Ha jártál már Görögországban, (és abban biztos vagyok, hogy igen) akkor biztos találkoztál már ezzel a finomsággal, ugyanis a görög pékségek polcain bármikor megtalálható. Nálam viszont kenyérnek indult az egész, de menetközben vett egy fordulatot és megszületett a virágzsömle. Ez most kenyértésztából van, de ha valóban az igazi görög virágzsömlét szeretnénk megsütni, akkor víz helyett tejet, és a magvas liszt helyett síma fehér lisztet használunk, s vajból is tehetünk többet a tésztába.
De most nézzük, hogyan is készült ez a mutatós péksütemény.
Először is kovászt készítünk:
A kovász hozzávalói:
30 dkg liszt
3 dl víz
2 evőkanál olaj
1,8 dkg élesztő
Fakanállal egy kelesztőtálban összekeverjük, letakarjuk, s legalább 5-6 órát kelesztjük.
A zsömle hozzávalói
Az összes kovász
+
30 dkg liszt (szatmári)
10 dkg zabpehely (apró szemű)
10 dkg napraforgómagos lisztkeverék (LIDL-s)
2 dkg só
2 dl víz
5 dkg lágy vaj
10 dkg zabpehely (apró szemű)
10 dkg napraforgómagos lisztkeverék (LIDL-s)
2 dkg só
2 dl víz
5 dkg lágy vaj
Az összes hozzávalókat dagasztógépbe rakjuk. Akkor lesz jó, amikor már a tészta elválik az edény falától. (dagaszthatjuk kenyérsütőben is) !
A kelesztőkosarat (kelesztőkendővel) kibéleljük, (akinek nincs, ilyen alkalmatossága, az a szokásos módon keleszti) belerakjuk a kicsit megformázott tésztát 30 perc pihentetés után vissza kell gyúrni majdnem az eredeti méretére. Újból 30 percre visszarakjuk a kelesztő edényünkbe.
Megvárjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Amikor ezt elértük, akkor kiborítjuk a kelesztőedényből kissé kisodorjuk és 9 db egyforma részre elvágjuk. (ezek a gombócok egyenként 17 dkg-osak voltak)
A kelesztőkendőnkkel letakarjuk a gombócokat és 10 percig pihentetjük. A 10 perc letelte után elővesszük a kihúzható tortakarikánkat és elkezdjük a tésztagombócokat zsemleformára igazítani.
Fontos, hogy nem kell átgyúrni, nem kell a levegőt kiszorítani belőle, és a formázás gyakorlatilag csak éppen annyi, hogy kerek legyen. Nem kell szabályos zsemlékre formázni, kelés közben úgyis kikerekednek.
Előveszünk egy tepsit, amire egy sütőfóliát (szilikonos sütőpapírt) teszünk, majd ráhelyezzük a 30 cm-re kihúzott tortakarikát. 8 db gombóccal körberakjuk a tortakarikát. A kilencedik zsömlegombócot szépen középre helyezzük.
Letakarjuk és 1 óra hosszáig kelesztjük. Kelesztési idő alatt a 40. percnél bekapcsoljuk a sütőnket és 250 fokra előmelegítjük. (ez kb 20 perc)
Sütőbe helyezés előtt a virágzsömlénket jócskán lespricceljük vízzel. (úgy, hogy álljon a tészta alatt a víz). Tetejét tetszőlegesen magvakkal (én most szezám maggal) megszórjuk.
250 fokon sütöttem 25 percig, majd 200 fokra levettem a hőfokot és további 20 percig sűlt. Természetesen a hőfok és a sütési idő sütőfüggő, erre mindenkinek oda kell figyelni. Ha esetleg hamarabb pirulna, akkor fóliát tehetünk sütés közben a tetejére.
A képek minőségéért elnézést kérek, de már nagyon késő volt amikor fotózásra kerül a sor.
Nagyon szép lett a zsömléd Viki :) Úgy látom, hogy a torta karika ki van használva ;)
VálaszTörlésJudit, köszönöm. Nem sokat használom a torta karikát, mert a kapcsos forma nekem jobb volt, de szerencsétlen felmondta a szolgálatot. :) Mindenesetre most jól jött, hogy van !
TörlésNagyon szép lett! :)
VálaszTörlésOkki! Köszönöm szépen !
TörlésKedves Viki, a zsömléid csodásak, gusztusosak.
VálaszTörlésSajnos én nem jártam Görögországban és úgy néz ki, a jövőben sem vehetem tervbe:(
Róza ! akkor pedig éppen ideje, hogy megsüsd, elkészítsd :) Nem fogsz csalódni benne!
Törlés