2012. október 17., szerda

Szegedi halászlé



Szegedi halászlé ahogy én készítem.

Hozzávalók 4 személy részére:
1,5 kg hal és hozzá halbelsőség (ikra, tej - de ez nekem nem volt)
4 fej vöröshagyma (jó nagyok voltak)
2 evőkanál saját darálású pirospaprika
1 db paradicsom
2 db zöldpaprika
2 evőkanál zsír
A híres szegedi halászlé főzésénél a jó sűrű alaplé elkészítése az első lépés. (én is ezt követtem)  A finomra vágott hagymát a zsíron üvegesre pároljuk, majd a halak közül az apróbbakat, a fejet, farkat, uszonyokat kezdjük el kevés vízben főzni a paprikával és a paradicsommal. Megszórjuk sóval és a  pirospaprikával, majd miután ezek jól összefőttek felöntjük az egészet hideg vízzel és kb. 1 órán át főni hagyjuk. Amikor felforrt a levünk az egészet alaposan áttörjük, majd át is passzírozzuk. Így jó sűrű szálkamentes alaplevet kapunk. A besózott és beirdalt halszeletek ezután kerülnek a lébe. Annyi vizet öntünk rá, hogy a halszeleteket ellepje.  Lassú tűzön kevergetés nélkül, csak a lábas (jó idő estén a szabadban főzéskor a bogrács)  forgatásával további 30 percig főzzük. Ha szeretjük az ikrát és a haltejet a végén azt is, hozzáfőzhetjük.

19 megjegyzés:

  1. Jaj Viki honnét tudtad, hogy ez a kedvencem? Megyek nézek busz járatot Szarvasra! :D Van még belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marym! Gyereeeeee ! Ha legközelebb főzök, hívlak :)

      Törlés
    2. Vikikém Karácsonyra elkészítettük:
      http://marykonyha.blogspot.hu/2012/12/halaszle.html
      Nagyon finom lett köszi Viki! :)

      Törlés
    3. Marym ! Örülök neki. Megyek és meg is nézem Nálad. Én igazi, friss Szarvasi Kőrösből fogott halból készítettem. Júj de fincsi volt :) Köszönet érte Terikémnek, aki ugyan Makói, de azért sokat tartózkodnak Szarvason. Főleg férje, aki az igazi nagy Ho ho hóóóóó :) :)
      Itt is köszönöm a finom halakat Terike !

      Törlés
    4. Viki azt nem tudom, hogy hol fogták a halat de finom volt! :)

      Törlés
  2. Akkor legközelebb haltej és ikra is!!!:)))))))))))
    Nagyon guszta,de most azt nem mondom,hogy régen ettem halászlevet:))
    Terike

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Terikém ! Te egy tünemény vagy :) Azt gondolom, hogy nem rég ettél :) Egészségedre !

      Törlés
    2. Terikém! A lényeg lemaradt:) Szegény Sanyi férjedet ne kínozd már az én gügüjeimmel, de hát ha egyszer imádjuk az ikrát, meg a hal tejet :) :)

      Törlés
  3. Most nagyon szívesen randiznék veled, én vinnék neked egy kis pizzás csigát, Te pedig egy kis halászlét jó?:-)) Hogy én milyen régen ettem halászlét nem is tudom megmondani pedig imádom, jó csípősen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évikém! kicsit későn jöttem, de legközelebb szólok, hogytudjunk egy kicsit csere-berélni :) Mi enyhén csípősen, de hát ennek epe okai vannak :(

      Törlés
  4. Én meg életemben egyszer ettem halászlét a marosvásárhelyi Laci csárdában, azóta is kívánom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám ! Akkor éppen itt az ideje az ismétlésnek :)

      Törlés
  5. Hűűűha! Mondja a főfőhohóóóó! Korrekt a leírás, de... De miért nem a Körösi halászlét írtad le? Hiszen Szarvas-Hármas-Körös, szerintem tedd meg a Viharsarkiak kedvéért, hogy a legközelebbi az a Körösi halászlé lesz! Amúgy meg csak nyeldeklek azóta, hogy megláttam a képet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csavikám! Hogy miért is nem Kőrösi és miért Szegedi ??? --- tulajdonképpen ennek keveréknek kellene lenni, mert ugyanis a hal a Szarvasi Kőrösből származik, de aki fogta és meg is tisztította, na meg el is hozta, az pedig Makói, s tiszteletükre lett ebből Szegedi halászlé :)

      Törlés
  6. Még szép hogy szeretjük az ikrát meg a tejet!!! :) Majd hozzád küldöm a szegedi párom halászlét főzni tanulni. Sajna mindig csak karácsonykor eszünk, nem is tudom miért...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Titi !!! Oké - benne vagyok :) Majd rábeszéljük a férjuradat, hogy álljon már neki ne csak karácsonykor :)

      Törlés
    2. Hohó! Karácsonykor is apám főzi... tarthatatlan, tűrhetetlen állapot!

      Törlés