2011. október 20., csütörtök

Palántától az erőspistáig


Pár szem paprikamagot kaptam még az év elején úgy kb január vége február eleje környékén. Először a magvakat egyenként elültettem kis palántázó edénybe, majd amikor ilyen nagyok lettek, átkerültek virágcserépbe. A paprika neve ANTILLÁK-i erőspaprika.


 Szabadföldben még ennél nagyobbra is megnő. Nagyon bőtermő. Egy tövön akár 20-25 db paprika is megterem. Alíg hogy lehullajtja a virágát 2-3 napon belül már elég nagy paprikák látszanak rajta. Hamar növő. Ha erős paprika krémet - erőspistát - szeretnénk készíteni belőle, már akkor elkezdhetjük, mielőtt elkezd beérni. Így zöld színű krémünk lesz. Én megvártam amíg beérik.
 

Az én paprikáimat kora nyáron kétszer is elverte a jég, de azért annyi mégis termett, hogy egy kevéske  magokat is ki tudtam vonni belőle és még egy jó kis üveg erőspista is készült.


A kezemre jó vastag gumikesztyűt húztam és így fogtam hozzá a paprikák felszeleteléséhez és a magok eltávolításához. Még így sem tudtam megúszni, hogy ne "sírjak" Gumi kesztyűn keresztül lehetett "élvezni" az erősségét. 

25 dkg erős paprika,
5  dkg vöröshagyma (jobb lett volna sonkahagyma, de nem volt itthon)
15 dkg pritamin paprika
5  dkg só

Mindezeket botmixerrel összezúztam és jócskán összekevertem. Először gondoltam, hogy külön teszem a sárgát, külön a pirosat, de meggondolva magam mégis egy üvegben landoltak.


Attól függetlenül, hogy a két színű paprikát összekevertem, még így is nagyon szép színe lett.

Irgalmatlan csípős. Azt hiszem ez a világ legerősebb paprikája.

2011. október 19., szerda

Rántott sajt krumplival

 Egy végtelen egyszerű ebéd, de akár vacsorának is elfogyasztható. Egyik nap vásárlásaink közepette rábukkantam arra a sajtra, amit kifejezetten rántani ajánlott az egyik üzletlánc sajtpultja. Nosza rajta, akkor gyorsan próbáljuk ki. Eddig ugyanis, kerek, szalámi formájúban láttam, szögletesben még soha. Semmi különbség nem volt közöttük.

A sajtokat felszeleteltem, lisztbe, tojásba, prézlibe forgatva, nagyon kevés olajon kisütöttem.
Köretnek krumplit kínáltam, de most a meghámozott krumplikat kevés sós vízben félig megfőztem, majd abban az olajban, amelyben a sajtok sültek átforgattam így fűszerezni sem kellett, mert annyira ízletes volt.

2011. október 14., péntek

Magos graham bucik

Ujabban leszoktam a kenyérsütésről, ugyanis a déli ebédhez soha sem fogyasztunk kenyeret, s reggelire, vacsorára pedig sokkal jobb, ízletesebb a zsömle, vagy a mostani buci. Könnyen törhető, harapható, vágható. Egyszóval nálunk mostanság csak akkor sül kenyér, ha a gyerekek is itt ebédelnek, mert ők bizony kenyérpusztítók :-)

A buci tésztáján -a kenyérhez képest- semmit sem változtattam, csupán csak a formázásában térnek el és a sütési idő rövidül le. Azért leírom, hogy miből áll össze:

1,7 dl langyos víz
2 evőkanál olaj
18-20 dkg graham liszt (ahogy sikerül a mérlegbe kanalazni)
40 dkg kenyér liszt   (ha nincs BL 80-as kenyérlisztünk, akkor 15 dkg rétes + 25 dkg BL55-ös)
1 nagyobb  mérőkanál só (kb 2 teáskanál)
egy csipet cukor,
2 dkg friss élesztő
30-35 dkg kovász  (elhagyható)

Így sorrendben rakom a dagasztó gép edényébe. 10 perc dagasztás, 20 perc pihentetés, 5 perc dagasztás. Kelesztőtálban 50 perc kelesztés (ilyen hidegben)
Amikor duplájára kel a tészta lemérem és 12 egyenlő részre elosztom, (nem kell hozzá patika mérleg) :-)
Kis gombócokat sodrok belőle, majd kinyujtom ovális alakra, kettéhajtom és feltekerem. Sütőfóliával bélelt tepsire rakom, s ujabb 40-50 perc kelesztést kap. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra, majd mielőtt a bucikat beteszem, a hőfokot visszaveszem 180-ra (villanysütő) 
A bucikat lespriccelem, szezám és lenmaggal megszórom és indulnak a sötőbe.
20 perc alatt készre sülnek.
Aki szereti és nem fél a magas vérnyomástól, az még nagyszemű sóval jócskán megsózhatja. (így még
finomabb)


2011. október 7., péntek

Házi metélt, nem is akár milyen............

 Ez lehetett volna a neve: Tejszínes, sonkás, húsos szalonnás, medvehagymás metélt, de mindent nem szabad a cimnek/- névnek elárulni, mert akkor mit is írnánk róla ?:))

Hozzávalók és elkészítés

A tésztához

4 db tojás,
40 dkg finom liszt
1 evőkanál olaj
csipet só

Az egész tojásokat, az olajat és a sót a késes robotgép edényébe tettem, egy pillanat alatt összekevertem, majd hozzáadtam a lisztet és egy perc alatt készre gyúrta a tésztát. A kerekre formázott gombócot kicsit félre tettem, majd tésztanyújtógéppel hosszú metéltet készítettem.

A tésztára valókhoz:

0,5 kg csiperke gomba
40 dkg selyemsonka csíkokra vágva,
1 óriási fej hagyma (vagy két kisebb fej)
10 dkg házi húsos szalonna,
1 muffin nagyságú fagyasztott medvehagyma
0,5 l főzőtejszín
só, bors,
kevés reszelt sajt, (elhagyható)

A szalonnákat nagyon vékonyra felszeleteltem és wokban kisütöttem. Kiszedtem a szalonnákat és a zsírján megpirítottam a megtisztított, apró kockára vágott vöröshagymát, a szeletekre vágott gombát, a felcsíkozott selyemsonkát, a kiolvadt medvehagymát.  Jól átforgattam a hozzávalókat, kissé megsóztam, megborsoztam, s a fél liter tejszínnel felöntöttem. Addig főztem (kb 10 perc) amíg felére csökkent a tejszín. Ekkor még jó locsogós az állaga, de ilyennek kell lennie, mert amikor a tésztára tesszük, felszívja a levét.

Egy nagyobb fazékban vizet forraltam kevés sóval, és kifőztem a tésztát. A wokban lévő hozzávalókhoz hozzákevertem, majd tálaltam. Minden tányér tetejét díszítettük a kisült húsos szalonna szeletkékkel. Aki akarta, reszelt sajttal megszórta. Nagyon laktató, és nagyon-nagyon finom kis eledel. Petra unokám kedvenc kajája, amit ha lehetne, minden hétvégét megrendelne :)) csak hát akkor a többieknek igen uncsi lenne a vasárnapi ebéd :) de ha ráhallgatunk, csak ezt főznénk, mert annyira imádja. Adri unokánk pedig amikor ránézett a tányérra kiszedett adagra, annyit mondott : na ha én ezt mind megeszem: ember leszek ---- az lett :)




2011. október 1., szombat

Gesztenyés csokis piskóta




6 tojás - 12 dkg cukor - 12 dkg liszt, csipetnyi só a tojásfehérjébe.

A sütőt bekapcsolom, 160 fokra állítom és így is hagyom, hogy ennyire melegedjen fel. Ezalatt az idő alatt elkészítem a piskótát.

A tojásokat kettéválasztom. A fehérjét a cukorral -habverővel- felverem. Nem kell kőkeményre verni. Az összes tojássárgáját egyszerre hozzáadom, jól elkeverem. A lisztet kanalanként belekeverem. A tepsit sütőpapírral bélelem, a masszát beleöntöm. Széleit kicsit felhúzom.

Az előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöm.

Amíg sül a tészta, addig a gesztenyekrémet elkészítem és a csokit -amivel a rolád tetejét bevonom- felolvasztom.

25 dkg gesztenyemasszát kikeverek 15 dkg cukorral és 20 dkg lágy vajjal (margarinnal).

A piskóta kisült, kivettem a sütőből és papírostul feltekertem, hagytam kihűlni. Amikor kihűlt, a papírtól megszabadítottam és betöltöttem a gesztenyekrémet és feltekertem.

A csokit (jó minőségü 75 %-os) megolvasztottam és a tekercs tetejére kentem. Holnapig hütőben a helye, mert Petra napot ünneplünk, (legkisebb unokám)  és ez a szerény kis gesztenyés csokis tekercs volt a kívánság. Ez a fotó egy korábbi gesztenyés kép. Amikor először sütöttem, Petruskám durmolta befele, és a kedvence lett.