon, valami jó fajtát. A sárgarépa mennyiség kétszerese legyen a petrezselyemgyökérnek, tehát feleannyi gyökeret vásárolunk.
A zöldségeket meghámozzuk. Megmérjük az üvegünket, s kb olyan hosszúra vágjuk a zöldségeket, amilyen magas az üveg. Így nagyon jól ki tudjuk használni az üveg adta lehetőségeket.
Igyekszünk nagyon szépen, gusztusosan üvegekbe rakni a zöldségeket. Minden üveg tetejére 1 mokkáskanál sót (nálam most himalaya) teszünk. Tiszta vízzel felöntjük, a kupak tetejét az üvegre csavarjuk és mehetnek az automatába.
100 fokon 90 pecig hőkezeljük.
S itt az automata tartalma: 7 db Gogosári (olajban eltett paradicsom -pritamin- paprika) és 7 db zöldség (sárga répa és petrezselyemgyökér)
Miután befőző automatában készülnek, így semmilyen tartósítószert nem tartalmaznak!
Nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésOlgis, köszönöm szépen. Igyekszem!
VálaszTörlésMár a látvány is gyönyörű! :)
VálaszTörlésPuszillak Vicuska! Legalább itt "látlak" , ha már egyszer a FB-on nem tudok belépni.
VálaszTörlésHa nincs befőző automatád, teheted a zöldségeket sütőbe 100 fokon 90 percig? Vagy vizes dunszt kell neki?
VálaszTörlés