Piaci nagybevásárlásunk során vettük ezt az isteni finom illatú, ízű kaprot. Ennek is eljött az ideje, hogy kaporszósz legyen belőle. Annyira szeretem, hogy akár minden nap tudnék kanalazni belőle. Olyan óriási csokor volt, gondoltam kettőt veszek, aztán két alkalommal megfőzöm. Kicsit elhajlott a dolog, mert biza én megfőztem mindkettőt. El is fogyott.
Hozzávalók:
2 csokor kapor
1 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
só,
édesítő (cukor)
2 dl tejszín
6 dl tej
Elkészítése:
Az olajon a liszttel nagyon halvány rántást készítünk. A rántáshoz adjuk az apróra vágott kapor egyik felét, kicsit még melegítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is elkeverjük és végül a tejjel hígítjuk. A tejszíntől olyan lágy, selymes lesz a szósz, ezért jó a főzelékekbe, szószokba tenni.
A kapor másik felét nagyon apróra összevágjuk. Nagyon pici sós vízben pár percig főzzük (kb 5-6 perc) utána botmixerrel sűrítjük és hozzáadjuk a már fővő szószhoz. Ezzel még jól összefőzzük és máris elkészült. Lehet tálalni. Jó étvágyat.
Apa tükörtojással, míg én az elmaradhatatlan "diétás, fogyókúrás" sült szalonnával fogyasztottuk.
Nagyon szeretem, nagyon fincsi.
VálaszTörlésMáris mentem, nagyon szeretem a kaprot. Majdnem olyan mit egy sóska krém...Guszta!
VálaszTörlésNagyon szeretem a kapor szószt, főleg főtt húsokhoz.
VálaszTörlésSzia VIKIM!
VálaszTörlésHu, pont jokor jottem! Nagyon szeretjuk! /a ferjemet kiveve/ Vikim, hozhatom a lanyomat is?? O is kapros. hihiSztem a jovendobeli partnere is.Az otthoni kapor ize intenzivebb mert nem nemesitettek a gyon mint az itteni klumpasat.Irgum-burgum.
Szia! ILDIKO
Ibcsi ! tényleg az volt :)))
VálaszTörlésIlléskrisz ! Tényleg nagyon finom, legalábbis mi így szeretjük, de nagyon.
VálaszTörlésMarika63 ! Nálunk a férjem imádja a főtt húsokat, nekem igazi "paraszt" gyomrom van. A szalonnától még soha sem görcsöltem be :)
VálaszTörlésIldikóm ! Gyertek, szeretettel várlak Benneteket. Inkább veszek még gyorsan egy jó pár csomó kaprot. Te Ildikó! ez olyan ízletes volt, hogy nagyon rég ettem ilyen finomat. Eeeeez igazi kapor volt !
VálaszTörlésmost van kis időm átnézni a blogodat :) a kapor nálunk a gyomnövénnyel együtt nől :)de ezt nem tudtam igy ültettem is most tele a kert kaporral,már tettem is a kovászos ubiba !! de holnap kipróbálom a turó gombócba teszek és kapor szószt csinálok hozzá :) nemtudom milyen lesz !!!remélem jó:)
VálaszTörlésMariska ! Tedd el télire fagyasztóba. Hagyj meg egy pár kapor szárat, hogy a kaporfejben a mag beérjen, majd a szél elfujja és soha többet nem kell vetned. Mi nagyon imádjuk.
VálaszTörlésKiváncsi leszek a turógombócod kaporszósszal hogy fogadja a család ? :)
én valamiért nem szeretem a kaprot (a tököt se főzeléknek, csak lecsóba meg rántva), de ez olyan gyönyörű a képen, hogy ... szavakat se találok. Nagyon ügyes lány vagy te!
VálaszTörlésIsabel, pedig tudod milyen isteni finom a kaporszósz ? főleg sültszalonnával :) :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen a dícséretet. Ezt még Te is megfőzheted magadnak, s meglátod meg fogod szeretni :)
Na, sültszalonnával kipróbálom!
VálaszTörlésKüldhetsz nekem is egy adagot :) Kedves Névtelen!
Törlés👍
VálaszTörlés:-) 👏
TörlésÉn külön készítettem húsgombócot pulykacombból, külön kifőztem húslevesben, utána beletettem a kapormártásban, issssteni lett!
VálaszTörlés