Legalább 3 éve készülök megsütni ezt a finomságot, de valahogy soha sem fogtam hozzá. Hogy most mi adta az indittatást? Fogalmam nem volt mi legyen a legegyszerűbb, legfinomabb, de még soha sem készítettem ebéd.
Ez lett: a KOMBE
Sokszor megnéztem a receptjét az interneten, de nem tudom miért tünt olyan bonyolultnak, holott a világ legegyszerűbb tésztája A töltelék pedig akár sós, akár édes formában csak a képzeletünkben szabhat határt.
A mienk most sós változatban, sonkás, gombás, kolbászhúsos változatban készült a család óriási örömére (2 tepsivel) Már eleve másfél adaggal indítottam, ismerve a családom jó étvágyát. Ide azért egy adagnak a hozzávalóit írom le, mert az is egy tetemes mennyiség.
A kovásszal kezdjük
3,5 dl tej
1 dl víz
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő
A tejet, vizet meglangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt, elkeverjük és 2 óra hosszára félre tesszük letakarva, azaz kovászt készítünk!
Jöhet a következő lépés
A dagasztógépbe öntjük a kovászt és hozzáadjuk az alábbiakat
60 dkg liszt
Amíg a gép összegyúrja (megkeveri) a tésztánkat, addig
10 dkg vajat
5 evőkanál olajat összemelegítünk
Az elkészült finom, selymes tésztánkat kivesszük a dagasztó tál edényéből és erősen lisztezett nyújtólapra tesszük. Három egyenlő részre elosztjuk.
Az első gombócot kinyújtjuk akkorára, hogy az, a sütőpapírral bélelt tepsi nagyságú legyen. A kinyújtott tésztát megkenjük az olaj+vaj keverékével (jó vastagon, ne sajnáljuk)
a második gombócot is kinyújtjuk és rátesszük az első vaj-olaj keverékkel megkent tésztánkra.
Jöhet a tölelék
A tölteléket már előre elkészíthetjük, hogy a folyamat ne álljon meg.
Ennek a Kombe-nak a tölteléke,
gomba, sonka, 25 dekányi kolbászhús. A gombát a sonkát egy serpenyőben összemelegítjük, majd hozzákeverjük a kolbászhúst is (persze lehet kolbászkarikákkal helyettesíteni)
Azért nem írtam konkrét adagokat, mert kinek-kinek tetszése és a hűtőszekrény tartalma is meghatározhatja a töltelék mennyiségét és milyenségét is.
(kolbászhús = darálthús, só, fokhagyma, piros fűszerpaprika)
A masszához hozzákeverünk 1 kispohár (2 dl) jó kemény tejfölt, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen lucskos.
A második lapra az összekevert tölteléket rákenjük, egyenletesen elosztva, majd kinyújtjuk a harmadik lapot is és azzal betakarjuk. Ezután kezdjük el a tésztát hajtogatni !
Először a szemben lévő egyharmad részét hajtjuk felénk, majd a felőlünk eső részét ráhajtjuk az egészre. Utána egymásra hajtjuk a tésztát és ahol a végek összeérnek, ott összecsipkedjük, hogy a töltelék ne csurogjon ki belőle.
A tésztát megfordítjuk a tenyerünkben, hogy az összecsipkedett része legyen alúl, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Pizza vágóval, vagy jó éles késsel tetszőlegesen bevágjuk és letakarjuk. Duplájára kelesztjük. Mielőtt sütőbe raknánk egy tojással megkenjük, és a tetejére tetszőleges magvakat szórunk. (jelen esetben szezám és len mag került rá)
40 perc kelesztésnél bekapcsoljuk a sütőt és előmelegítjük. (ez kb 20 perc)
A tepsit berakjuk a sütőbe, a hőfokot visszavesszük 180 fokra és 30 perc alatt készre sütjük.
Miután én majdnem dupla adagot készítettem, ezért aztán két tepsibe kerültek a kombek.
Ő volt a kisebbik :) de olyan jól kelt, hogy már a bevágások is itt-ott összenőttek :)
Ő volt a nagyobbik. Itt már tojással megkenve, magok rászórva.
Ilyenre sikeredett, amikor kisült.
Megállapításom csak annyi, hogy nekem túlzottan sok volt a vaj és olaj mennyisége, ehhez a tésztaadaghoz én biztos felezném, tehát 5 dkg vaj és 2-3 evőkanál olaj elegendő lenne.
Még így is valami fantasztikus volt a tésztája.
A bevágásnál pedig legközelebb óvatosabb leszek, nem kell ennyire (tepsi aljáig) bevágni. Biztosan szebb lett volna, de hogy finomabb nem ! - az is igaz !!
Sajnos felszeletelve megmutatni nem tudom, mert annyi idő nem volt, hogy lefotózzuk. Majdnem hogy égette a kezünket, szánkat, de csak ettük, ettük és ettük :)
Megrendelve az édes változata is :)
Öt ilyen nagyot kérek eccccere!
VálaszTörlésCsavi !!!! ha megeszed mind az ötöt én isten bizony megsütöm Neked :) Tuti úgy jól laksz, nemhogy felállni, de megmozdulni sem fogsz tudni !!! Én meg megyek hozzád a cukros kifliket befalni :)
TörlésEzt látva azt hiszem arra vágyom, hogy én se bírjak felállni és megmozdulni a kombédtól! :D
VálaszTörlés:) :) :) Vizuskám, ne is legyen másképp !! Olyan jóóóóóóóóóóóó nem is enni, hanem falni, de mégsem érzed, hogy terhelt lenne a pocak :)
TörlésViki!
VálaszTörlésIsteni finom lehetett,erről lemaradtam((((:
Terikém ! Itt semmiről sem lehet lemaradni :) de isten bizony eszembe jutottál, hogy ,........ kenyér, vagy kombe ????? :):)
TörlésViki ez nagyon jól néz ki, vittem is a receptedet:-))) De mi ez az elnevezés, hogy kombe?
VálaszTörlésHa lesz édes variációban azt is tedd fel:-))))
Anikó, köszönöm. Ha lesz édes változat, akkor jövök vele, de azt hiszem jövő hét végére rendelték meg az unokáim.
TörlésKombe jelentése? fogalmam sincs, próbáltam utna járni a neten, de sikertelenül, így csak a magam gondolataiban keresgettem. Biztos a kombiné leröviditett változata :) csak annál sokkal finomabb :) :)
Szia Viki a kombe jelentése török töltött kenyér.
TörlésVárom az édes változatot is
Én is köszönöm a választ, mert én sem tudom, hogy mi a Kombe, de a leírás és a képek önmagukért beszélnek. Hááát ezt el kell készíteni!!!!!!!!! Már így is imádom!:)) Az édes változat engemet is érdekel!:) Köszönöm:))
VálaszTörlésSzerintem a "Kombe" elnevezés abból adódik, hogy úgy kombinálod a tölteléket ahogy akarod. Végtelen a kombináció lehetősége. De ez csak az én gondolatom :D Bocs, de nincs profilom. Herter Marianna.
VálaszTörlés