Házi pulykasonkát készítettem zöldborsóval, kaliforniai paprikával, enyhén fűszerezve: sóval, fehér borssal, egy-két húzás szerecsendióval, 3 gerezd zúzott fokhagymával, másfél kiló filézett pulykacomb-ból.
Hozzávalókat talán nem írnék, mert a sonkaprés nagyságától függő a mennyiség. Nekem ez a kerek formám van, ebbe másfél kiló filézett pulykamell fért bele.
A formát az M+M Kft -től vásároltam már legalább húsz éve, s azóta is nagy örömünkre használom. Nagyon sok kicsontozott füstölt csülökből készült már benne finomság. S ami a legérdekesebb, hogy házi tejből sajtot is lehet benne készíteni. A présben nem csak húsokat, sajtokat, de süteményeket is lehet sütni ! Érdemes a Kft oldalára ellátogatni, mert nagyon sok segítséget lehet olvasni recept ügyben.
Előkészítettem a hozzávalókat: A húst feldaraboltam, hozzáadtam a fűszereket (só, bors, fokhagyma, szerecsendió) Egy tálban a fűszerekkel együtt elkevertem és egy jó óra hosszáig így hagytam állni.
A sonkaprés aljába leraktam az első sor húst, megszórtam a zöldborsóval, az apró kockára vágott kaliforniai paprikával, majd következett újból a hús-sor. Ezt újra zöldborsó és paprika kocka követte. A legtetejét hússal borítottam.
A prés tetejét jól rányomtam, amennyire csak lehet leszorítottam és rákapcsoltam. Egy lábasba helyeztem a sonkaprést, felöntöttem annyi vízzel, hogy a prés tetejéig érjen, de nem lepte el. A sütőt 80 fokra előmelegítettem és ezen a hőfokon 4 óra hosszáig "aszaltam". Kisebb présnél, s kb 1 kg húsnál elegendő a 3 óra is.
Amikor teljesen kihült csak akkor szabad kiemelni a sonkát a présből.
Kedves ismerősömmel, barátommal Yldycoval konzultáltunk sonka ügyben, s Ő folpac-al bélelte a prést. Én is kikészítettem, de a konyhapulton maradt. Amikor ezt észrevettem, már eltelt vagy 2 óra, s már csak az izgalom jött, vajon milyen lesz, hogyan jön ki a présből folpack nélkül. Amint a fenti kép mutatja, semmi probléma nem volt. Csodálatosan ki lehetett borítani. Jó éles késsel simán lehetett szeletelni. Ma reggel isteni finom házi sonkát reggeliztünk !!
Érdemes utána számolni, hogy mennyi adalékanyagot NEM eszünk meg, ha mi saját magunk készítjük otthon a reggeli-vacsora adagunkat.
Ha valaki azt mondaná, hogy macerás: máris megcáfolom. A hús előkészítése jó 10 perc, utána pedig saját magától a sütőben elkészül.
A sonkaprésben készített termékek mennyisége csak a fantáziánktól függ, ezer féle dolgot csinálhatunk benne, s ez mind-mind adalékanyag mentes !!! ami nem lényegtelen.
Még egy fontos dolog, amitől egy pillanatra én is megdermedtem. Miután most először tettem zöldségféléket a sonkába, nem volt tapasztalatom. Amikor jó kétharmad időben benéztem a sütőbe, a prés tetején kissé piros színt láttam, azt hittem, hogy a húsból "kinyomult" vért látom, de aztán hamar rájöttem, hogy ez azért nem lehet. Ez inkább a piros kaliforniai paprika színe volt !!! - jól hittem.
Ez ám a felvágott!!! Le a kalappal!
VálaszTörlésFantasztikus ez a szerkentyű! És a megvalósítás :-)
De jóóóóóóóó, hogy beírtad Vikikém!Épp a napokban gondoltam rá, így Húsvét után :-), hogy kellene készíteni, de még sosem csináltam sonkát benne.Kösziiii :-)
VálaszTörlésViki! Ez szuper, még Réka babának is adhatom, hisz már nagy sonkás! Puszi és és köszönet a remek receptért!
VálaszTörlésEz aztán igazán finom lehet! :)
VálaszTörlésNekem sajna nincs ilyen szerkentyűm, így csak az marad, hogy a tiédben gyönyörködjek. :))
Hát ez pazar lett !
VálaszTörlésSzerkezet híján én csirkéből szoktam készíteni és kiürült tejes dobozban, legutóbb őzgerinc formában kísérleteztem. Nagyon finom, és gyönyörű lett!!!
VálaszTörlésTátva maradt a szám...
VálaszTörlésÉn még ilyen remek gépecskét nem láttam Vikikém!
Köszönöm a bemutatót. Meggyőztél.
Igazán megéri az árát , ha ilyen finomságok készítésére lehet használni.
Aztán az a sonka, hű de jól mutat.
Nagyon kívánatos.
Chef Viki ! Köszönöm :)) Imádom a szerkentyüt, de a benne készülteket mégjobban !
VálaszTörlésNellikém ! ÓÓÓ tudom én - így Húsvét után...... - de ez azért egészen más. Ajánlom, hogy próbáld ki, mert nagyszerü.
VálaszTörlésGinkó és Réka Baba !
VálaszTörlésIgen, igen ! ebből már Réka baba is ehet, főleg, hogy tudod miből állt össze. Nem mindegyám :))
Szemi ! Csak egy kattintás, egy telefon, s másnapra már meg is kapod a szerkentyüt ! Lehet, hogy iszonyatosnak hangzik az ára, de hogy behozza ! az tuti !!
VálaszTörlésBellus ! Te beszélsz ??? hiszen Neked is olyan szépséges sonkáid készültek húsvétkor :) Azért örülök, hogy ez Neked is tetszik !
VálaszTörlésVicuska ! Micsoda jó ötleteid vannak? Én meg most gondolkodom egy hosszúkáson ! Lehet, hogy csak egy tejes dobozt kellene elővenni ? :))
VálaszTörlésJuci ! Ennél még sokkal szebb és több fajta dolgokat is lehet benne készíteni. Már alig vártam, hogy reggel legyen. Megkóstoltuk és benne az a kis paprika kockák, a zöldborsó olyan finom ízt adtak. Jaaaaj végre de jót ettem :)
VálaszTörlésS nem fogjátok elhinni, az enyém közel husz éves, vagy talán 21 ? - már nem is tudom, de még egy karcolás sincs rajta. Nagyon megéri az árát.
hát nem bírom összeszedni az állam. hogy ez.....milyen....hiper-szuper-ötletes-királyságos
VálaszTörlésilyen én is akajoooooooooook
szólok apának.
Jaaaj de nagyon finom es gyönyörű ötlet!
VálaszTörlésUdvözlettel Kaliforniabol :)
Drága 4Gyerek-em !!!! végig borzogatott a hideg, olyan élvezettel írtad. Képzeld el, hogy éppen tegnap "majdnem éjjel" írtam az M+M-nek: érdeklődtem a hosszú forma iránt és azt is megkérdeztem, hogy Romániába, Szlovákiába postáznak-e ??? Naaaa???? milyen gondolataim voltak ?
VálaszTörlésHát Ti aztán ki tudnátok használni, s nem mindegy, hogy mit rakunk a gyomrunkban és mivel etetjük a felnöveknő ifjuságunkat.
Kedves Judit és Corina ! Szeretettel üdvözöllek a blogon. A Te kommented is olyan jó érzésű, hogy beleborzongtam. (..... hogy az én kis szerény sonkám még Kaliforniába is eljut ? :-))) háááát hiába, a szarvasi pulykának világszinvonalúnak kell lennie !
VálaszTörlésKöszönöm, hogy olvastál.
hát bakkett...szarvasi pulykasonka hírneve?
VálaszTörlésmost röhögök. Szarvason eccer jártam, izé keresztül utaztam. de azóta, mostanság már nem az a tizenéves fejjeli út jut eszembe.
habanero paprikamag, csíráztatás, stb.
puszika!
Hát ilyen nekm is kell!!!!!
VálaszTörlésÉva ! Most én is röhögök :)))))) Elárultad, hogy mán elmúlt az ifjúság, de nekem ez öröm is egyben, mert a habanéró, meg a paprikamag mégis csak azt jelenti, hogy rám gondolsz :) s ez nekem felemelő érzés !!! Köszike !
VálaszTörlésErdőkóstoló ! Semmi akadálya. Csak klikk a linkre, vagy irsz egy mailt nekik, vagy hívod őket, s másnap a kezedben van a prés, vagy amit szeretnél.
VálaszTörlésNagyon készségesek.
Tegnap olyan medvehagymás sajtot készítettem, hogy ma reggel majdnem felzabikáltuk az egészet :)))
puszi
VálaszTörlésViki, ez annyira, de annyira guszta!! :)
VálaszTörlésMár sokadszor jön velem szembe ez a finomságod, a többi, présben elkészítettel együtt.. Azt hiszem, hogy eljött az ideje, hogy én is beszerezzek végre egy ilyen szerkentyűt magamnak. :)
Ildikó, ez az a kerek, amiről beszéltünk. Vágj bele, s meglátod milyen finomságok készülnek benne. :)
VálaszTörlésBetartva az összes leírást fantasztikusan finom lett, KÖSZÖNÖM szépen!!!! Keresek sok finomságot, amit a sonkapréssel lehet készíteni.
VálaszTörlésKedves Péter!
VálaszTörlésÉn köszönöm, hogy sikerült elkészíteni, S örülök, hogy ízlett is! Számtalan lehetőséget nyújt a prés! Sok sikert a húsvéti készülődéshez, jó társ lesz a munkában a prés :)