Mikor is főzzünk lekvárt, ha nem decemberben. Na de miből is? Abból a megvásárolt narancsmennyiségből, ami már csak az elfogyasztásra várt. Nem győztük enni, levét inni, így aztán jutott lekvárnak is belőle. Már csak azért is, mert nagyon finom édes (szerdáig még a TE.....Ó-ban akciós) Nagyon tudom ajánlani.
Hozzávalók és elkészítés:
2,5 kg héjától megtisztított narancs (letisztítottan ennyi a súlya)
50 ml édesítőszer
2 tasak dzsem fix 3:1-ben
A narancsokat megmossuk, megpróbáljuk úgy leszedni a héját, hogy majdnem egyforma csíkokat adjanak. (ezekre a narancshéjakra ugyanis később még szükségünk lesz.)
A narancshúst késes robotgépben, vagy turmix, vagy kinek mi van, összedaraboljuk, s egy lábasba beleöntjük. (maradhatnak benne darabkák is, majd jó lesz a lekvárban rájuk harapni.
A lábast feltesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk az 50 ml édesítőszert, s felforraljuk (kb 5-6 perc) Amikor felforrt, berleszórjuk a dzsemfixet és ezzel is még 1,5 percig forraljuk.
A tisztára mosott üvegekbe belekanalazzuk, tetejét rácsavarjuk, s 5 percre fejre állítjuk.
Ezután úgy ahogy vannak, mehetnek a kampra polcára.
A leszeletelt narancshéjakat egy fazékba belerakjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Tetejére jó tenni egy lapostányért, ami lenyomja, így minden narancshéj a vízben ázik. Három napon keresztül naponta cseréljük rajta a vizet, majd következik a narancshéj kandírozása. A kandírozott narancshéjat kalácsok, s különböző sütemények sütésekor szoktam elhasználni.
Na de a kandírozásról majd akkor, amikor már elkészült --- hamarosan.
Tavaly én is készítettem, igaz vagy csak 4 üveggel lett, de nagyon ízlett:)
VálaszTörlésKati ! Ez az isteni, hogy télen is tudunk lekvárt főzni, s ráadásul finomat :)
TörlésNagyon finom lehet, mert jól néz ki:) Már én is kacérkodtam a gondolattal, de még halogatom:)
VálaszTörlésRóza Kedves ! Ez tényleg nagyon finom és nagyon hamar el is készül.
TörlésHolnap már készülnek a narancshéjból a kandírozott finomságok.
Mondom én, hogy itt minden ehető és finom is. Még a fülem is lekváros lenne, mert képes lennék a fejem is beledugni az üvegbe.
VálaszTörlésCsavi, akkor a legközelebb -neked szándékozó adagot - egy nagy vejlingbe fogom rakni :)
Törlés